Европа какво пречи на турските домати и китайския чесън?
Пречи с това, че не може да се сложи мито, за да се защитят местните производители. Или си мислиш, че местният пазар не трябва да се защити?
Та всички войни са за пазари! От Троянската война насам.
Разбира се, защитата на своя пазар е двояко и трябва внимателно да се използва.
Води до вдигане на вътрешни цени.
Също така тези помощи за производители изкривяват пазара. Има ги и в САЩ. Няма нищо пазарно в тях. Направено е за защита на големите играчи в даденото зърнено производство. Няма нищо полезно за хората в това. Големи концерни изкупуват обработваема земя и разоряват дребните ферми. В БГ се създадоха чокои със стотици хиляди декари земя. Разбира се не я обработват сами. Имат си ратаи. Това дали ти харесва?
Аз разбирам страха на мнозина за това, че може (според мен трябва) да се излезе от ЕС. Особено за тези без гражданство в Европа. Но мен тези хора малко ме интерисуват. Интерисува ме България. Засега ЕС не е добре за България.
За тези които продължават да са в нея не е добре. Човек трябва да е искрен със себе си. Собствената ми дъщеря работи в Европа, но е взета на работа с американския си паспорт, не с българския. Това трябва да ви говори нещо! За отношението на "Европа" към България.
PS Утре ще попитам семейството от което купувам домати дали получават помощи. Със сигурност не знам всичко.
България за да е независима, най-малкото което трябва е да може да се изхранва сама. Зеленчуци, плодове и зърно. Природните условия позволяват това. Политиците пречат. В случая ЕС.
Не е само селското стопанство където ЕС пречи. Например в последната "криза" с газа. Немски и италиански фирми купуват директно руски газ, а България "не можела" да нарушава санкциите! WTF? Лицемерие на квадрат.
На това трябва да се сложи край!
Не знам дали точно Възраждане ще сложи на това извращение край, но този е пътя. Възраждане формулира проблема. Редно е и да го реши! Мисля да им гласувам доверие.
Бъдете здрави! No hard feelings!