Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Септември 23, 2020, 03:00:08

Автор Тема: По ръба на синята бездна  (Прочетена 1159 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Minderbinder

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1110
  • Профил
По ръба на синята бездна
« -: Декември 16, 2018, 08:56:40 »
Все се взираме в лявото. Нека погледнем малко и надясно - Петьо Цеков във в-к "СЕГА"

Цитат

Преди десетина дни едно изследване на “Маркет линкс” даде приличен прогнозен резултат на коалицията "Демократична България" - така сега се нарича обединението на ДСБ - на Радан и Атанас Атанасов, “Да, България” на Христо Иванов и шепа "Зелени" - за цвят. Прогнозата беше, че 4.6% от евентуалните гласували на евентуални парламентарни избори биха пуснали бюлетина за тях, т.е. коалицията със сигурност влиза в парламента, ако имаше избори тия дни.

Хубав резултат, ще кажете вие. Лош, много лош резултат, ще кажат препатилите десни. Последваха мрачни дни, в които научно бе доказано, че не вие, а те пак са прави.

Вдясно толкова свикнаха с кризите, че ако там нищо не върви, всичко го приемат за нормално и повърхността на синьото море е спокойна. Ако се чуе обаче добра вест - примерно, че на някой му вървят добре рейтингите, всички се хващат за кобурите, започва хаотична престрелка, в резултат на което синята бездна се отваря, падат свидни колатерални жертви и... нещата се поуспокояват. Затова - прогнозните резултати на "Маркет линкс" бяха лоши, много лоши.

В момента традиционната десница традиционно е разпарчетосана

 “Демократична България” е само една от нейните три опорни точки. Другите две части са ДБГ - която в момента е в кататонен ступор, от който може да я изкара само дискусия за машинното и дистанционното гласуване, и СДС, който след като загуби сградата си, е на път да загуби и всякаква форма на самоуважение, като пристане на Валери Симеонов, примерно. Казвам примерно, защото в СДС има отчетлива нагласа да пристане и на други мераклии. Все още пресният шеф на СДС Румен Христов заяви неотдавна, че ще търси “партньорство преди всичко с партиите, членки на ЕНП", което, преведено на български, означава, че ще търси коалиция и с ГЕРБ. (Въпреки че ГЕРБ вече едва ли ще иска партньорство със СДС - преди СДС беше конвертируема запазена марка, сега е кухо трибуквие.) Но засега в кооперацията на “Раковски” 134 са абсолютно убедени, че съседът бачо Валери Симеонов е най-хубавият кандидат - много е десен, доказан европеец, последователен борец срещу Путин и душманин на Домусчиев.

А, да - има още няколко самонаричащи се десни, но те по-скоро са някакви риби-прилепало или просто волни птички божии. Някои са просто зелени. Някои пък се казват Петър Москов, който сам смята да прави партия и да се бие за доверие.

Та, живееха си спокойно трите части на десницата и въобще не се напрягаха много-много, въпреки че иде тежка година с поне два национални избора. Ако въобще бихме могли да говорим за активност, то може би най-активни днес са момчетата и момичетата от “Демократична България” - въпреки че са далеч от времето, когато имаха постоянно и гарантирано присъствие. Тази активност, напомпана допълнително от “Маркет линкс”, даде самочувствието на прясната коалиция да се обяви за

“много добър център за широко партньорство”

(по Радан Кънев). Демек ние сме началото и краят, а вие - бедните духом - може да дойдете под лоното ни. Ей такива изказвания яко изнервят обстановката. Не защото не са верни, не защото са безсмислени - просто защото всеки вдясно се смята за център на вселената и иска останалите планети тихо да кръжат около него. Примерно СДС - едва дишат тези хора, душа под наем носят, но надуват бузи и дълбокомислено казват, че много партии и коалиции ги търсят за партньорство и те ще мислят задълбочено по темата... Та, всеки апел за приобщаване се посреща на нож, със съмнение се гледа дори на призивите за единство - това е положението.

И Радан стреля пръв...

