Защо отворих тази тема? За небъдещето на ЕС.
Ще се опитам до отговоря в рамките на моите "пътеписи" , илюстриращи националната ни и моята "интеграция "в този "съюз".
Първа спирка от "приобщаването" - Италия. Върви предпресъединителен процес.
И ся по темата - туининг проекти да ни приобщават, платени по ЕС. Избор на проекти– в малкото случаи, когато българската страна има право на избор. Какво се случва в действителност - Италия ни става най-добрият партньор, просто защото няма сила на света, която да спре българина да отиде в Италия - страна на страхотна храна, магазини и не на последно място - култура! Манталитетът е много сходен, а и остатъците от социалистическото образование си казват думата. Българската страна прецаква оценителите от Холандия и прави мнозинство с италианците. Ще кажете честност! Каква честност, когато в избора на проект участват две от заинтересованите страни и накрая като арбитър остава Ганю.
И така - Италия!
Нямам какво да кажа лошо. Българският усет се оказва повече от прав. Никаква работа не сме свършили по изискванията на ЕС, но поне се опознахме и разбрахме, че много си приличаме. Цялата ми предприсъединителна професионална дейност в Италия е стигала до там, в рамките на два часа да си разказваме общоевропейски глупости/в които домакините изобщо не вярват/ и след това да ядем сладкиши, да пием кафе и да уточняваме обектите за туристическо разглеждане, плюс подходящите места за хапване и пиене/изобщо не се заблуждавайте, че съвпадат с официалните маршрути и реклами/. Да, в интерес на истината разбрах, че дори и като страна основателка на ЕС, Италия все още не може да намери път към Калабрия или Сицилия, например, но от този тревожен факт не бива да страда "европейското" съвършенство. Тогава, обаче, за първи разбрах, че аз в качеството си на българка, струвам повече от американец. Не вярвате ли? Ами и аз не вярвах. Но бях свидетел как на гарата във Флоренция всички се гавреха с трансатлантическите говеда, които не знаеха, че съществуват подлези, а се юрнаха към кенефа през релсите за да си измият зъбите в тоалетната на гарата. Аз там само влязох и отново излязох. Не мога да вляза вътре, та камо ли да си измия зъбите. Това е ЕС. Как ви сте струва? И това е началото...