Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 21, 2024, 22:05:41

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 209440 пъти)

0 Потребители и 17 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #840 -: Август 17, 2021, 17:13:47 »
За шопската салата, ако иде реч за нея, е много важно съотношението на съставките. Добре е да има повече качествени домати, печен пипер, лук (по-добре червен) и по-малко краставици и то прясна "Гергана" или корнишони. Освен магданоз, предполагам че и друга подправка ще върви. Ако е прясна от градината, с аромата си, най-добре. И не жалете сиренето. Ако е родопско натрошено е добре. Наздраве!
« Последна редакция: Август 17, 2021, 18:29:38 от dabedabe »

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #841 -: Август 17, 2021, 18:42:57 »
Quote (selected)
Патладжанът е добър материал
аз направих патладжани пармиджана,много вкусно нещо
пармиджаното ми беше леко оскъдно, добавих и малко чедър
 моцарелата пък винаги заменям с обезсолено овче сирене, щото не я обичам
променя се малко вкусът, но босилекът е важен :smokin:

другото ми подобно изделие беше печена салата  Капрезе с патладжан, вкусна беше
и доста красивичка :thup:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #842 -: Август 17, 2021, 18:46:13 »
Салата моркови и зеле имаше днес на обяд

Умирам за нея салата  :0007:

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #843 -: Август 17, 2021, 19:02:21 »
през лятото не я правя много, оставям я за зимата
моето момиче я обича много, дори обича и салата само от моркови
ама да си прави, нали, да прави и за мъжа си
също така  да косят тревата на селската ни къща, щото ние сме малко заети, по плажните барове, ами трудно е :smokin:

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #844 -: Август 17, 2021, 19:19:55 »
Може и моркови и червено цвекло, зимата моркови и ряпа. Целината идва добре.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #845 -: Август 26, 2021, 16:27:46 »
Кьопоолу за мързеливи домакини с 5 съставки ( не по Джейми Оливър) За 2-3порции.
Днес правих - пълна импровизация, че не ми се печеше зарзавата, а не харесах и чушките в магазина.
Един среден към голям патладжан, един добре узрял домат, 1-2 скилидки чесън, 3-4 с.л, олио, сол на вкус.
Обелвате кожицата на патладжана, нарязвате на дебелички шайби, изкисвате за половин час в подсолена вода. Отцеждате го, нарязвате шайбите на по-ситни кубчета, добавяте сол на вкус и ги задушавате под капак в олиото заедно с обелените и наситнени скилидки чесън. Сваляте от котлона, пасирате патладжана с вилица докато е горещ и люсвате в него обеления и настърган домат.
(Задушеният чесън ви спестява неудобството да избягвате в следващите 24-48 часа останалата част от човечеството.)
Стана неочаквано вкусно, по нищо не се отличаваше от кьопоолуто с печен патладжан, спестих време, труд и пушилки. За това си позволявам да споделя нещо толкова простичко с изтънченото форумно общество.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #846 -: Август 26, 2021, 16:51:24 »
нарязан или предварително обелен се пече лесно на фурна или дори на парти грила.Исвен това предпочитам баба Гануш- но не виждам причина и задушен да не стане.Макар че проблема с чесъна е на околните-никой не ги кара да ми се тикат наблизо.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #847 -: Август 26, 2021, 17:09:20 »
.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #848 -: Август 26, 2021, 17:17:11 »
Стомахът ми не понася нито пресен, нито стар чесън, не знам защо. Това е единственото съедобно по нашите географски ширини, което, ако не е в кисело мляко ми причинява тежки киселини. Никакъв проблем с чесън туршия и много обичам.
На фурна става много по-бавно. Личи си, че съветът е даден от мъж  :crying_with_laughter-3302:

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #849 -: Август 26, 2021, 17:19:23 »
пробвала ли си да ги увиеш в алуминиево фолио като боннон?Да те питам като мъж?А като си подбереш бял или от розовите патладжани-узрял, познава се че е лек и на звук-дори не иска оня половин час изкисване- което пък драматично сваля времето

