При подадените гласове резултатите биха били следните:
ГЕРБ-СДС биха взели 27,4%,
ПП-ДБ – 17,9%,
ДПС – 15,2%,
"Възраждане" – 14,9%,
БСП – 10,5%,
ИТН – 5,2%.
Останалите гласове остават за други по-малки формации.
Декларативната сигурност на гласуване е ниска - 37,4%.
Това от Епицентър.
Ще опитам малко сметки.
Ако това остане верно, а то ми изглежда че ще е, то:
Първи извод - определено гласуват само твърдите ядра. Гъбарите отново са около 60%. Дори да сменим броя на всички избиратели с реалния - то едва ли избирателната активност ще скочи до 50%.
Втори извод - твърдите ядра избират следния брой депутати в случая за тези партии:
ГЕРБ-СДС биха взели 66 депутата
ПП-ДБ – 43
ДПС – 36
"Възраждане" – 36
БСП – 25
ИТН – 12
Или общо 218 депутата. Останалите 22 им ги подаряват пропорционално разни правещи се на интересни особи.
Трети извод-
Само при 20% по висока избирателна активност, при която е почти сигурно, че едва ли гласовете ще отидат при горните партии - те така и така вече са обрали гласовете на симпатизантите си, то депутатите на трите досега управляващи партии, вместо 145, ще паднат до около 117. Смятам грубо и на ум.
Е?
Народе????
Ако не промяна, то поне не става ли непосилна задачата на Галя?
И още един въпрос - кого щели сме били да легитимираме?
И още един - нямало смисъл от гласуване ли?!
начи дай малко корекция на сметките. отваряш ексел или либре офис калк /с него не съм работил от не знам от кога, като инсталирах фрийофис на нашите на лаптопа и повече либре, апачи и прочие не съм пипал/.
пишеш в колона а процентовете, и най-отдолу им правиш аутосума. излиза 88.4
после в съседната колонка пишеш =, кликаш на а1, сиреч на процента на гербавите, после пишеш /, кликаш на сумата 88.4, натискаш f4, че да стане с доларчета отпреде, сиреч $a$7, и после дописваш *240. и получаваш броя депутати.
копираш надолу и си готов.
между другото, това е от галъп. щото там в епицентъра и маркет линкс са се изявили. при тях е соншонжмо, докато при галъп малко от малко са тръгнали нанякъде, в смисъл че герб + ппдб + дпс вече е по-малко от 160.
като цяло е мижи да те лажем, тука ченгеджийниците не са хванати, ето:
Изследването е проведено за БНТ между 28 март и 5 април 2024 г. сред 805 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.
https://www.gallup-international.bg/48325/bnt-electoral-snapshot/