За тия на които бюлетините им пречат още един път.
Машинки няма никъде в любимата им Европа.
Сто пъти писах за идеалния вариант.
Машинките сканират запълнената бюлетина.
Има и машинки и бюлетини, които ако потрябва могат да се преброят ръчно.
Такова чудо има и в Щатите(според Бъч) и в Русия(според мен).
Но това на никой не му е интересно.
Само ДПС споменаха нещо такова, но бързо млъкнаха.
Та карайте си с венецуелските машинки щом си мислите че това е върхът на технологиите.
И да напомня още веднъж какво беше казал Киро на Корнелия в НС - Оттеглете хартията и ще ви дадем кода.
Както и да го обяснявате това значи че някой някъде пипа.
не по-високо от обувките, пак да го кажа.
и защо мислиш, че сканирано изображение не може да се манипулира в реално време, ако ще ставаме параноични?
Ъхъ
Сканираното може да се манипулира, но по трудно.
И освен това остава материален носител.
Него как ще го манипулираш?
Ще триеш с гумичката.
P.S. И да добавя гласуването в чужбина трябва да бъде отменено. Защо хора като мен които плащаме данъци в чужда държава оказваме влияние на тези които се трудят и плащат данъци в БГ? Имам предвид естествено всички живеещи извън БГ. Включително Европа.
много пъти съм казвал как би трябвало да бъде машинното гласуване според мен, днес ще е за последен път, дано го разбереш.
гласува се 100% машинно, като избрания глас се отпечатва (както беше на последните избори), бюлетината се сгъва и се пуска в урната. толкова.
1. след като се обяви край на изборния ден, машината отпечатва протокол с броя на подадените гласове;
2. след отпечатването му, се преброяват пуснатите бюлетини в урната и се съставя втори протокол от секционната изборна комисия с резултатите от преброяването;
3. сравняват се двата протокола.
3.1 ако съвпадат, подписват се, подпечатват се и се изпращат с бюлетините в районните избирателни комисии;
3.2 ако не съвпадат, в изборния кодекс трябва да има ясно разписана процедура какво се прави - кой протокол се приема за валиден, как и от кого се запечатва машината и на кого се предава срещу подпис и печат за разследване на случилото се.
естествено, може да има нюанси в описаната от мен процедура, но те не са съществени.
забележи, че тя е изключително опростена и не изисква сложни действия от членовете на секционната комисия като сканиране на документи, колкото и да е направена проста процедурата за сканиране.
толкова от мен за машинното гласуване.