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #850 -: Август 26, 2021, 17:23:22 »
Другият ми вариант за лека лятна разядка, съчинен това лято в жегите е с тиквички. Още по-лесно. Остъргвате кората, нарязвате на кубчета, сварявате до омекване ( почти разкашкване )с чесънчето и сол. Пресовате с вилицата и обърквате с майонеза на око и на вкус. Ако тиквичките са пуснали много вода, отцедете ги в подходяща за целта цедка. Може да се добави щипка черен пипер. Консумират се още топли с лъжица от купата. :tongue_: Пет съставки. :nuts:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #851 -: Август 26, 2021, 17:29:35 »
Обожавам приготвен по всякакъв начин патладжан, пурпурен, бял, оня на бледоморави и бели шарки...Не идва вече жената от пазарджишко, няма я богато заредената и сергия почти до дома ми, няма кой да продава бял и розов патладжан. Тази година плодовете и зеленчуците във Варна фрапиращо разминават качество и цена. Наемателите на плод-зеленчука до нас пак се смениха. Явно и дребният бизнес се мъчи яко, кой оцелял, оцелял.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #852 -: Август 26, 2021, 17:32:41 »
турците в руенско и делиормана предлагат "разядка" във вид на студена супа.наситнена краставичка,домат на колкото се може по-ситни,лук като ориз,малко чесън,ситен магданоз,може джоджен(мента),чесън на ситно,люта наситнена чушка,някъде прибавят девесил, посолява се,добавя се вода.оцет на вкус и капка олио.Да стане с консистенцията на борш.Добър борш.Бучка лед не пречи.При 30 на сянка идеята за нещо топло за разядка върви само в апартамента с надут климатик.А това върви с лъжица на двора и студена ракия или мастика

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #853 -: Август 26, 2021, 17:36:44 »
турците в руенско и делиормана предлагат "разядка" във вид на студена супа.наситнена краставичка,домат на колкото се може по-ситни,лук като ориз,малко чесън,ситен магданоз,може джоджен(мента),чесън на ситно,люта наситнена чушка,някъде прибавят девесил, посолява се,добавя се вода.оцет на вкус и капка олио.Да стане с консистенцията на борш.Добър борш.Бучка лед не пречи.При 30 на сянка идеята за нещо топло за разядка върви само в апартамента с надут климатик.А това върви с лъжица на двора и студена ракия или мастика
Странно, язе тази манжда я знам като "жетварски таратор"...

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #854 -: Август 26, 2021, 17:37:41 »
Кайли беше публикувала нещо подобно в покойния форум, само че от нейния край на северозапад - ''жътварски оцЪт''.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #855 -: Август 26, 2021, 18:16:33 »
жътварски таратор-мачкаш в хаван накисната филия хляб с малко олио(става светкавично с пасатор) и чукан чесън с оцет,дробиш краставица и копър и разреждаш до консистенция на таратор.сол на вкус

Хляб, не кисело мляко за плътност.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #856 -: Август 26, 2021, 18:21:48 »
инак горната разядка се предлага и без вода и оцет-поръсена с малко лимон и зегтин, малко, в Чорлу, а с повече магданоз и слагаш чаша  накиснат булгур и е класическото табуле

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #857 -: Август 26, 2021, 18:59:18 »
Quote (selected)
Кьопоолу за мързеливи домакини с 5 съставки

практикувам го отдавна ,Здравче, дори мислех,че е мое изобретение :smokin:
разликата е само,че задушавам и доматите, а отгоре ръсвам малко балсамова редукция
обаче през цялото време си мислех,че правя капоната лайт :bigok:

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #858 -: Август 26, 2021, 19:43:07 »
Аз  от доста време си пия ичкията с пресен зеленчук без сол и зехтин. Така усещаш вкуса на зеленчука. На обед женицата овкусява. Майстор се имам, ма не се хваля като вас.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #859 -: Август 26, 2021, 19:54:04 »
Аз  от доста време си пия ичкията с пресен зеленчук без сол и зехтин. Така усещаш вкуса на зеленчука. На обед женицата овкусява. Майстор се имам, ма не се хваля като вас.
Дабедабе, не устисках, честно!
"Разтривали го, церили го, хеле му преминало.

— А бре, майка — думала му кака Деля, — ами че може ли тъй като добитъка?… Ами че хайде, да речем, прияло ти се е люцерна, ами че посоли си я малко, полей си я с оцет отгоре, че тогава! А то тъй на какво прилича?

