Хм,
Големите вериги са единствените дето задържат инфлацията. Без тях за три четири месеца минимум 30-40% инфлация.
Мога без срам да се включа в дискусията, щото с "ритейла" сме "дупе и гащи" има няма 28 години.
Верно те са дупето, аз съм от страната на гащите, но това са подробности.
Светицата пита де ги българските вериги?
Ми, няма ги, то няма и как да ги има съобразно законовата рамка.
Преди 30+ години кат настъпиха метровците ги посрещахме като освободители.
Буквално, София, Пловдив, Варна дойдоха и в Бургас.
Кмет и областна управа се надпреварваха КОЙ да ги облагодетелства.
Намери се земя, тоци, ВИК се прокопа, отбивка от главния път се уреди и се асфалтира.
По тия времена ми се наложи да се местя от едно място на друго.
2 месеца плащах 2 наема щото БТК (тогава) не можеше да премести телефонен пост.
Само 2 месеца щото склоних да загубя номера и да взема нов "поради технологична невъзможност" да се прехвърли в съседен квартал стария.
Това още бяха самосиндикални изяви да могат областен и кмет да цъфнат в новините при рязането на лентата като "носители на новото".
После нещата минаха на държавно ниво.
"Инвеститор клас АА" - достатъчно е да си харесат имот и и процедурите по ПУП, ВИК,енерго, ВИК, комуникации тръгват светкавично.
Всеки чиновник забравя за текущите си задачи и за седмица издава всякакви разрешителни обичайно протакани месеци, години и струващи смешни държавни такси и много, много пари под масата за случаен български предприемач.
Имаше моменти кога тия "инвеститори" бяха освободени от плащания към социалното осигуряване за наетите служители, после остана само 10 години освободени от данък печалба и задължението на местните да им изградят всякаква инфраструктура веднага, при поискване и за своя сметка.
В "цивилизованияТ свят" такива мастодонти са изтикани в периферията на градовете, у нас ги приехме като "евроатлантическа ценност" в градските части.
Софи, на мястото на Т маркет имаше местна верига ( зад гърба си има, собственост е на регионален много силен търговец доставчки на веригите в национален мащаб, производител... не издържа), сега оперира с други 5 магазина, този го остави след като в съседство цъфна Била и го взеха другите ( според мен най-нискокачествените магазини в България).
Какво ли се е случило с другите малки семейни магазини в района?
Ако се интересувате и ако имам време ще споделя и други пикантерии "от кухнята" когато имам и желание.
"Който п
еие зло не мисли!"