Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Февруари 20, 2025, 19:37:47

Автор Тема: Не мога да не споделя!  (Прочетена 152332 пъти)

кукер и 12 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен Kole

• Just Member
  • Коментари: 4388
    • Профил
Re: Не мога да не споделя!
« Отговор #1140 -: Януари 28, 2025, 14:58:29 »
Връщам се от Била. Хляб "Добруджа" 350 гр. цена 2,39 лв.
-----------------------
 :t0301:

Прекрасно! Хлябът все още е под левче. За 100 грама
 :t2407:

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
  • Коментари: 539
    • Профил
« Отговор #1141 -: Януари 28, 2025, 20:43:28 »
Купи си хлебопекарна.
Домашния хляб е чуден и вкусен, но ако човек е свикнал и си иска "заводски" в домашни условия - трябва да е инжинер-химик (най-малкото - любител алхимик)
"Първо беше безалкохолна бира. После надуваеми жени, електринни цигари, искуствен интелект. Накрая ще донесат на гроба ми пластмасови цветя."
[откраднато от Сашо - дир.бг]

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 10908
    • Профил
« Отговор #1142 -: Януари 28, 2025, 21:12:50 »
Цената на един домашен хляб е горе долу равна на цената на съответното количество брашно. Не знам колко струва 1 кило брашно с добро качество в момента в България. Тук си купувам пълнозърнесто Т110 за 1,60 евро, значи кило пълнозърнест хляб ми е 3,20 лв.
Ако изборите не променят нищо, що в Грузия правят майдани?

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 26482
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
« Отговор #1143 -: Януари 28, 2025, 21:21:28 »
Quote (selected)
Цената на един домашен хляб е горе долу равна на цената на съответното количество брашно.
Горе долу , + безплатен труд, ток, вода, мая, сол, ток и амортизация на уреда.
То ако не се плащаше на пекари, разносвачи, търговци, ток ( в повечето случаи газ ), нафта за транспорта, машини за месене, пещи за печене и като се знае че фурните получават брашното с отстъпка смятай че хляба в магазина щеше да е под цената на брашното.
П.П. Змея е дал и 350 грама, не кило, с "подобренията" до хляб в "магазина на един ... място" от мелницата до дома е нормално.
Чудно ми е с другите "нормални хлябове" какво има в тях че успяват да докарат цената до 2 лева за около 600 грама.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1144 -: Януари 28, 2025, 21:32:57 »
Горе долу , + безплатен труд, ток, вода, мая, сол, ток и амортизация на уреда.
Пак бърбориш без да мислиш. Щом съм го писала, значи съм го изчислявала. От 1 кг брашно излиза 1,5 кг хляб. Сол и вода не съм смятала, сметни колко струва половин литър вода и две лъжици сол. Ток съм засичала, също не е толкова чак пък скъп.
Сложи си 1 кило брашно, 1,5 суха мая, 1,5 кв ток. Хамалогията ти е да ги сложиш в указания ред и после да извадиш готовия хляб. Напълно се компенсира с това, че влачиш от магазина само брашно и не ходиш всеки ден за хляб.
Без водата и солта, посипвам си главата с пепел, излиза 1,60 + 0,22 + 0,30 = 2,12 евро = 4,22 лв за 1,5 кг пълнозърнест хляб.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1145 -: Януари 28, 2025, 21:39:12 »
Quote (selected)
Хамалогията ти е да ги сложиш в указания ред и после да извадиш готовия хляб.
Нищожно усилие.
Значи на всички които съм изброил - пекари, товарачи, разносвачи и продавачи не си заслужава да им се плаща за такива услуги.
Можееее....

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1146 -: Януари 28, 2025, 22:02:00 »
Ми плащай си. Доколкото си спомням, отговорих на Змея. А ти можеш и да не си готвиш вкъщи, за да плащаш на персонала на закусвалнята. Твое право. И на чистачка си плащай, пари имаш, угаждай си.

Активен 66

• Just Member
  • Коментари: 8378
    • Профил
« Отговор #1147 -: Януари 28, 2025, 22:55:46 »
Според мен калито вярва на макарон и се готви за война.
Щото брашното трае години, а хляба дни.
Иначе за хляба не знам, но опита ми сочи, от моите познати само една прави добри питки, по добри от фабричните. Но тя слата яйчен белтък и незнам си още какво-
Всички други домашни стават клисави.
Има набухватели, овкусители....... и лошото е че не са масов продукт тоест по магазините.