Оттогава — кай — не е хапвал вече люцерна. Кощрава почна да нагъва и по-добре му е на момчето, заглади му се косъмът и брадата му по-честа стана."

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #860 -: Август 26, 2021, 20:08:07 »
Хубаво беше това. Трябва да си го чела някъде. Не се срамувай, кажи. Аз вярно аджамийски подходих. Мераклия съм, впускам се дет' се вика. Обективно съм ценител основно.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #861 -: Август 26, 2021, 20:10:03 »
Хубаво беше това. Трябва да си го чела някъде. Не се срамувай, кажи. Аз вярно аджамийски подходих.
Хади ся, Чудомир, "Вегетарианец"  :0005:

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #862 -: Август 26, 2021, 20:21:04 »
Бе имам трите тома, ма не съм ги отварял скоро. Много му харесвам картинките. Скоро ще ходим към Казанлък, та ще се наканим да посетим къщата му, пък и в селото ще цъфнем.
....................
Прочетох набързо доста за Чудомир. Голям човек. Ще му отдадем почит.
« Последна редакция: Август 26, 2021, 21:30:21 от dabedabe »

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #863 -: Август 27, 2021, 16:05:04 »
Обичам да чета Чудомир. ''Кумата Берта'' ми е любим разказ.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #864 -: Август 28, 2021, 22:11:14 »
Предпочитам разказите с лъжлив Съби.Почти Фокнър, но по-разбираем.


Инак типично лятно меню
Зрял домат- от ония "грозните"- месести и миришещи на късно лято, небрежно накълцан с малко сол и капка олио, поръсен с малко чубрица  към студена ракия, след това студено бяло вино с бял хляб, смокини,грозде, пресни орехи, мазно овче сирене и смачкана с юмрук глава кромид до шепа тасоски малини.За предястие-ястие-междуястие и квот се сетиш по протокол и за финал десерт-пъпеш от "водните" преди късо кафе с глътка бренди.Ако се очертава тежък ден за утре-парче странджанско дядо замества сиренето.

Да пропуснеш сезона в готвене е непростимо.Единственото изключение се прави за още жива риба

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #865 -: Август 30, 2021, 22:24:50 »
фазанът и сърната още не са в сезона.
Рецепта за пъдпъдък.Утре е лов.

Всъчки сте чували за пъдпъдък в патладжан.Вземете готварска книга- става и с пилешки маншони да развалите месото и патладжана.,


Инак- оскубани на сухо шест пъдпъдъка(толкова намерих- (пойнтера се заби в една лавандула  миналата неделя и до там) опърляте на спирт.(За разлика от "фазането" на къма Берта- няма нужда да се вмирише-това е дивеч който не отлежява.) Бий обяснявал за различни сложни тегники-но просто вземам пакет евтино прошуто)предварително нарязано на тънки слайдове месо с неизвестен-предполагаемо свински, произгод и предполагаемо сушено, макар че знаеш че е топено в "течен дим" )завивате в прошуто и запичате на парти грила.За да фи съберете-махнете скарата,Пет минути и обръщате в мазнината за още четири. Поднасяте с намачкано кьопоолу с тази мазнина и няколко пържени картофа.(щях да кажа "чипс" - но ме домързя) и карамелизиран лук на филийки.С много хляб , салата, вино, бира, салата,ракия. после коктейли. след което сирене, после някой реши че ментата върви със сладко от вишни, после някой отиде за бира, май отнякъде се взе чипс-купен. после пак компот...шест пъдпъдъка са напълно достатъчни да нахранят осем едри и гладни мъже , приготвени с мерак и майсторлък!Надявам се котката да се върне!

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #866 -: Август 30, 2021, 22:54:41 »
..шест пъдпъдъка са напълно достатъчни да нахранят осем едри и гладни мъже , приготвени с мерак и майсторлък!Надявам се котката да се върне!
При осем едри и гладни мъже, приготвени с мерак и майсторлък, нямаш никакъв шанс да се върне котката, както и котките на съседите и каквото още е шавало наблизо. Не вярвам на гладен мъж, хранен с кьопоолу, съвсем не му вярвам, като ми разказва как онази хлебарка в прошуто може да бъде ядена изобщо!

