Намигвания от древността:
---------------
Анонимен 51
[Анонимен]
Чичо Фичо Тантелата обичаше да си похапва, да си попйива чат-пат и да попрескача през чужди плетища (кога не беше зает у форумо), ама кой му връзваше кусур! Охолен човекът, няма да му вречи, няма да му кречи. Хванал си едно момче на дюкяна пъргаво, устато - и дрипите на гърба му работят. Алъш-вериша му с негрите от Бронкс върви, та пушек се дига. Прякорът му излезе задето вика на жените тантели. За него няма Неделка, няма Гана, няма насрана - сите се Тантели. Той и друг прякор има - Чичо Лустратков, ама той е по-неизвестен, засега.
Стрина Недялка Парашкева, стопанката му, клетата, още не си е чула името от неговите уста.
- Хайде Тантело - ще й рече - ела да ми изуеш щифалите! - Или пък: Ха, Тантелке, да идеш да наточиш от мискетеното буре със зелената пахарка. И да не забравиш от тофуто! Убивам та ей с тая ръка, дет я ползвам нощес и за други работи....
Рядко само когато е кефлия, ще й каже къзъм: Ха къзъм я ела да ме почешеш по топките, че ме засърбяха.
Като си похапне на обяд и му опъне две пахарки негърска пикня, кривне калпак като делия и дорде стигне до Сентръл Парк, или с уста си подсвирва, или си тананика:
Юнак върви из горица зелена
тютюн пуши с лулица червена
Щом наближи парка, сваля капата и сяда на тротоара да проси, зер - парите от дюкяна не стигат, пък Неделка я контошче, я некакви ботушки ще си поиска - изнемогваше човечеца.
През лятото се нареждаше добре. Прати жена си за два месеца в България на баните да си цери краката, А Назлъм Станка - на другия лустриран консул жена му, от парцал-махле идваше да му шета. Метеше му жената, переше го, изтърсваше му потурите и кога настине му разтриваше вратните жили. Вечерно време като се спотаи квартала и месецът цъфне на небето, често се чуваше у тях ситно да ситни тамбурата му и Назлъм Станка крехко да се киска, ама кепенците на мазата, в която живееше прилепнали като шамари на бъбрива уста, та нищо се не види.
Тъй си я караше Чичо Фичо от как го помня. Есенес налетя на зло клетият. Хванали го негри та го оправили на бърза ръка. Губил се ден, губил се два, а на третия дойде хабер чак от големите езера, че го намерили там мъртъв. Ходи полиция, разследваха - какво излезе накрая не можах да разбера. Едни разправяха, че налетял на едрогърда негърка и мъжът й ги спипал, други казват че бастисал на един полицай баба му, та внука стрелял на място - какви ли не ги чухме!
Каквото щото, умря си човекът и туй за туй. Пренесоха го в Манхатън, в мазата, писнаха близки и роднини, реве и Назлъм Станка, че най-много пищи стрина Недялка. Плаче горката, коси скубе и нарежда:
Фичооо, Фичоо, стопанино на скайфорум.. на кого ме оставяш. Сама жена, сама да лустрирам на тоя и на оня нещата. Как ще те прежаля, кой ще ми носи вече нови контошчета. Назлъм Станка седнала от дясната и страна, навела глава, хълца и тихо приглася
-Тъй, тъй мари сестрооо....
Фичооо, Фичооо стопаниноооо - реди стрина Недялка-Парашкева - кога си дойдеше някога кефлия, че като викнеш: "Ставай Тантелооо!"... че стана,
Фичо, че почна, и ти свириш, а аз играя, ти свириш, аз играя. После га влезим двамата у форумо, га почнем да лустрираме - до петляно време. Счупваме се да мейлваме до Лъчо, белким изтрие тоя и оня.
- Тъй мари сестро, тъй беше - на втори глас каканиже Назъм Станка.
- Свириш свириш ръченица, Фичо, че го обърнеш на кючееек! - че хем свириш, хем чаткаш по клавиатурата и громиш противника, хем аз играя, дорде каталясаме и двамата....
-Оооох, не е тъй мари Неделке, не е тъй! - прекъсна я Назлъм Станка. И той играеше ма сестро, и той. Хем играе, хем гюбеци фърля. Чудила съм се и маяла какво беше това сърце неговото... Хеле пък кога си завре и метлата... Мушне я сестро отзад на пояса и той се кълчи, а тя се мята като опашкааа!
А Чичо Фичо, опънал снага на кревата, с нови щифали и нов калпак, накичен с цветя около ушите, с клавиатурата в ръка и мишката в уста, лежи си като жив. Лявото му око полуотворено гледа към Назлъм Станка и сякаш и смига, смига....
Създадено: 24.10.2003 г. 17:31:58 Редактирай мнението Изтрий мнението