А Кайле, а амортизацията къде? При две години стандартна гаранция това са още 10-20 лева на месец.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1148 -: Януари 28, 2025, 23:24:23 »
В сравнение с цените на хляба тук, пак е на сметка. По хлебарниците пълнозърнест хляб е по 6-7 евро. Французите са се отучили да ядат много хляб, заменят го с ориз, спагети и пр. Аз като българка набивам хляб, преди го купувах от Лидл, че е по-евтин, само че Лидл не е на една крачка, а да си пълня камерата с хляб не ми е оферта, нито да се разхождам всеки път дотам.
Хубава хлебопекарна е към 100 евро. Направи сметка с колко хляба се избива, като кило хляб ми излиза 1,60.
И по българските форуми чета, че който е почнах с хлебопекарна, хляб вече не си купува, особено като не знаеш от какво брашно и с какви набухватели е натъпкан.
А пък хляб от големите вериги  у нас пък съвсем абсурд.

Питки моята не прави, прави си хляб, прави козунак, кекс, тесто за пици и не знам още какво, но питки не. По едно време не ставаше добре и смених марката на маята, оправи се.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1794
    • Профил
« Отговор #1149 -: Януари 29, 2025, 00:11:03 »
В американския сайт на български език Дневник на глупостите на Ангел Петров написах следния коментар:
Пешката на пешко не ги разбира тия алгоритми и само копипейства политкоректните глупости от правилните източници. Не може да не е чул, че DeepSeek е с отворен сорс код, но очевидно не знае, какво означава това. Освен това използва Reinforcement learning, Chain of thought reasoning - Последователност на мислене, при което моделът е принуден да обяснява стъпка по стъпка „размишленията“ си, така че щом направи грешна стъпка да бъде коригиран. Например едно уравнение може да има три решения, едното от които да е най-лесно. Ако моделът не го избере, бива коригиран, така че да избира оптимален вариант на стъпка.
Model Distillation – Използва се голям езиков модел (ЛЛМ), за да обучава малък ЛЛМ как да отговаря, така че малкият да е на нивото на големия ЛЛМ...
Всъщност това е вече beyond his head.

По мое скромно убеждение четенето на Дневник е вредно за вашата интелигентност.

После добавих:

Още малко обука, за да не пишете глупости:
DeepSeek AI моделът има отворен код, което означава, че компанията позволява на изследователи, разработчици и други потребители да имат достъп до основния код и неговите „тегла“ (които определят как моделът обработва информация), за да използват, модифицират или подобряват.
Просто казано, както бъде обучен така ще отговаря.

И съвсем се отплеснах в обяснения:

Reinforcement learning (RL) и Chain of thought (CoT) са два различни подхода, използвани в машинното обучение и изкуствения интелект, особено в контекста на големи езикови модели (LLM).

Reinforcement learning (RL)
Обучението с подсилване е вид машинно обучение, при което агент се научава да взема решения чрез извършване на действия в среда, за да увеличи максимално кумулативните награди. Агентът получава обратна връзка под формата на награди или глоби и коригира действията си съответно. RL се използва широко в различни приложения, включително роботика, игра на игри и автономни системи.

Chain of thought (CoT)
Веригата на мисълта е техника за разсъждение, използвана в LLM за подобряване на техните способности за решаване на проблеми. Това включва генериране на междинни стъпки на разсъждение, преди да се стигне до окончателен отговор. Този подход помага на модела да раздели сложните проблеми на по-малки, управляеми части, което води до по-точни и надеждни резултати. CoT е особено полезен при задачи, които изискват логически разсъждения, като математически проблеми и предизвикателства при програмиране.
Model Distillation (Дестилацията на модела), известна още като дестилация на знания, е техника в машинното обучение, при която знанията от голям, сложен модел (често наричан модел „учител“) се прехвърлят към по-малък, по-прост модел (моделът „ученик“). Този процес позволява на по-малкия модел да постигне подобна производителност като по-големия модел, като същевременно е по-ефективен и по-лесен за внедряване.

Аре стига, за да не се объркате съвсем.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1150 -: Януари 29, 2025, 00:12:41 »
Веселото тепърва предстои при чиповете. В Икономедия няма да прочетете, че Русия и Китай постигнаха пробив в литографията на фона на западните санкции. Китай разработи 28nm литографска машина, докато Русия произведе 350nm литографска машина. 28 nm машината е произведена изцяло с китайска технология DUV и собствена верига на доставки за производството й, санкции не важат. 28nm технологията, макар и да не е най-модерната, е достатъчна за много потребителска електроника, автомобилни приложения и основни компютърни нужди. Това ще рече, че Китай ще срине цената почти три четвърти от всички текущо използвани чипове. Освен това ще я предлага за експорт. Край на скъпите американски чипове.
Руска 350nm литографска машина е част от по-широка стратегия за осигуряване на технологична независимост на фона на западните санкции. Машината ще поддържа производството на микроконтролери, силова електроника, телекомуникационни вериги и автомобилна електроника. Планираното разработване на 130nm машина до 2026 г. Тази машина произвежда чипове, които се използват в системи за насочване на ракети, радари, комуникационни устройства и друг военен хардуер, където надеждността и здравината са от решаващо значение.
Русия разработва своя собствена EUV литографска технология базирана на ксенонов лазер с дължина на вълната от 11,2 nm, който осигурява 20% по-добра резолюция от този на ASML от 13,5 nm.

