Цитат
Т.е. повече Янко Сакъзов, отколкото Димитър Благоев - така ли да разбирам
Мисля, че нито едното, нито другото. Виж, аз не одобрявам някои от тезите му. Но засега не виждам по-важна задача от националноосвободителната. После ще отхвърлим и класовия ярем.
Така!
Викаш - повече Левски.
Знаеш ли, няколко пъти съм си мислел, дали Левски, ако беше оживял, щеше да пусне Априлското възстание?
Никъде не съм чел упражнения на разни историци по темата и само тук там съм срещал осмелили се автори да посочват в прав текст, че апостолите на Априлското възстание до един са били лаици във военното дело, щото ако не са - не биха предприели самоубийствената стъпка. Да, в крайна сметка тя - тази самоубийствена стъпка е помогнала после България да Я освободят, но те не са могли да знаят предварително това.
Те са си мислели, че а пукне пушката и всичко ще се случи както им се е щяло!
Аз не ги обвинявам по две причини - първо, кой съм аз да ги съдя, второ, никой не знае дали не са се принесли в жертва и за да възбудят света. А са принесли в курбан и толкова невинни хорица - кой ли ги е питал тях!
Но и в двата случая са имали на кого да се надяват.
На Русия.
Би ли ни осветлил - малка България, сега на кого да се надява в
националноосвободителната си задача?
Като отчиташ, че срещу себе си има не турската империя, в която сме били на границите, а една друга, далеч по мощна.
Все още - за съжаление.
И докато тогава, разпадащата се под тежестта си турска империя е било видно, че отива към последните си години, сегашната, против която пророкуваш Костевата мисия е все още доста силна.
Безнадеждното е с доста по гъсти бои, що се отнася до "националноосвободителната" задача.
Виж, онова, което Орбан прави, което и Макрон се опитва да прави, което и сърбите правят, което и някои други страни от Европа впримчени в краварската хватка правят и то много внимателно - това да.
То и Костя не е толкова наивен да прави референдум против участието в НАТО, а избрал обтекаемия референдум за еврото. Където май почти никой не знае със сигурност за добро или лошо е, но пък всеки може да се упражнява колкото си иска в прогнози.
Хитро, дет се вика, ама когато много се вика а ла Бялата Златка - започва да става съмнително или най малкото предизвиква предпазливост.
Уви, не при всеки - щом толкова личности, дори и от сий уж обръгнал форум се метнаха на каруцата му.
ОК, всеки има право на избор.
Но!
Какъв е нашият шанс без външна помощ да свършим "Национал..." - никакъв, точно колкото при Априлското възстание, но тогава поне е имало кой да ни разбере и/или помогне, поне такива надежди е имало, а по късно са се и оправдали.
Сега?
Русия?
Тя си има доста свои проблеми за решаване, един от които може и да допре и до нашия проблем - ако успеят да съборят краварската империя ще извадим дюшеш. Иначе - направихме достатъчно за да сме в периферията на чувствата им.
Може би даже и извън интересите им.
Китай?
Още по далеч, но и не съм съвсем сигурен на кой модел бих искал да пристане БГ - на Руския или Китайския.
При положение, че някой от тях успее!
И какво правиме при това положение - бързаме като пърле пред биволицата.
Вместо да си гледаме вътрешните проблеми - как да се освободим от освободители - краварски, мадридски, харвардски и други, дето концентрацията на идиотите в парламентарната им група била изключителна.
Тук опираме до дискусията ни за Сакъзов или Благоев.
Понеже поста ми стана дълъг - само ще маркирам собствените си разбирания с ено изречение.
Благоев е стратега, а Сакъзов тактика.
Освен неидеологическите им различия в по късните им години.
С такова впечатление оставам не след изпита ми по история на БКП, а след това, което съм попрочел.
Например това -
https://obuch.info/pagemaker-dimitr-genchev-prvoapostolite-na.htmlПрепоръчвам даже.
п.с. тясно по разменените ни изречения - на стр. 9.