Фондовите борси са измислени за неограничено, безплатно и безлихвено финансиране, без никакви задължения и без носене на никаква отговорност. Отделно са инструмент за манипулации, измами и кражби.
Аз ли трябва да ви казвам (един прост инженер), че борсите (финансови и стокови) са другото име на капитализма. Какво се продава на тях? Капитал, разбира се! При соца няма (частен)капитал и няма борси съответно.
Нали не искате някакви партийни бонзи да определят какви обувки са необходими на баба Пена от Пордим (да ме прощава Фон-а).
Акциите които се продават на тях са
собственост - мини, вериги магазини или фабрики.
Няма капитализъм без борса.
Кражбите за които се говори в цитата не стават на борсата. Стават с печатане на книжни пари с които се финансират безумствата на правителствата. Тези екстра пари (срещу тях няма произведена стока)отиват на борсата и се получават всякакви изкривявания.
Стоковите борси са
човешко достижение и ще ги има докато са регулирани.
Що се отнася до пенсионните удръжки за които пише "peniko": Те са единственият начин да станеш собственик на някаква малка част от цялата икономика и това е най-добрия начин да са ти защитени парите. На пенсионерите. Имаш избор и той тук лукавѝ. Сигурен съм, че всяка година получава извлечение къде (с какъв процент) участва и условията да ги смениш пенсионните фондове. Къде да ти отиват удръжките. Можеш дори да си слагаш парите във фондове които купуват злато или държавни ценни книжа. С никакъв риск и съответно по-малко възвръщаемост.
Да, не купуваш сам акции на конкретни предприятия като например чрез платформа като Robinhood.
BTW едно българче стана милиардер като съосновател на нея. Прочуха се 2021 година с това, че през нея малки играчи на борсата играха срещу големи в надцакване за Game stop.
С тези пенсионни фондове бъдещият пенсионер е оставил това "главоболие" (упрвлението на парите) на мениджъри..
Изкривяването стана не само с печатането на пари но и с това, че доста компании които се търгуват на борсата престанаха да дават дивидент (което си е нормално) и печалбата често отива за обратно изкупуване на акции.
Другата опция е да очакваш пенсия като подаяние от партизаните в правителствата които погрешно избираме.
Последно: убеден съм (може да се провери), че досега нивата на стоковите борси изпреварват инфлацията.