Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Февруари 23, 2026, 23:35:58

Автор Тема: Психопати, откачалки и калинки управляват света  (Прочетена 255150 пъти)

Bacho Кольо и 39 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8680
    • Профил
Re: Психопати, откачалки и калинки управляват света
« Отговор #840 -: Февруари 22, 2026, 15:59:13 »
"Информация" може да значи много неща: потребителски данни, операц. с-ма, инсталирани драйвери и програми, настройки (на много неща), регистрации/ключове.
Някои неща се прехвърлят безпроблемно, други неща са обвързани с конкретна машина или модел. Съответно прехвърлянето им се прави по различни начини. Не е като при смартфоните.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 12403
    • Профил
« Отговор #841 -: Февруари 22, 2026, 16:15:28 »
Мы собираемся отправить большой госпитальный корабль в Гренландию, чтобы заботиться о многих людях, которые больны и не получают там должной помощи — Трамп
Не можеш да проумееш глупостта.

Неактивен Banana Joe

• Just Member
  • Коментари: 3508
    • Профил
« Отговор #842 -: Февруари 22, 2026, 16:26:58 »
Бе то и аз заорах с един нов стар лаптоп дето му праим изчанчен трипъл бут върху подвижните пясъци на новата 11-ка от месец насам. Зад решетките на джама ме държат едни стари редактори за korg сетове дето не вярвам че ще оцелеят във vmware. Хем съм се подготвил психически за сякакви подли номера и си държа теслата с острото в ръкава, да ми е подръка за в случай че успее да ме изнерви наистина и пак се изхитри да си покаже рогата баш след като съм завършил цялата кула от карти и дет се вика съм вече емоционално ангажиран с постройката.

Ще се побъзикам още малко с копеленцето на Уйли и ще го пратя да спи барабар с целото ссд в гробището с другите хардове дето на накакъв етап не са си вършили работата както съм я наумил.

Аз така разбирам трансфер и бекъпа.

ПП А, ето и оранжавия откаченяк знаел да праща направо кораба-катафалка.
      Като има кой да му се връзва...
*********   ☫    *********

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
« Отговор #843 -: Февруари 22, 2026, 17:01:01 »
Пробвай дали ще вървят на нативна седмица. Тия гнусни неща 10 и 11 аз два дни не можах да ги изтърпя.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Banana Joe

• Just Member
  • Коментари: 3508
    • Профил
« Отговор #844 -: Февруари 22, 2026, 17:07:30 »
Да, на седмицата трябва да стане  :thup:
Откъдето съм сега всичко си върви поне от 7-8 години насам без да тенекиджийствам.
*********   ☫    *********

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 12403
    • Профил
ВСУ освободили 300 кв км территории, — Зеленский

Это было очень непросто, на темпы продвижения влияла, в частности, погода.

Нам известно, что среднее звено россиян до сих пор боится докладывать о том, что у них там происходит. Они даже не представляют, как это может быть, потому что на их картах там территория, которую они контролируют, а если честно, уже нет
Не можеш да проумееш глупостта.

Активен Звездоброец

• Just Member
  • Коментари: 1093
    • Профил
А аз 0т 10-ина г. съм на Линукс и съм забравил що е попъпи и бекъпи  :)))

Линукс или не, ако не си правиш резервно копие, можеш да останеш много изненадан някой ден. По-миналата година като бяхме на вилата в България, на Звездобройката ѝ умря SSD-то - почти нов 1ТБ Samsung 970 Pro - ей така, внезапно и напълно. Тя имаше клон на SSD-то и всичко се размина с лека изненада.

Един от работните ми компютри е Линукс, и го клонирам всяка седмица. Другият ми работен е с Прозорци 11, и също. Със сегашните USB 3.2 / USB 4.0 (Thunderbolt) отнема 5 минути. Личният ми лаптоп е MacBook, но той си има Time Machine. Странно, че нито Майкрософт, нито някой от Линуксите е измислил нещо толкова удобно като Time Machine.

Неактивен onzi

• Just Member
  • Коментари: 8179
    • Профил
и линуксите, и нтфс поддържат хард линкс, съответно няма проблем да копират като тайм машината - тя е с хард линкс, нали, освен ако не си мисля за нещо друго.

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
Нямаше ли програмка за пренасяне на цялата информация от един комп на друг балабар с регистрациите? Или такава има само за телефоните.

Не си спомням дали писах преди, но ето какво правя аз  (без Apple, която си има Time Machine):

- слагаш Clonezilla на една флашка. По-новите версии работят без проблем с NVMe SSD.
- стартираш от флашката, следваш указанията на екрана (има го на много езици)
- закачваш достатъчно голям външен диск към компютъра и казваш на Clonezilla да запази резервното копие там

- стартираш новия компютър от Clonezilla и следваш указанията на екрана
- този път избираш "Restore"
- слагаш  резервното копие на новия диск

Единственото условие за гладко протичане на процеса е новият диск да е по-голям или равен на стария. Даже и хардуера да е различен, Windows (или Linux) ще си намерят драйвърите (освен ако новия компютър не е някоя археологическа находка).

Има и други хубави програми за същото (например AOMEI, който ме е спасявал в по-необикновени ситуации, като прехвърляне на RAID0), но те се малко по-сложни, пък и изискват лицензия.

Неактивен onzi

• Just Member
    • Профил
Нямаше ли програмка за пренасяне на цялата информация от един комп на друг балабар с регистрациите? Или такава има само за телефоните.

при телефоните прехвърляш потребителски данни. при компютрите в общия случай прехвърляш и операционната система, щото достатъчно кадърен потребител може успешно да скапе всичко.

между другото, вчера ми попадна едно клипче как да си смениш забравената парола в уиндоус, без да знаеш администраторската или някаква друга. ей го: https://www.youtube.com/watch?v=7FkRMnOCURY

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
и линуксите, и нтфс поддържат хард линкс, съответно няма проблем да копират като тайм машината - тя е с хард линкс, нали, освен ако не си мисля за нещо друго.

Time Machine прави incremental backup (не знам как да го кажа на български - архивират се само нещата, които са се променили от последното архивиране). Много удобно, няма нужда от човешка намеса, всичко си върви спокойно на фона на работата ти.

Linux разбира се си има вградени инструменти, които лесно могат да се скриптират. Но трябва да си го направиш сам. Има бавния, но сигурен dd, или rsync (който аз много ползвам) с много параметри, които ти позволяват фино да си нагласиш нещата както си искаш, и с cron-jobs (или по-новите еквиваленти) да става всичко по график. Но изисква познания, четене и натъкмяване. Изобщо не може да се сравни с Time Machine.

Неактивен ddantgwyn

• Just Member
  • Коментари: 7676
    • Профил
Верно, че ползващите прозорците са или мазохисти или нещо друго, но не мисля, че са чак психопати, откачалки или калинки с мания за величие.

Има си тема за подобни обсъждания :smokin:
the lamers club honourable member …

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 3552
  • No complain no explain
    • Профил

Bерно, че ползващите прозорците са или мазохисти или нещо друго, но не мисля, че са чак психопати, откачалки или калинки с мания за величие.

А може би са другите :m1728:?

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
Цитат на: Звездоброец
Цитат на: Nor1
А аз 0т 10-ина г. съм на Линукс и съм забравил що е попъпи и бекъпи
Линукс или не, ако не си правиш резервно копие, можеш да останеш много изненадан някой ден. По-миналата година като бяхме на вилата в България, на Звездобройката ѝ умря SSD-то почти нов ...

Важните нови неща просто си ги копирам на 2 външни харда. Бръсначът на Окам  :smokin:

Неактивен onzi

• Just Member
    • Профил

Time Machine прави incremental backup (не знам как да го кажа на български - архивират се само нещата, които са се променили от последното архивиране).

аз с мак ос съм много силно на вие, но си мисля, че тайм машината копира новите файлове, а за непроменените създава хард линкове. и така като си влезнеш в архива от оня ден и всичките ти файлове са там, и не те интересува дали файлът е бил копиран или линкнат. нещо такова. в смисъл че хем става бързо, хем не хаби излишно място.

иначе за мен най-бързия ми бекъп на системния диск е посекторно - иначе като почне един анализ, едно чудо на милион и половина файлове плюс не знам си колкостотин хиляди директории...

ама айде стига за бекъпи.