- защото доскоро не предполагах, какви са мащабите на домашното насилие, не бях обръщала внимание и когато научих, че около трима човека всеки месец губят живота си в резултат на такива престъпления, бях потресена
- защото това е престъпление, което се неглижира до голяма степен от обществото, а и от властите, няма мерки за предпазване, много малко са защитените жилища, няма дори официална статистика за жертвите
А имаш ли идея защо е така?
И имаш ли идея как би се възприела подобна информационна кампания от мъж, който не насилва жена си, освен това не насилва и чужди жени, а и за капак не е склонен да проявява насилие освен като ответна мярка на приложено насилие към него или някого около него?
хубав въпрос, както казват журналистите
да, имам идея защо е така - поради причината, която определя втория ти въпрос
защо мислиш, че такъв мъж, би възприел по някакъв начин, различен от другите хора , тази " информационна кампания"
с какво тя го засяга по различен начин?
и нека отговоря аз - преди да започна да пиша тук по този въпрос,имах доста смътна представа "за количеството насилие" по Фирмин, което сме склонни за толерираме
свръхчувствителността към темата ме изненада много и засили интереса ми
прочетох много, говорих с много хора, свързах се с бургаската асоциация по тези въпрос
и знаеш ли какво открих - неглижирането на домашното насилие, даже толерирането му е повсеместно
звучи ужасно ,но е така
в главите на повечето хора съществува непреодолимият модел, че:
- жертвите на насилието са го предизвикали
- че насилието в семейството е допустимо/даже убийството/ и за него има смекчаващи обстоятелства
та, когато ти ме питаш, как мъж ,не склонен към насилие ,би приел тази информация,
залагаш горния модел във въпроса си
не знам защо този модел е жив и толкова устойчив, дали отразява някаква изкривена патриархална житейска схема
дали прагът на чувствителност на хората е доста висок, дали образованието не посяга към подобни проблеми
но познанието не идва толкова бързо, колкото ни се иска, може би ще разберем...