Интервю на Валентин Вацев в "Гласове"
https://glasove.com/na-fokus/valentin-vatsev-skoro-sasht-shte-poiskat-tsyalostna-mobilizatsiya-sreshtu-rusiya-vaprosat-za-balgarski-voynitsi-v-ukrayna-e-mnogo-aktualenХаресват ми тезите му.
Но...
Няма ясна позиция по въпроса за гласуването. Нямал сили... (В края на интервюто)
Как да се съгласиш, че щом на власт е финансовият капитал, нямало вече "пролетариат"? Как си го представя от жълтите павета? Че щом някой не маха с чука вече не е експлоатиран? Не и НЕ!
От интервюто:
"В епохата на финансовия капитал вече няма пролетариат. Трудещите се са прекалено абстрактна категория, за да се бориш за техните интереси. На мястото на трудещите се има умираща средна класа, която всеки момент ще започне да издава фашизоидни миризми."Щом нямаш средства за производство, нека го разширим - нямаш собственост да ти носи доходи какъв си? Може да не го нарича пролетариат, но си станал "прекариат". Щом по мейла могат да ти пишат, че си станал безработен, или като отидеш сутрин на работа, магнитнати карта не сработва, за да влезеш какъв си?
В САЩ го казват и иначе: "You are a car accident away of becoming homeless".
"If I Got In A Car Accident, I'd Be Homeless"
https://www.huffpost.com/entry/karen-wall-working-poor_n_4698088Милионите латиноси в САЩ които лазят след трактора да берат ягоди или друго какви са? Не са ли пролетариат? В БГ се настроиха маса блокове и къщи. Строителите какви са?
Ако чертаеш цял ден на компютъра (който най-вероятно не е твой) или пишеш програмен код, какъв си? Дори да вземаш $100 К или дори $200К на година! Ако те ритнат в някоя криза или просто си поостарял (станал си на 55) нали можеш да си платиш наема или моргиджа само няколко месеца? След това, на улицата?
Едни продавачки в магазина които стоят на касата и нямат право да седнат или подпрат на стол какви са? Нали не виждате столове зад тях?
Колкото и да са ми симпатични тези леви интелектуалци в някакъв смисъл са импотентни. Нямат представа от реално производство и от обществените отношения в живия живот.
Пролетариите може да не са осъзнати или са заблудени, че са "средна класа", но не са изчезнали.
Като се почесвам по кратуната се чудя аз пролетарче ли бях или обикновен прекариат? Може би 2 в 1?