Неактивен Banana Joe Maldonado

• Just Member
  • Коментари: 3333
    • Профил
« Отговор #1151 -: Януари 29, 2025, 18:05:42 »
Питки моята не прави, прави си хляб, прави козунак, кекс, тесто за пици и не знам още какво, но питки не. По едно време не ставаше добре и смених марката на маята, оправи се.

И аз имах преди години хлебопекарна, ама нещо не ме кефеше получения хляб. Става, определено по-добре е от оная дунапренената "Добруджа", цитирана от Змейко, но европейски ми бие. Пък и формата му на тухличка е неудобна, трябва да го режа по дължина. Ползвах я само като тестомесачка след това. Тия дни си мислех да взема нова, сега се чудя за какво ми е при положение че искам само да си спестя месенето, а не печенето.
Апропо, бил съм за кратко пекар на гъзарски хлябове - на техните фурни има едно лостче за подаване на пара, дето е важно. Особено за тия като мене дето не обичат хрупкави, прегоряли корички. Домашната хлебопекарна няма такава функция (доколкото помня), а домашната фурна си е тип-топ: слагаш паничка с вода и не отваряш капака да ръчкаш по матряла и да му даваш зор... Та ще си огледам за някаква тестомесачка, по-скоро.

ПП В Пенито в Берлин надуших един техен хляб - 500гр, евро и педесе. Точната, ама баш точната, плътност, чудесен вкус. Такъв у нас ня-ма. И у гъзарските пекарни пак няма. И у склада няма.
« Последна редакция: Януари 29, 2025, 18:13:25 от Banana Joe Maldonado »
*********   ✹    *********

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1152 -: Януари 29, 2025, 18:12:13 »
Quote (selected)
Та ще си огледам за някаква тестомесачка, по-скоро.
Това става ли?

Неактивен Banana Joe Maldonado

• Just Member
  • Коментари: 3333
    • Профил
« Отговор #1153 -: Януари 29, 2025, 18:14:51 »
А, хвана ми подтекста  :t0328:
Мислех си за Енгелса и неговите филипинки  :)))
*********   ✹    *********

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9404
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #1154 -: Януари 29, 2025, 19:26:23 »
И аз имах преди години хлебопекарна, ама нещо не ме кефеше получения хляб.

Сам се научих, хляб със селски квас, естествен, аз го захванах:

События разворачиваются большие и разворачиваются стремительно.

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
  • Коментари: 2946
    • Профил
« Отговор #1155 -: Януари 30, 2025, 04:50:18 »

Според The New Yorker така изглеждал домът на средностатистическия руснак.

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1156 -: Януари 30, 2025, 05:42:10 »
Това - по повод успеха на DeepSeek (за съжаление в България само аз ще го прочета, а "реформаторите" в МОН нито ще го прочетат, нито осмислят, да не говорим за практическо прилагане):

Quote (selected)
Сооснователь Telegram Павел Дуров отметил превосходство китайского образования над западным в области ИИ, объяснив успех китайцев заимствованной у СССР моделью жесткой конкуренции* в учебе.

Дуров в своем заявлении отметил, что прогресс Китая в развитии алгоритмов искусственного интеллекта не возник спонтанно, а является результатом долгосрочного превосходства китайской системы образования. Он подчеркнул, что китайские студенты давно превосходят многих других на международных олимпиадах по математике и программированию, передает ТАСС.

Он объяснил успех Китая в области искусственного интеллекта заимствованной у СССР образовательной моделью, которая поощряет жесткую конкуренцию между учениками. По его словам, такая система позволяет подготовить выдающихся математиков и ученых. В то же время западные школы, по мнению бизнесмена, препятствуют конкуренции, стремясь защитить студентов от давления, что может демотивировать лучших из них.

