Леле, каква виелица е в гълъвътъ ти!
Пазарува се онлайн отвсякъде безпроблемно. Пари не можеш да превеждаш на частно лице, преди да си го вкарал в системата им и да изчакаш незнамсиколкочаса 24, 48, не знам.
Преди два месеца исках да си преведа пари от тукашната сметка в българската, опитах се да си вкарам айбана, не можело, трябва да ида до банковия клон и те да ми го вкарат, отивам, давам айбана, само по айбан не може, трябва един документ, каквито имат тук за банковите сметки, ама ние не ползваме и нямаме такъв документ, викам, тя цъка нещо и каза, че ми е отпуснала възможност да си го вкарам сама в системата от дома. И няма лимитирани-нелимитирани суми, те даже не знаят каква сума ще превеждам, щото първо трябва да вкарам получател и после да чаааакам, докато стигна до превода.
Всяка сума над 500 евро по закон подлежи на оглеждане, ако преведеш на деца, ти се води дарение и трябва в срок от 3 дена да го регистрираш в данъчните. Дарения над 30000 евро на всеки 15 години се облагат по закона за наследствата.
Битовите сметки - не можеш да се включиш към тока, интернета, телефона, ако нямаш френска банкова сметка, те ти я проверяват и подписваш договор, че те ще ти дърпат пари всеки месец от нея на определено число, не можеш да плащаш, когато ти решиш, а те ти дърпат пари.
Водата принципно върви с кооперацията, плащаш я на синдика. Парното е на газ и е принципно колективно, също върви колективът накуп, за всичко това се грижи синдикът.
В България е мнооого по-свободно.