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #867 -: Август 30, 2021, 23:11:34 »
Така приготвени пъдпъдъци те са неимоверно жилави и могат да нахранят не осем, а цели 16 души.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #868 -: Август 30, 2021, 23:23:07 »
практически шест още отлежават.Но не твърдя че съм нахранил цял град с шест пъдпъдъка....Не е проблем, но култа иска и да ме ковнат с деверинчови гвоздеи и затова го давам с показна скромност



Извън богохулството- пъдпъдъкът, ако е мазен, иска минимум грижи.И наистина е вкусен.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #869 -: Август 30, 2021, 23:34:44 »
Женичката приготви, опита се де, фазан, като млада булка. Пъдпъдъците ги приготви майсторски.
.....................
От последните едри нагърчени домати съм разочарован. Бяха безвкусни.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #870 -: Август 31, 2021, 10:58:27 »
Фазанът си е пиле, като пиле,суховато и не особено вкусно само по себе си месо. Яла съм по време на лов, приготвен на яхния с всичките му табиети от ловните надзиратели...Абе - пиле. А аз кумата Берта я симпатизирам щот' ''немцозойка'', станала Wahlbulgarin. :smokin:

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #871 -: Август 31, 2021, 21:07:08 »
Всъщност рецептите за фазан с домашна кокошка са много добри.Инак фазанът си е добър дивеч.Особено ако си вземеш от фазанария, макар че имам познати които си отглеждат фазани,токачки и дори пауни.Пъдпъдъка и ако са мазни-гъската и патицата са много добри.Като домашните- макар че японският пъдпъдък е значително по-едър и един си е порцияБекасът и яребицата(както и кекликът) са силно надценени.Дивото свинко е добро-ако е женска и младо-същото като "черните" прасета в двора.Сърнешкото става- но спокойно се замества с телешко(много харесвам рецептата за сърнешко бутче с канела и счукани с костилките маслини бавно задушено в пръстен гювеч с десертно червено вино или ако съм излокал кадарката-слагам захар в мерлото, по гръцки- поднася се студено с пюре от картофи или карфиол, но от години популацията е толкова увредена че стрелба по сърна не е оправдана и с чиста съвест го правя с телешки джолан), еленското е силно надценено.Кошутата в най-добрият случай е говеждо, рогачът си е жилав като стар бивол- за автентичен вкус може да сготвите стара кубинка със същият успех. Дивият заек е тричав и няма нищо общо с домашния- който е за предпочитане.Най доброто на дивеча е рецептите които спокойно може да изпълните и с домашни животни.Видите ли нещо "по ловджийски" - струва си!
« Последна редакция: Август 31, 2021, 21:32:30 от . »

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #872 -: Август 31, 2021, 23:43:31 »
От патките съм доволен. Може би по-скоро сме яли юрдечки, Щото наш' те патки са доста над 2 кг. Ама то все унгарски предлагат. Искам едра българска патка. И патешки яйца. И едно щраусово за капак.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #873 -: Август 31, 2021, 23:47:17 »
патката у нас е гъска  :smokin:

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #874 -: Август 31, 2021, 23:57:26 »
Тъй, ама патка звучи по-другояче, като млада гъвкава жена. Ей на, сетих се за Леда пък сега. Тоз Зевс голям тарикат бил.

Неактивен Mae Ashi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1270
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #875 -: Септември 04, 2021, 23:08:01 »
Вишновката стана приказна! По идея уж е за сладкиши... Но се очертава дегустация и сравнение: моята - с ракия и вишни с костилки, и на колегата - с водка и изчистени вишни. Междувременно, плодовете трябваше да се използват за нещо, защото се встрастих в закуска с пияни вишни. Та в съботно-неделна сладкотерапия - пай с франджипан и пияни вишни:



Рецептата за тестото и приготвянето на пая от тук.
Бадемовата паста:
100 гр. меко масло, 1/4 ч. ч. захар, ок. 100 гр. бадемово брашно, 2 големи яйца, 1/4 ч.ч. брашно и 1-2 ч.л. бадемов екстракт