Дуров также отметил, что система образования в США нуждается в радикальной реформе, чтобы противостоять растущему технологическому доминированию Китая. «Если изменения не произойдут, то доминирование Китая в технологии станет неизбежным», – предостерег он.
Взгляд.ру

*Поради своята озападненост 🤣 Дуров явно не схваща тънката семантична и стилистична разлика между конкуренция и съревнование.
« Последна редакция: Януари 30, 2025, 05:48:04 от Zeitgeist »

Активен Kole

• Just Member
  • Коментари: 4388
    • Профил
« Отговор #1157 -: Януари 30, 2025, 06:58:23 »

Според The New Yorker така изглеждал домът на средностатистическия руснак.
И нищо, че е генерирано със същия този ИИ. Вие триъгълен телевизор виждали ли сте? Не? Излиза, че в Русия средностатистически  са такива.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1158 -: Януари 30, 2025, 07:19:56 »
Quote (selected)
Вие триъгълен телевизор виждали ли сте?
Последните кинескопни 14-ки ( като тази на снимката ) бяха такива, картонените им кашони също.
Кинескопния телевизор е един конус, преди бяха кубчета. Много платки, лампи.
Накрая бяха лъчева тръба, платка и захранване.
Пести се от транспорта, в контейнера се събират повече бройки.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1159 -: Януари 30, 2025, 07:56:02 »
Quote (selected)
Делян Пеевски, лидер на ДПС и ПГ на ДПС-НОВО НАЧАЛО иска парламентарна комисия за разследване на дейността на фондациите на Сорос в България
https://svobodnoslovo.eu/politika/delyan-peevski-lider-na-dps-i-pg-na-dps-novo-nachalo-iska-parlamentarna-komisiya-za-razsledvane-na-deynostta-na-fondaciite-na-soros-v-balgariya/153537
Вълкът козината си мени, но евроатлантическите ценности на по-силния не.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1160 -: Януари 30, 2025, 08:07:31 »
Quote (selected)
Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик загуби дело за условията в затвора (СНИМКИ)
...
Брейвик, който уби 77 души през юли 2011 г., редовно се оплаква от условията зад решетките, въпреки че разполага с три самостоятелни килии, две морски свинчета, телевизор с плосък екран и конзола за видеоигри.
https://tribune.bg/bg/svqt/norvezhkiyat-masov-ubiets-ande/
Снимките са покъртителни, две стаи, кухня, санитарен възел.

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1161 -: Февруари 01, 2025, 07:55:06 »
Да ме извинят орешниците, обаче няма по-страшно оръжие от руските песни:

Quote (selected)
На Украине уволили мэра, певшего пьяным русские песни в день скорби по военным ВСУ

Мэра украинского города Острог Юрия Ягодку, который прославился тем, что пьяным пел русские песни в день памяти военных ВСУ, уволили после голосования депутатов.
Взгляд.ру

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1162 -: Февруари 01, 2025, 18:27:54 »
Не бях обръщал внимание досега:
Quote (selected)
Възможно е някои резултати да са били премахнати съгласно европейското законодателство за защита на личните данни. Научете повече.
Гуглестите продължават как си знаят.
Търсенето ми беше за Пол Крейг Робъртс да видя какво ново от него.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1163 -: Февруари 04, 2025, 20:26:54 »
Quote (selected)
Всяка госпожа с позиция около скандала с ботокса, показана из телевизиите, задължително е с надути джуки

Все едно дали е млада, или прехвърлила хребета на мъжкото внимание, като тази шефка на някакъв си здравен надзор - до една са наджукани и с опънати бузи като гащи на ветровит простор.

Но нито една мисирка, също обработена в някаква степен с това по принцип "бойно отровно вещество", за което има антидот логично само във Военна болница, не попите лелите, къде те са се боли и защо?

Докато екраните са пълни с обезобразени жени като модел за красота и подражание, ще има жертви на клети бежанки, или на наши си весели мошенички.

Телевизиите да си заврат проблема с отровния ботокс отзад! Защото те са в основата му, заради наложената уродлива естетика...

Дори, когато лицемерно се опитват да участват в решаването му, продължават да го налагат с показването на стринки като тази джукеса от Горно Минетчийско, Надупнишка околия...
Зоя Деянова
https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vsyaka-gospozha-s-poziciya-okolo-skandala-s-botoksa-pokazana-iz-televiziite-zadalzhitelno-e-s-naduti-dzhuki/154039

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1164 -: Февруари 05, 2025, 18:14:33 »
Quote (selected)
Кание Уест призна, че има аутизъм
Съпругата му Бианка Ченсори го убедила да потърси психиатър за консултация
...
Рапърът уточни, че след като е получил правилната диагноза, е разбрал по-добре собственото си поведение.

„Например, сложих шапка в подкрепа на Доналд Тръмп. ​​​Казваха ми да не правя това, поради което инатът ми само нарасна.​​Това е проблем“, заключи рапърът.​​
https://www.vesti.bg/lyubopitno/kanie-uest-prizna-che-ima-autizym-6220172 :)))

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1165 -: Февруари 05, 2025, 19:56:52 »
Quote (selected)
Нетаняху подарил на Тръмп пейджър в чест на операцията срещу „Хизбула"
https://manager.bg/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/netanahu-podaril-na-tramp-peidzar-v-chest-na-operaciata-srestu-hizbula-
Дали е от същатата партида? :eyes:

