Това го изгледах с внимание.
Към авторите имам едно - две въпросчета и понеже няма как да им ги задам, ще се пробвам тук.
Първо - филма внушава, че се полагат огромни усилия да се прикрие торпедна атака към Курск, залагат се кариери на президенти, висши военни, прехвърлят се едни милиарди насам-натам, едно след друго се заглушават разкрития на преса, експерти, участници в учението, на карта стои дори успеха на намека, че Русия балансира между САЩ и Китай...въобще световната политика зависи от този случай!
Убеждават ни авторите, че се прави и невъзможното да се прикрие торпедна атака. Дори и на финала се реже подводницата със същата цел.
И изведнъж...на метър от срязването, като тиган на месечина лъсва онази кръгла дупка в корпуса, заради която се разиграва цялата "драма" описана във филма.
Дебилизъм? Внезапна смяна на политиката?С продължаващ сетне дебилизъм отново при разследването?
Не знам, но никой не може да ме убеди, че при впрегнат такъв огромен властови, човешки и финансов ресурс, не можеше на онези с флексовете да им внушат да преместят среза с един метър у леву!
Второ - приемам, че всичко е така, както се опитват да внушат франсетата - имало е торпедна атака и дупката е от там.
Тук възникват куп въпроси, но т.к. не съм специалист, бих споменал само някои:
- да се реши един капитан на амер. подводница да стреля по ядрена руска, при положение, че над главата му има куп руски кораби и опасността от предизвикване на ядрен конфликт е огромна - то този капитан е или луд за незабавно връзване или тъпак. И двете версии не ми се виждат вероятни, а кой знае защо на вниманието на "прецизно" разследващите франсета убягва това, че и дори поне да се поинтересуваха бе кво аджеба се е случило с този капитан сетне.
-ОК, уплашил се - стрелял! Бе нямаше ли нещо, че все пак си трябва разстояние, освен това с това торпедо с обеднен уран - все едно си оставя подписа там. Над него - цяла армада, ми онези дето слушат сонарите и чуват и най малките звуци не би ли трябвало да са оглушели от запуск на торпедо? И това са десетки оператори - не само на руските, а и на другите кораби навъртащи се там в този момент?! ми сичко тва е се едно да скриеш слон в кибритена кутийка! Ама не - духнал той и си бяга!
Може би пак от дебилизъм.
-Путин всичко крие и се искат компенсации. Оказват се няколко милиарда били. Заеми!
Срещу това - договорено руснаците да си закрият базите във Виетнам и Куба!
Тук вече ми идва в повече и се питам колко ли струва Курск, базите, обезпечаването на цялата тази игра...
- Това се прави уж да не се сближат Русия и Китай във военно отношение. Иначе, уж свръхсекретното оръжие - торпедата, руснаците го предлагат като на битпазар наляво и надясно - кой колкото ще. Тва как се връзва с внушенията?
....
Добър филм, интересен сюжет, сполучлива дъвка за плебса. Задават се повече въпроси, отколкото отговори се дават с него.
Франсетата са добри на тойзи нъмбър - да те доведат до отвора на ключалката на вратата, да надникнеш от там, да видиш гол женски крак от дестина сантиметра под и над коляното и да чуеш пъшкане като от парен локомотив.
И да се озърташ с надеждата да се покаже още нещо.
Фсичко е въпрос на фантазия.
Аз я нямам. Точно пък от този тип.