Разбиваме с миксер маслото и захарта. Добавяме бадемовото брашно, после разбитите яйца - едно по едно. Бърка се с шпатула до гладка смес. Накрая есенцията и брашното. В моя вариант, коричката на пая се застила с половината паста. Редят се вишните (без костилки). Отгоре останалата паста и се пече. Уханието - неустоимо  :cool-1084:

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #876 -: Септември 04, 2021, 23:25:31 »
Радвам се за вишновката.
Но това все пак си е настойка.
Няма лошо, но си мисля че ако сипеш сироп от вишни във водката ще се получи не по-лоша вишновка.
Иначе костилките са нежелателни в питиетата.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #877 -: Септември 05, 2021, 11:32:15 »
''Вишновката стана приказна! По идея уж е за сладкиши... '' :t2015: :th_up: Ай ся, баш си е добра и с кутия шоколадови бонбони под ръка.
---
Вишновка с водка - да, но вишните задължително с костилките. Вкусът е друг. 

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #878 -: Септември 05, 2021, 11:37:43 »
Тази сутрин сварих първият за сезона конфитюр от сини сливи. За аромат за първи път сложих домашно изсушени портокалови корички. Конфитюрът от праскови става умопомрачителен с тях. Да видим как ще е със сливите. Другата седмица ще направя, живот и здраве и ароматизиран с гвоздейчета карамфил.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3482
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #879 -: Септември 11, 2021, 11:46:27 »
Закуска за шампиони:

Пилешки крилца, филе "Елена" и чешка бира. Изпитана рецепта!  :beer:

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #880 -: Септември 13, 2021, 07:33:23 »
Що пък крилца? Не е ли по-добре кълки? За еленките съм съгласен, ама пък бира на закуска. Сигурно за следобедна закуска става дума. Тогава бива.

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #881 -: Септември 23, 2021, 16:24:42 »
мда. всички знаят че закуска за шампиони включва юз" шуменско дупенца) мастика. Бирата е вместо вода. От петнайсет години минавам сутрин край двамина с подобно меню в кварталният автосервиз. В началото се обзалагах че няма да изкарат зимата, но последните десет години просто поздравявам учтиво и с респект.

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #882 -: Септември 23, 2021, 17:32:11 »
в къщи мусаката винаги се е правила редена. беше кулгурологичен шок срещата ми с приличащото на повърнато в детската градина, само набитото"изяж за да не обидиш домакинята" ме караше да го ям. Има студия в сега. Другото разминаване беше с пещеното дробено-наричано масово "дроб-сарма".. .у нас дроб сарма- това бяха хапки от черен дроб със скилидка чесън, увити в було.силно опиперени и с чаша вино да кипне,изсипани в дълбок кастрон под капак да поемат соса и още топли се поднасят,но още капе кръв от средината, а не кашата от ориз и евентуално добавка от булгур.

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #883 -: Септември 23, 2021, 18:53:44 »
 нещо кат мйсака...

чакам гости...неофициално, но едната си умира да търси кусури. в десет в неделя става издънка и излизам уж за час, а в пет още съм на майната си.въпреки това потвърждавам ангажимента. в пет и петнайсе влизам в къщи . включвам газовия и фърлям в тенжерата кило кафгофки, пресни и дребни с идеята че схс спагети трудно ще мине номерът пред критичката, но ниоките са над всякаква мритика. душ,бръснене, откриване на чисти чорапи и изгладена риза-вече е шест. Каттофите са сварени,  мачкаш с пресата и посягаш за кугията грис. Изненада-пълно с гъгрици. Промяна в плана. петте пържоли са си ясни, но публиката чака и нещо като вегатерианско ястие. в намаслена тава се разтиюат картофите. върху тях се реди буркан печен и белен пипер. Идеята за печурки в масло огпада-отиват върху пипера на филийки,глава чесън на скилидки се пръска отгоре. забравен шарен патладжан се реди на шайби. отгоре лик на тънки полумесеци.Домат на шайби е следващ пласт. чашка бяло вино, половин пакетче масло, малко риган и един дафинов лист и във фурната докато правя салатата.сюед двайсе минути доливам чаша гореща сода с едно кубче телешки бульон щото занравих сол,чаша настърган кашкавал и след още десет да попие и смеси вкуса-заливка с яйце, заквасена сметана(в бързината обърках че е кисело мляко) и щипка сода...плюс два вида салати и пържоли XXL на скара и сладолед от кутия с различни добавки по фантазия и зареден бар си готов за нлрматив.


