...
Остави глупостите да се правиш на лекар-психиатър! Отчитам положително, че вече не се ебаваш с псевдонима ми. Нали сме завършили един факултет ФРЕ, една школа в Шумен, Една Червена могила в Ямбол. Може една планшетиска да сме чук..и.
Да сме баджанаци в някакъв смисъл.
I am too old for this shit!
Пиши нещо полезно, например защо златото се понижи драстично последните дни! На NYSE. Ще съм благодарен.
Бъди здрав!
-------
Butch,
Бедна ти е фантазията, колко много знам по психология и сие. По стечение на обстоятелства съм се занимавал. Това, че сме завършили един и същ факултет не значи, че съм учил в същата школа, в друга съм бил. Не знам в кое поделение си бил, но аз бил за три месеца в това, което се нарича "Червен баир" до Ямбол. "Червена могила" беше един гигански "завод за заводи" до Перник/Радомир, който беше бастисан от Рижков, но това е друга тъжна бира.
В "Червен баир" пребивавах само от май до средата август 1974 година, след което бях откомандирован в София - Централната база за ремонт на радио оборудване на ПВО и ВВС директно подчинен само на генерала зам командващ радиооборудването на ПВО и ВВС. Практически работех като конструктор до постъпването ми в МВР, където бях разпределен за голямо съжаление на генерала.
-----
Надлежно отговарям на твоя грамотно зададен въпрос:
Златото се счита като безопасно място за съхранение на пари в несигурни времена, но то не носи лихви или дивиденти. В момента американската икономика се държи учудващо стабилно и позволява на ФЕД да поддържа лихвените проценти високи или дори да ги повишава допълнително, за да се бори с инфлацията, която бързо беше напомпана от авантюрата в Близкия Изток. Когато инвеститорите могат да получат солидна, безрискова възвръщаемост от държавните бондове или депозитните сметки, привлекателността на държането на злато намалява. Текущата устойчивост на американската икономика действа успокоително и няма видима нужда от safe-heaven.
Може да звучи като конспиративна теория, но не изключвам оркестрирана продажба на злато, когато то беше на пика на стойността си и тогава спекулантите капитализираха, което влоши цената му с увеличените продажби. Към това добавям, че икономиката на РФ вече се задъхва от продължаващата СВО и санкциите, които намаляват приходите. Налага се РФ да продава злато, за да подържа бюджета. Спадането на цената на златото е индиректен удар по РФ.
Проблемът се усложни от внезапната разпродажба на акции на технологични компании с голяма капитализация, която принуди фондовете с множество активи да ликвидират позициите си в злато, само за да наберат бързи пари. Този процес се засилва от нуждата от долари за предстоящите GIGA-IPOs (initial public offering гига-листвания) на борсата.
Очаква се 12 този месец SpaceX IPO да набера до $86 милиарда и пазарната оценка да стигне приблизително $1.77 трилиона – исторически най-голямото IPO.
Следват още две големи IPO-та – на гигантите AI OpenAI and Anthropic.
Това си е истински голдръш – сега се купуват акции с надеждата бързо и високо да капитализират. За това е този ръш за продажба на текущо инертния актив злато и превръщането му обещаващ борсов актив.