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1166 -: Февруари 06, 2025, 07:33:06 »
Quote (selected)
Учителите и децата от Яхиново наистина са късметлии. Три училища в близост до тях бяха затворени през последните години, тъй като България страда от последиците от вълните на външна емиграция, включително бързото изтичане на мозъци след комунистическия режим. Населението е намаляло с една четвърт от пика си през 80-те години на миналия век.
https://www.vesti.bg/sviat/ft-tova-zalichava-selata-na-bylgariia-6220194
Страда не по време на дермокрацията, а след комунистическия режим. :smokin:

Активен Shabaan_bin_Robert

• Just Member
  • Коментари: 1494
    • Профил
« Отговор #1167 -: Февруари 06, 2025, 09:36:35 »
Quote (selected)
Учителите и децата от Яхиново наистина са късметлии. Три училища в близост до тях бяха затворени през последните години, тъй като България страда от последиците от вълните на външна емиграция, включително бързото изтичане на мозъци след комунистическия режим. Населението е намаляло с една четвърт от пика си през 80-те години на миналия век.
Не виждам какъв е проблема. Казано е пределно ясно. След комунистическият режим са настанали такива "прекрасни" времена, че мозъците са се разбягали в чужбина.

Активен Zmeja

• Just Member
  • Коментари: 2911
    • Профил
« Отговор #1168 -: Февруари 06, 2025, 10:36:16 »
Не виждам какъв е проблема. Казано е пределно ясно. След комунистическият режим са настанали такива "прекрасни" времена, че мозъците са се разбягали в чужбина.
Според мен казано е по-скоро в смисъл, че "насилствено държаните по време на социализЪма на територията млади и способни хора само, са чакали възможност за да се разбягат".

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1169 -: Февруари 06, 2025, 15:45:26 »
Quote (selected)
За мен е проблем че за всяка лоша новина се закача "комунистическия режим" без никаква връзка.
"Демокрация" само за добри дела.
Тъпо, за сметка на това постоянно.

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8289
    • Профил
« Отговор #1170 -: Февруари 06, 2025, 16:14:21 »
Цитат на: Zmeja
Според мен казано е по-скоро в смисъл, че "насилствено държаните по време на социализЪма на територията млади и способни хора само, са чакали възможност за да се разбягат".

По време на социализЪма се създаваха млади способни хора. Сега само млади надрусани идиоти.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1171 -: Февруари 06, 2025, 17:53:21 »
Quote (selected)
„Феникс на доброто“ – благотворителната инициатива на 8888.bg и фондация „2BFF“, продължава да вдъхва надежда и да осигурява подкрепа на нуждаещите се. Ако имате идея или проект, които се нуждаят от подкрепа, или сте част от организация, която търси партньорство, свържете се с нас на marketing@topbet.bg. Заедно можем да продължим да разпространяваме доброто и да създаваме трайни промени.
https://tribune.bg/bg/obshtestvo/-feniks-na-dobroto-razshiryava/

https://8888.bg/, добро е да залагаш, това трябва да се научи още на училищната скамейка.

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1172 -: Февруари 08, 2025, 15:21:37 »
Някой знае ли коя от тези снимки е т.н. "историческа"?

Активен фелдкурат Ото Катц

• Just Member
  • Коментари: 1838
    • Профил
« Отговор #1173 -: Февруари 08, 2025, 15:28:11 »
Някой знае ли коя от тези снимки е т.н. "историческа"?

Какво ще рече "историческа"?
Май нито една от тях не е официалната снимка - мързи ме да ровя.
Може някоя друга да е историческа, в оня смисъл, разбираш ме, а?!?
“Когато думите изгубят значението си, хората губят свободата си.” Конфуций

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1174 -: Февруари 08, 2025, 16:22:24 »
Обикновено когато се говори за конференцията в Ялта, често дори да не се помества снимка на "тримата големи" се казва "ония тримата на историческата снимка"... Но си прав - през 2020 г. Русия разсекрети неизвестни СНИМКИ от Ялтенската конференция през 1945 г.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1175 -: Февруари 09, 2025, 09:48:17 »

Quote (selected)
Тази чудовищна Lada се движи, при това на ток
Двигателят е сглобен от акумулаторни бормашини
https://carmarket.bg/liubopitno/tazi-chudovishtna-lada-se-dvizhi-pri-tova-na-tok-10180

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1176 -: Февруари 09, 2025, 16:53:08 »
Quote (selected)
Gооglе Саlеndаr премахна "прайд месеца" и други "включващи събития" от списъка си с празници
...
В изявление за The Verge говорителят на Google Мадисън Кушман Велд обясни, че Gооglе Саlеndаr е взел решението да изтрие от приложението множество празници по практически причини.
https://glasove.com/tehnologii/google-salendar-premahna-prayd-mesetsa-i-drugi-vklyuchvashti-sabitiya-ot-spisaka-si-s-praznitsi
Практично! :)))

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 2536
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #1177 -: Февруари 10, 2025, 17:07:55 »
Обикновено когато се говори за конференцията в Ялта, често дори да не се помества снимка на "тримата големи" се казва "ония тримата на историческата снимка"... Но си прав - през 2020 г. Русия разсекрети неизвестни СНИМКИ от Ялтенската конференция през 1945 г.