между другото-мусаката много я биваше. за съжаление може да съм пропуснал доста съставки прибавени в тавата на принципа " има го и едва ли ще попречи"

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #884 -: Септември 27, 2021, 19:48:52 »
Филе от риба тон на тиган, приготвена с аспержи, гъби и круша, поднесена с настъргана кора от все още зелен лимон и бутилка виньо верде  :0007:

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #885 -: Септември 27, 2021, 20:40:32 »
 в неделя-филе от бял амур на дървени въглища, орехов сос (с много чесън) бял ръчен хляб, гръцка салата-маслините сушени тасоски, крем брюле(всъщност съседката го донесе да се похвали че накрая и се получил-което си бе вярно) и за финал пропуснах сирената-  последни глътки арманяк с прясно смляно , току що изпечено колумбийско(познат има цех за печене на кафе и си взех шепа неизпечено от ютения чувал току що пристигнал от порта и разтоварен )....що ми е да ходя до портокалия за круши...е, през седмицата и бая банички излапах, и някоя консерва....

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #886 -: Септември 27, 2021, 20:43:16 »
в събота се открива свинският ллв-по тоя случай съм на агне в трап. правят го на букова жар.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25599
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #887 -: Септември 27, 2021, 20:44:07 »
Останаха ли прасета?
ЕС е вреден за вашето здраве!

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #888 -: Септември 29, 2021, 18:44:21 »
агне нали има? от години не стрелям по горски животни

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25599
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #889 -: Септември 29, 2021, 18:49:33 »
агне нали има? от години не стрелям по горски животни
А препарираните глави на "Носърчетата" що си ги скрил в дама?
ЕС е вреден за вашето здраве!

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #890 -: Септември 29, 2021, 18:51:20 »
не събирам нищо, освен гилзите.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25599
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #891 -: Септември 29, 2021, 18:54:10 »
не събирам нищо, освен гилзите.
"Еколог"?
Гледаш да не замърсяваш природата? :cool-1084:
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Алиса

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5572
  • Алиса в страната на кривите огледала
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #892 -: Септември 29, 2021, 18:56:21 »
Вие със сержанта като се престарахте да създадете атмосфера из онези дни, поне беше ли оценена и възнаградена достойно??

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #893 -: Октомври 03, 2021, 20:17:22 »
Фдъхновен от едно меню фмексико (досириз, гепи) преди мноо години, почнах да слагам мента вместо дивисил в боба.

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #894 -: Октомври 03, 2021, 21:04:44 »
Фдъхновен от едно меню фмексико (досириз, гепи) преди мноо години, почнах да слагам мента вместо дивисил в боба.
Изключително оригинално. Значи, не с джожден, а с мента ? Ехааа !
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #895 -: Октомври 03, 2021, 21:14:57 »
Аз сефте чувам за девесил при боб. Ний го използуваме при риба и агнешко. Ще пробвам. И ментата.

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #896 -: Октомври 03, 2021, 21:20:45 »
в Сега Бориславов черпи от форума-има ода за патицата. рецептата с портокали препоръчвам в чест на сержанта да е по гръцки. пълнена с мандарини и канапе от червено зеле. С ябълки се пълни гъска.



инак-в сряда ще правя телешки джолани. Тогава познат амуджа коли теле. Всички рецепти са добри.Ще сваря и главата.
паниран телешки мозък, желиран език, студен джолан,варени яйца,сос от жрян, мариновани в оцет рижики с копър и холандски сос. Рустикално в плато

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #897 -: Октомври 03, 2021, 21:44:17 »
едни морковчета виши и мариновани краставички в купчината са си в реда.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #898 -: Октомври 03, 2021, 21:49:48 »
В Лидл на прага на зимата пускат агнешко, българско, както твърдят...
А в Нова Зеландия е пролет, странно... :m1708:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #899 -: Октомври 03, 2021, 21:50:02 »
Ужасно люти пири-пири затворихме тая година.
Няа такъф огън  :t2015: