Г-н Фелдкурат, разрешете да се върна към един отдавнашен и незавършен разговор... всъщност този образ ,за който говорим ...той не е изконен от време оно, а се появява някъде из ранното средновековие и по мое мнение е свързан с опустошителните епидемии по света и хората са падали като житни класове под острието на косата,поради което и тя е основен атрибут и инструмент на този образ...защо жена...допускам,че е заради християнското онеправдаване на жената заради първородния грях...общо взето лошотиите на християнството имат доста женски образи именно по тази причина. Елинския и римски пантеон е пантеон на красотата,боговете им са идеални като образи и телосложение и проявите на андрогиния се приветстват така да се каже,спомни си Кронос и Зевс как раждат децата си една по принцип женска работа. Християнството прави религията двуполюсна. Тука сме добрите- там са лошите,вече понятието "добро и лошо " не е елемент на разсъждения , а е ясно: хубавото е от Бога - лошото е от Дявола. тука можем да търсим някакво подобие на будисткото Ин-Ян , но аз не бих го търсил защото ИН-Ян се преливат едно в друго ,а при християнството няма тън-мън. Бог-Дявол,Рай-Ад...нема днес, едно утре друго,дисциплина му е майката , те и затова католиците са напред защото се боят от Божието наказание , а ние проповядваме първичния християнски постулат ,че Бог е преди всичко милостив. Но аз се отплеснах както винаги ,друг беше пойнта на изказването ми.По принцип не съм съгласен ,че смъртта трябва непременно да е с образ на жена , но ти тъй постави въпроса и сме вързани сега за таз череша. Смъртта в православното християнство се свързва предимно с Архангел Михаил,воин с блестяща броня ,ослепително бели крила и огнен меч. Мъж та дрънка , красавец,юнак! Ходи из гробищато и събира душите на новопредставилите се! С една дума - райски пазвантин и се грижи да има ред в Царството Божие и нещо , ако закъса тогава се намества Баш Началника.
А този образ на жената може би( пък се връщам в началото) е олицетворение на болестта..Чума , Холера , Ебола,гонорея.Туберколоза и понеже сите се смъртоносни,затуй са проклети бабички с коси ,сърпове ,комбайни ...к`от паде за бастисване на човешкия род. Че самата дума бомба е от женски род...ми Енола Гей...пак жена,що не я кръстиха ,бомбата ,де - Хари Труман,а? И докато боговете на елинизма са пар екселанс андрогини,то нашият Бог си е мъж от всякъде и във трите си ипостаси: Бог Отец ,Бог Син и Бог Свети Дух. Просто и ясно. Десет заповеди и това е. Андрокрация от най- чист тип. " И да буде Царствие твое яко же на Небесех , тако и на Земле!" И в това Царство на мъжете ,в тази Юдол плачевна напред женските излизат и страхотии с чисто мъжки имена: Сифилис , Простатит , Риматиз, Полиомиелит , Инфаркт,Грип , Корона вирус и прочия да не ги изброявам. С това спирам щото настръхнах , ама да не си ма питал защо рисуват Смъртта като грозна стара жена с коса , а да ма беше питал за Любовта що е красива. Общото между тях двете е ,че и двете са неизбежни! Ади ,че кафето ми изстина!!!