Лъчо явно има некво влечение към езиците, установила съм го доста отдавна тукана ...
Лъче, ти учил ли – не само чел ли си! – нещо ф тая област, душице, щото само с чАтене по форумите не става!!!
Разбира се, така е. Не съм учил лингвистика, уви. Колкото до езиците, от втори клас насетне съм учил немски и от четвърти насетне - задължителния руски, който, за разлика от немския, успях да науча донякъде, защото четях на руски. А английски едва от втори курс в института, когато осъзнах, че ми трябва в професията. Преди 20 години се опитах съвсем отгоре-отгоре да понауча малко италиански, понеже работех с италианци, но освен числата май почти нищо друго не научих.
В момента да. Въпросът е докога.
Няма такъв въпрос, а, доколкото ми е известно не е и поставян изобщо, тъй като нямам спомен да е предлаган друг език, който да го замени ...
Досега всяка доминираща сила е налагала езика си. Да си спомним колко бързо беше отменено задължителното изучаване на руския у нас и заменено с точно толкова задължително изучаване на английски. И само след едно поколение хората вече не знаеха руски, но знаеха английски. Тия промени сега бързо стават.
Тук въпросите са два. По-лесният е кога. Когато, тогава! Когато сегашният хегемон бъде сменен от нов, съответно ще се повтори и историята с езика. По-труден е вторият въпрос: Какво ще правим с китайския? Изключено е китайците да наложат изучаването му. По-скоро ще се оформи едно малцинство, който поне ще се опита да го научи и може би ще успее донякъде, и мнозинство, което няма да го знае. По отношение на някои неща това мнозинство ще се чувства полуграмотно.
В бъдеще мисля, че общият език на обединеното човечество ще бъде изкуствен. Съмнявам се, че ще бъде някой от сегашните (есперанто, идо, интерлингва и т.н.) Иван Ефремов например счита, че ще бъде създаден на базата на санскрит.