Тук има една поредица за Ялта, ден по ден.

09.02.2025 - 13:37 Ялта-45, день V: Черчилль в бешенстве — заговорили о колониях! 08.02.2025 - 15:31 Ялта-45, день IV: Сталин, Черчилль и «польский гусь» 07.02.2025 - 22:30 Ялта-45, день III: Сталин вскрывает лазейку англосаксов в проекте Устава ООН 06.02.2025 - 7:26 Ялта-45, день II: Сталин «засвечивает» угрозу сепаратного мира 05.02.2025 - 13:11 Ялта-45, день I: схватка Британии и США 04.02.2025 - 12:17 Мир делят победители: Ялтинской конференции — 80 лет

Линковете са отдолу на този сайт.
Источник: https://rusnext.ru/news/17391767701488849

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1178 -: Февруари 10, 2025, 18:30:12 »
Quote (selected)
"Няма закон, който да ни дава право да свалим един дрон", потвърди ден по-рано пред Нова тв и военният министър Атанас Запрянов. Той също наблегна на факта, че няма законови норми дори за стратегически обект като летище София, което реално е било под риск в петък.
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/grozdan-karadzhov-poletut-na-drona-mozhe-da-e-provokaciya
То не че имате с какво и кой да го свали.
Няма закон и да пазите границата, добре че има решение на НС да пращате теляци за партнерите.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1179 -: Февруари 11, 2025, 19:12:31 »
Quote (selected)
Едва 6% от работещите у нас са доволни от заплатата си
https://tribune.bg/bg/parite/edva-6-ot-raboteshtite-u-nas-s/
И всичките тия ги познаваме по лице.
Не излизат от телевизора. :cool-1084:

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1180 -: Февруари 11, 2025, 20:59:10 »
Quote (selected)
Мъж иска да купи градското сметище заради изхвърлени по грешка хиляди биткойни
...
През 2013 г. бившата приятелка на 39-годишния IT инженер случайно изхвърлила диск от палтоп с 8000 биткойни. Той ги придобил години преди това, когато най-популярната криптовалута не струвала почти нищо.

През последното десетилетие Хауелс се опитва да получи достъп до сметището, за да 110 000 тона боклук с надеждата да открие твърдия диск. Той многократно е искал разрешение от градския съвет на Нюпорт и е предлагал да му даде дял от криптовалутата, ако бъде намерена.
https://svobodnoslovo.eu/biznes/mazh-iska-da-kupi-gradskoto-smetishte-zaradi-izhvarleni-po-greshka-hilyadi-bitkoyni/154549

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1181 -: Февруари 11, 2025, 21:37:34 »
През последното десетилетие Хауелс се опитва да получи достъп до сметището
Всяка година излиза новина за тоя безкъсметник. Само дето вече не е смешно... дисковете са прахо и влаго устойчиви, а не водо-защитени .. т.е. дори само електрониката да е изгнила (което само по себе си е проблем) достатъчно е да е "поседял" в прокиснала чорба и/или изгнили зеленчуци за ~5 минути.
"Първо беше безалкохолна бира. После надуваеми жени, електринни цигари, искуствен интелект. Накрая ще донесат на гроба ми пластмасови цветя."

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9404
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #1182 -: Февруари 12, 2025, 09:17:50 »
достатъчно е да е "поседял" в прокиснала чорба и/или изгнили зеленчуци за ~5 минути.

Не е така, възстановяват информация от ХДД даже след пожар, достатъчно е магнитните дискови плочи вътре да са здрави.
События разворачиваются большие и разворачиваются стремительно.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1183 -: Февруари 12, 2025, 19:43:08 »
Quote (selected)
Над 200 000 подписа събра петиция Дания да купи Калифорния в замяна на Гренландия
...
„Имали ли сте някога един от онези моменти, когато гледате картата на света и си мислите: „Знаете ли какво липсва на Дания? Слънце, палми и повече ролери.“ Имаме шанс веднъж в живота да превърнем тази мечта в реалност. Да купим Калифорния от Доналд Тръмп!“, гласи призивът, който петицията отправя към датчаните.
https://manager.bg/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/nad-200-000-podpisa-sabra-peticia-dania-da-kupi-kalifornia-v-zamana-na-grenlandia-
 :133:

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1184 -: Февруари 12, 2025, 20:29:52 »
магнитните дискови плочи вътре да са здрави
То има технология да се "прочете" нещо което е било презаписано 3-4 пъти... но ...
От пожар до пожар има разлика - да ... има шанс да се прочете, но процента на грешка е достатъчно голям (като "Max?mu? II") за да направи един Бит Кон невалиден. Освен това диска е стар и съм сигурен, че е бил с един информационен слой (и без доста от "ехтри"-те на съвременните дискове) т.е. отдавна е "ръждясал" ;)
« Последна редакция: Февруари 12, 2025, 20:47:57 от Дърт Вейдър »

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1186 -: Февруари 12, 2025, 21:58:42 »
Весело

Ябълката на раздора в неслучилата се коалиция в Австрия се оказа най-вече вътрешното министерство, за което Кикъл е непреклонен. Самият той в предната коалиция беше вътрешен министър и се прочу с това, че намери формален повод да изпрати баретите-антитерористи от „Кобра“ да обискират помещенията на контраразузнаването ( Службата за Защита на Конституцията и Борба с Тероризма ). Имаше основателни подозрения, че тази служба е разработвала Партията на Свободата. Тогава се вдигна врява, че ЦРУ, МИ-6 и немската БНД нямало да споделят информация с австрийските служби. По-късно, след скандала-постановка с видео записа, дискредитирал Грасер, Кикъл се беше опитал да попречи и беше освободен като вътрешен министър. Сегашният шеф на Народната Партия Кристиан Щокер е слаб провинц шнапс, ярък евроатлантик и съответно ще закопае още народняците. Твърденията му за заплаха на национална сигурност и тути кванти не трогват бюргерите. Сините не долюбват амитата, симпатизират на арабетата и руснаците, за евтините ресурси и енергия. Това сега особено се нрави на бюргерите предвид инфлацията и високите цени на енергията.
В края на деня независимо от апелите на Президента няма да се постигне коалиция и неминуемо ще се стигне до избори. Те ще бъдат спечелени от Партията на Свободата и то с резултат позволяващ им САМИ ДА УПРАВЛЯВАТ.
Бюргерът е много чувствителен, когато го ударят по портмонето и многото небеснокафяви със забрадените кадъни, които му развалят амбианса!

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1187 -: Февруари 13, 2025, 07:50:20 »
Корекция на име
дискредитирал Щрахе (НЕ Грасер), тогава шеф на Партията на Свободата

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1188 -: Февруари 14, 2025, 08:05:41 »
Quote (selected)
Как па Българската национална телевизия веднъж не застана на страната на народа!
Тази сутрин в новините даде пространно време на представител на търговските вериги, за да ги защити и обругае хората.
https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kak-pa-balgarskata-nacionalna-televiziya-vednazh-ne-zastana-na-stranata-na-naroda/154691
Предните дни по всички телевизи се дискутираше бойкота, никоя от тях не пропускаше да заяви че веригите ще направят големи отстъпки до 50% в денят "Х".
Вчера минах покрай два лидъла и един кауфланд, паркингите бяха пълни, не вярвам да са правили "блокада".

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1189 -: Февруари 15, 2025, 11:29:34 »

Путин/РФ и Си/Китай не са намерили място между "световните лидери". :)))

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1190 -: Февруари 15, 2025, 12:03:05 »
Quote (selected)
„Има тенденция у нас да се купуват по-евтини и промоционални стоки. Китайските стоки се явяват най-голяма конкуренция на родното производство в стоките за бита и дрехите. Може би съм единственият човек, който все още не си е купувал нищо от китайските стоки. Разочарованието на клиентите от такива стоки е все по-голямо. Българинът е изхрачил най-много пари именно в такива китайски сайтове. Българинът е шопинг маниак, особено що се отнася до жените у нас”, коментира в студиото на Нова телевизия зам.-председателят на Българската ритейл асоциация Аксиния Баева.
https://tribune.bg/bg/parite/predstavitelite-na-verigite-hr/
Малка бяла птица....
Нищо евтини китайско не си е купила, само скъпо, еле айфона.
За съжаление това е човек на високо ниво в търговска организация, представител на опериращи по цял свят компании.
Какво.... ниво на познания за трговията и веригите на доставки! :smokin:

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1191 -: Февруари 15, 2025, 12:37:36 »
Българинът е шопинг маниак, особено що се отнася до жените у нас”, коментира в студиото на Нова телевизия зам.-председателят на Българската ритейл асоциация Аксиния Баева.
Преди доста години нашата фирма изпълняваше един проект финансиран по ФАР. Датчиците бяха италиански (така пишеше на опаковката и пластмасовата кутийка). А вътре на платката (всъщност там друго нямаше), пишеше Made In China. ;)