По едно време се чу, че СДС желаели коалиция с ДСБ, ама ако ДСБ се откаже от брака с “Да, България”. Тук Радан рече: “Това е глупаво, опасно и разделящо. То е повторение на грешки от миналото", СДС взе да се оправдава, а накрая Радан взе да се самоопровергава. На практика целият диалог между големите люспи от бившия Съюз на демократичните сили се гради върху традиционната политика на десен разкол - отлюспване и отцепване, а не върху стремеж към синьото единство и адекватна политическа алтернатива. Не че няма призиви за единение - има. Просто те са така артикулирани, че да ти се отще всяка обща стъпка.

Освен категоричната липса на смислен диалог налице е и

абсолютната мъгла около съвместното участие на европейските избори

И тъй като те са на 26 май - т.е. съвсем чукат на вратата - един от важните въпроси е кои ще се кандидатите на десницата. (Всъщност редно е да се попита не КОИ, а КОЙ ще е кандидат на десницата, понеже опитът, историята и социологията ни учат, че от този храст едва ли ще изскочи повече от един евродепутат.)

И сега, забележете - в градското дясно има три партии, коалицията “Демократична България” е съставена от 3 основни партии, а една от тях - ДСБ - вече излъчи своя кандидат. Той е Светослав Малинов, който сигурно няма нищо против да се пенсионира в Европа. Така ДСБ се опита да предопредели въпроса за номинациите. Но, разбира се, другата част от "Демократична България" - “Да, България” - не плесна с ръце, не се разплака от радост, а реши, че ще излъчи своите кандидати в листата за европейски парламент чрез предварителни вътрешни избори с електронно гласуване. Хубаво е... Електронно гласуване!

Лошото е, че тези, които дават сигнали, че са единни, вече започнаха да се разпадат. Останалата част от десницата - СДС, ДБГ и т.н., естествено, ще номинират свои кандидати. Обща процедура няма, никой не говори за такава, така че - синьото единство се отлага за друг път.
Е, всяко от крилцата би могло да се пребори и да вкара свой човек в Европарламента - ще кажат оптимистите. Глупости на търкалета, ще отговорят реалистите и ще припомнят последното явяване на десните за национален парламент, което би трябвало да се запише със златни букви в аналите на парламентаризма или поне трябваше да бъде отличено от наградите “Дарвин”. Тогава десните се явиха с три формации, всяка спечели между 2.5 и 3.1% и сега всички те гледат политическия мач по телевизора.

Сега ситуацията е близка, ако не сходна. На евроизборите преди 4 години десницата бе единна и спечели 1 място. Сега е разпарчетосана и шансовете й са... по-малки.

Колко далеч е десницата от истинско обединение, се вижда най-вече от диалога вътре в “Демократична България”, т.е. - в двете вече анонсирано "обединени" партии.

Ето какво смятат в ДаБГ - кротките поборници за дясната кауза: “Много хора в “Да, България” приеха коалицията с ДСБ като необходим компромис”. (Т.е. коалицията е форма на компромис, не на осмислено обединение.) Освен това: “Двете партии със сигурност не могат да се разглеждат като идейно и ценностно идентични” (т.е. траем се, ама нямаме нищо общо). “Превръщането на политическия съюз между "Да, България" и ДСБ в ново обединение на дясното е път за никъде“ (демек траем се, нямаме нищо общо и нямаме никакво бъдеще). А, да - и това е важно: "формиран е политически съюз, който да обедини силите ни за предстоящите европейски избори". (Т.е. да се траем още 4-5 месеца, хоризонтът е нисък.) (Всички цитати са от жълтопаветния стожер адвокат Христо Христев).

Ако внимателно чете и слуша, човек би останал с впечатление, че тези хора все пак имат нещо общо. Обща май изглежда само омразата към ГЕРБ, която декларирано е силна като омразата към Путин. Всички казват, че днес ситуацията е критична, че развитието на страната ни като европейска демокрация е поставено под въпрос и т.н. Всъщност и тук тегне тъмна сянка. Нито една партия в десницата

няма категорично декларирано решение за неучастие в каквито и да е било коалиционни форми с ГЕРБ

 След историческия "номер на Лукарски", който превърна градската десница в съпридружна партия на Борисов, днес подобен отговор е повече от изискуем. Защото парламентарната алгебра е такава, че още утре може да изникне необходимостта от предсрочен парламентарен вот, а тогава въпросът за властта ще бъде поставен ребром.

