За да си отговориш на този въпрос, дали България е европейска страна, трябва първо да си отговориш на въпроса какво е Европа.
Изразът, „Европа свършва там, от където започват църквите с кръгли кубета„, е европейски, и посочва ясно границата. Религиозната граница.
Защото благоденстваща Европа, това е Католицизъм и Протестантизъм. И в двете религии е посочен врагът - на първо място Православието, а след това католиците за Протестантизма, и протестантите за Католицизма.
Разказва ми аптекарката от отсрещната аптека на домът ми в Атина. Осемдесетте години тя и брат и са студенти по фармацевтика в малък италиански град, и хората там се отнасят с тях и групата студенти от Гърция като с хора втора ръка, защото са православни.
Но това е тема дълга.
Второ какво е Европа. Група колониални държави, които в продължение на повече от 300 години са грабили и грабят светът. Това е политика, това е манталитет, и населението на тези държави знае много добре от къде идва тяхното благоденствие. Ви искате да бъдете наредени наравно с Испания? С Франция? С Холандия? С Белгия? С Италия, Германия? Или с Австрия?
Да, България е приобщена към съюзът на тези държави, но не да седи зад масата наравно стях, а да е върху масата. Източник на ресурси. Финансови, изкопаеми, човешки.
По интересното е, че в самата Европа не ни смятат за европейци, а в България се вихри западенчеството.
Западенчество, преливащо в нихилизъм, което се проявява в презрение към своят народ и себеподобните, към своят произход. Ето, аз съм по висш от вас, аз съм избран. И елитната група, която служи на този Запад, съвсем се е откъснала от своят нард. Те са избрани да служат.
И тук виждаме западенчество в църквата, модерно зааденчество, постмодерно западенчество.. въобще, накъдето се е запътил Зпадът, ние подир него.
Но скоро зелената трева на исляма ще покрие гроба на западната цивилизация. И прав и път.
А никой не се замисля, че всичко което имаме, и което все още сме, го дължим на това, че сме правславни.
Да, ние сме Европа..