Следя умерено войната, нито пускам "корени" в интернет, нито оставям дълги периоди без да следя какво се е случило. Имам три-четири проруски блогера, на първо място любимеца ми Саня от Флориде
, от отсрещната страна когато имам настроение пускам Люся Арестович, а от ежедневните попоглеждам Олег Жданов. Казвал съм какъв ми е принципа - слушам и сравнявам. Повечето е пропаганда и силно засилени успехи на своите, и неуспехи на врага. Пропагандата е общите приказки , "успешно отбити атаки на врага" , или "подобрено тактическо положение" на нашите (докато фронта не помръдва, или се мести 300 метра, което на практика е нула). Загубите на врага винаги се изброяват скрупольозно /как ли ги установяват точно ?/ , а своите загуби почти никога не се споменават /изкл. прави понякога Саня/ ... Но, когато се случат движения, които се споменават и от двете страни, наострям слух. А когато съобщеното направо съвпада от руската и украинската страна, няма как да не го приема за достоверно. Та така, днес Саня си почива. Човекът си има градина в Орландо, гледа банани, авокадо, трябва да има поне неделята за "жардинаж"
Жданов снощи пусна видео, в необичайно минорен тон. "К сожеленю у врага был частичний успех..." Поне на две места по фронтовете признава че е настъпил пробив. Единият е на Очеретино, отпреди няколко дни, и този пробив се разширява като ветрило. Там Жданов вика "Не можем все още да постигнем стабилизация" . И още един пробив признават на Купянско направление в някакво село , ако не греша Кисловка /?/ , където руснаците надушили че има само тероборонци с калашници. И никаква тежка техника... и там станал пробив. Иначе на всички други участъци ВСУ държали здраво фронта, но запасният пропагандатор си позволи КРИТИКА ! Забележете. Срещу Сирски, който не държал достатъчно изкъсо командирите на бригади, визирайки там където станаха пробивите... И да "вземел мерки" - да станело както на другите, здравите участъци на оборона-та... Моя си извод от тези жални жалби Жданови --- Сега, да речем че Кисловка се обяснява със слабото въоръжение на теробороната там /друг въпрос е защо Тероборона е на предната линия ?? Май няма вече достатъчно резерви от ВСУ ??/ Но очеретенския пробив /според руските военкори - БЯГСТВО на украинските войници, изоставяне на позиции/ навява на подозрения че започва дългоочакваната деморализация. Какъвто и чук да си, каквото и зомби да си, след две години и три месеца война , 700 хил. убити украинци, и фронт който бавно но неотклонно пълзи на запад... ще почнеш да се усещаш. Тия на Очеретино са започнали да се "усещат" и вероятно подобни случаи на изоставени позиции ще зачестяват. Укро-пропагандата /сам Буданов/ предупреди хохолите че ги чака "тежък месец май". Ще видим какво ще предложи руската страна ? Дали най-накрая засилване на темпото , или все така тактиката на Барса на Кройф "Тики-така" /"договорняка"
/ ? Днес след дълга пауза, две руски подводници край Севастопол са се престрашили да изстрелят "Калибр"-и , общо 8 крилати ракети...