Не от вчера десните сами се поставиха в кризисната ситуация - да искат власт като всяка една нормална политическа структура, но да не могат да я имат... Някои смятат, че спасението на десницата е в ребрандираното й като единен нов политически субект, примерно партия Съюз "Свобода". Разбира се, има логика в това - няма оправия вдясно, ако не се пренебрегнат нефелната действаща партийна система в тази част на партийния спектър. Логика има, но дали това е решение? То би било такова само при предварителен отказ от сепаратистки действия на всички десни лидери. А такъв отказ на този етап май е невъзможен.

Чок觧

 • Гост
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #1 -: Декември 16, 2018, 10:21:22 »
Колко много приказки за едно си нищо...

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8275
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #2 -: Декември 16, 2018, 10:58:50 »
Дясното би трябвало да е лицето на капитализма, да привлича предприемачи и средната класа.
В нашите условия без средна класа и назначен "бизнес" толкова.
На такъв "капитализъм", такива "десни".

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6508
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #3 -: Декември 16, 2018, 16:00:46 »
За статията на Петьо Цеков във в-к "СЕГА", въпреки и „много приказки за едно си нищо” /по Чоки!/ -  :way_to_go-1308:

А за пускането на тази тема тук от Minderbinder, също –  :way_to_go-1308:

И мнението на един твърд, но вече бивш десен избирател в мое лице:

„Десните” стават все по-дезориентирани, неприветливи и неуютни. А нещата нямаше да бъдат чак толкоз трагични, ако на последните избори Хр. Иванов не беше отказал на Радан да се обединят ПРЕДИ, А НЕ СЛЕД изборите – гаче ли влизането на двете формации самостоятелно в парламента им беше в кърпа вързано.  :b0412:

Щото така освен електорат, загубиха и инерция! Кво повече да им коментираш …

Неактивен Minderbinder

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1110
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #4 -: Декември 16, 2018, 18:40:23 »
Може би съм наивен, но вярвам, че ако всички изброени 'десни' се обединят, ще получат повече гласове от сумата на получените на предишните избори.

Неактивен Minderbinder

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1110
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #5 -: Декември 16, 2018, 18:42:09 »
За статията на Петьо Цеков във в-к "СЕГА", въпреки и „много приказки за едно си нищо” /по Чоки!/ -  :way_to_go-1308:
Остави го чоко - той се заяжда с мен, не с Петьо Цеков.

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6508
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #6 -: Декември 16, 2018, 18:51:12 »
Може би съм наивен, но вярвам, че ако всички изброени 'десни' се обединят, ще получат повече гласове от сумата на получените на предишните избори.

Мисля, че в изчисленията си не си наивен, тъй като веднага след последните президентски избори се говореше упорито, че десните избиратели сме около 500,000 души.

Обаче оттогава изтече доста вода и аз вече не вярвам, че може изобщо да има някакво обединение. Заради единствения въпрос:
КОЙ ЩЕ ВОДИ БАЩИНА ДРУЖИНА?   :crazy-1358:

Чок觧

 • Гост
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #7 -: Декември 16, 2018, 20:25:03 »
Може би съм наивен, но вярвам, че АКО всички изброени 'десни' се обединят :b0230:, ще получат повече гласове от сумата на получените на предишните избори.

Генерал , педал и абдал ! :mooning-448:
За "АКО-то" зваеш приказката ...
« Последна редакция: Декември 16, 2018, 20:27:15 от Чок觧 »

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1007
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #8 -: Септември 06, 2020, 11:07:17 »
Пепи, тук би могло да се глаголи по онзи въпрос.

Аз имах предвид двете теми на Артур за лявото и дясното, ноне ги намирам - считам, че двете неща ляво и дясно, би трябвало да се обсъждат свързано.

Неактивен Пешo

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1476
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #9 -: Септември 06, 2020, 13:09:42 »
Бива.

Цитат
считам, че двете неща ляво и дясно, би трябвало да се обсъждат свързано.
Логично, щото от двайсетина години насам - след зрелищния крах на Костов - единствената легитимация на дясното е отрицанието на лявото.