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1192 -: Февруари 15, 2025, 14:17:04 »
Quote (selected)
"28,8% е спадът на оборотите на големите хранителни вериги в деня на бойкота на супермаркетите", заяви Петкова. Тя уточни, че в сряда (12 февруари) оборотът е бил около 27 млн. лв., а в четвъртък е паднал на около 19 млн. лв. Министърът обаче не предложи сравнение на оборота спрямо някой предишен четвъртък.
https://www.segabg.com/hot/category-economy/nad-14-padnal-oborotut-na-golemite-verigi-denya-na-boykota
Бития бит, ....
Предполагам никой не се е сетил да попита и за оборота в петък.
Мое лично мнение.
Кьорфишек!
В деня на бойкота по телевизиите имаше репортажи с граждани.
Някой споделиха че са пазарили вчера, други щели утре.
Оборотите се гледат за седмица, месец, тримесечие, годишен.
Ефект ще има ако бойкотът продължи месеци, години.
През това време държавата награждава веригите със сертификат АА инвеститор.
Когато решат да си направят магазин цялата документация която иначе може да отнеме години се изготвя за месец, ако трябва да се прокара ток, вода, канализация, даже и асфалтов път се прави веднага от общините или държавата.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1193 -: Февруари 15, 2025, 20:40:07 »
А вътре на платката (всъщност там друго нямаше), пишеше Made In China
.
« Последна редакция: Февруари 16, 2025, 04:10:34 от Дърт Вейдър »

Активен Звездоброец

• Just Member
  • Коментари: 969
    • Профил
« Отговор #1194 -: Февруари 15, 2025, 23:39:18 »

Това какво е? Фалшив WiFi extender? 5V и 4 светодиода :)

Когато бях в Чили за първи път, много ме шашна колко много хора си говореха по GSM-и. Говорим за средата на 90-те. В Канада/САЩ не бяха рядкост, но бяха лукс. После един колега ми каза, че са фалшиви - една батерийка и няколко светодиода и изглжда, че имаш телефон. Смаяха ме тези хора.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1195 -: Февруари 16, 2025, 04:09:30 »
Чили за първи път, много ме шашна колко много хора си говореха по GSM-и
То и в БГ много хора си говореха по мобифони и gsm-и ама ставаше много конфузно ако по време на "разговора" някой решеше да им звънне.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1196 -: Февруари 16, 2025, 11:55:23 »
Quote (selected)
Необичаен подход за увеличаване на избирателната активност въведе германският град  Дуисбург.

Нерешителни гласоподаватели са привличани да упражнят правото си на вот с предложение за безплатна бира, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Гласоподавателите, които се включат в предварителното гласуване и подадат бюлетина по пощата в центъра на града до 14:00 ч. в събота, получават ваучер за напитка в бирария до избирателната секция.

Само през първия час около 80 гласоподаватели са пожелали да се възползват от офертата.
https://manager.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/s-bezplatna-bira-nasarchavat-izbiratelnata-aktivnost-v-germanski-grad-
Немците уж щяха да правят от нас европци, а те се балканизираха.
Ама пинтии, само чаша бира и никакви кебапчетавурстчета.
« Последна редакция: Февруари 16, 2025, 12:07:37 от buratinob »

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1197 -: Февруари 16, 2025, 12:08:56 »
Немците уж щаха да правят от нас европци, а те се балканизираха.
Ам пинтии, само чаша бира и никакви кебапчетавурстчета.
Да не забравяме, че началото на изборната кампания на Хитлер е в оная известна бирария в Мюнхен. Бил съм там и съм се чудил как ония немкини разнасят таблите с по 20 халби от дебело стъкло бири от по литър. Вярно, че са с подходяща физика, но пък цял ден да го правят??? :beer_old:

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1198 -: Февруари 16, 2025, 18:38:05 »
Quote (selected)
Хърватите обявяват бойкот и на банките, и на мобилните оператори. Гражданската платформа "Ало, инспекторе" съобщи на пресконференция, че бойкотът на пекарните този петък е имал голям успех и призова за блокиране на банките и мобилните оператори, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.
...
Този петък се проведе четвъртият пореден общ бойкот на търговската мрежа в Хърватия по призив на гражданската платформа. По призив на хърватски ученици вчера в бойкота бяха включени и пекарните и всички тестени изделия във всички търговски обекти.
https://glasove.com/novini/harvatite-obyavyavat-boykot-i-na-bankite-i-na-mobilnite-operatori
Ербап бяха усташите да турят евро в портмонетата, година по-късно я докараха да бойкотират и хляба.
Както беше във вица, таман ще свикнат и...

Активен Accipiter

• Sr. Member
  • Коментари: 461
    • Профил
« Отговор #1199 -: Февруари 16, 2025, 19:20:32 »
https://yandex.ru/video/preview/7805406636022659277
Пророчество Жириновского по поводу встречи Путина и Трампа