Казваш, че дясното било разединено още преди отцепването на 39-те. Ако имаш предвид вътрешните проблеми в СДС - да, но СДС от 1990-а не беше дясно, а някаква политически аморфна маса, идентифицираща се с онова, дето съм го писал по-горе - "Долу БКП". Или има нещо друго ?
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1007
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #10 -: Септември 07, 2020, 12:01:00 »
Пепи, тук би могло да се глаголи по онзи въпрос.

Аз имах предвид двете теми на Артур за лявото и дясното, ноне ги намирам - считам, че двете неща ляво и дясно, би трябвало да се обсъждат свързано.
като тази например - https://societe-chez-kerpeden.eu/index.php?topic=110.msg89365#new

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1007
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #11 -: Септември 07, 2020, 12:49:00 »
Друго имам предвид - повечето "десни" функционери преди 1990 бяха удобно разположени в обществото - Желев, Дертлиев, Савов, Луджев, Неделчев, Константинова, Йорданов, Воденичаров, Каракачанов - само да спомена някои.
Това ги "разедини" още в края на `89-та, за това веднага почнаха дрязгите.
Поради това им остана единственият възможен общ знаменател - антикомунизмът - който в крайна сметка изяде главата на дядо Петър.
Да не говорим за другите причини, поради които преди `89-та в страната ни практически нямаше инакомислещи - въщност инакомислещите произлизаха из редиците на управляващата партия.

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8275
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #12 -: Септември 07, 2020, 15:47:18 »
Цитат
въщност инакомислещите произлизаха из редиците на управляващата партия.

Те винаги произлизат от управляващите върхушки, другите рядко успяват да бъдат чути.
"Иначето" обичайно е неначесано его и като си го начешат керванът продължава по стария керванджийски път.

Неактивен Пешo

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1476
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #13 -: Септември 09, 2020, 16:19:33 »
Друго имам предвид - повечето "десни" функционери преди 1990 бяха удобно разположени в обществото - Желев, Дертлиев, Савов, Луджев, Неделчев, Константинова, Йорданов, Воденичаров, Каракачанов - само да спомена някои.
Това ги "разедини" още в края на `89-та, за това веднага почнаха дрязгите.
Поради това им остана единственият възможен общ знаменател - антикомунизмът - който в крайна сметка изяде главата на дядо Петър.
Да не говорим за другите причини, поради които преди `89-та в страната ни практически нямаше инакомислещи - въщност инакомислещите произлизаха из редиците на управляващата партия.
Да, но тези, които си изброил, въобще не могат да бъдат причислени към 'дясното'. Нито Желев, нито Дертлиев, нито Каракачанов, нито Мишо Неделчев. СДС въобще не беше дясна формация, а обединение на онези, които искаха промяна.
Подобна нехомогенна маса би могла (с много напън) да се получи и в резултат на сегашните протести, но май моментът бе изпуснат. В съзнанието на мнозинството много удачно бе втълпена една перфидна формулировка - 'неполитически протест'. Което е смешно, ако помислят малко.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4362
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #14 -: Септември 09, 2020, 17:14:10 »
Цитат на: Пешo
СДС въобще не беше дясна формация, а обединение на онези, които искаха ...

Да се облажат от грабежа на създаденото през социализма.

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1007
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #15 -: Септември 10, 2020, 00:04:09 »
Друго имам предвид - повечето "десни" функционери преди 1990 бяха удобно разположени в обществото - Желев, Дертлиев, Савов, Луджев, Неделчев, Константинова, Йорданов, Воденичаров, Каракачанов - само да спомена някои.
Това ги "разедини" още в края на `89-та, за това веднага почнаха дрязгите.
Поради това им остана единственият възможен общ знаменател - антикомунизмът - който в крайна сметка изяде главата на дядо Петър.
Да не говорим за другите причини, поради които преди `89-та в страната ни практически нямаше инакомислещи - въщност инакомислещите произлизаха из редиците на управляващата партия.
Да, но тези, които си изброил, въобще не могат да бъдат причислени към 'дясното'. Нито Желев, нито Дертлиев, нито Каракачанов, нито Мишо Неделчев. СДС въобще не беше дясна формация, а обединение на онези, които искаха промяна.
Подобна нехомогенна маса би могла (с много напън) да се получи и в резултат на сегашните протести, но май моментът бе изпуснат. В съзнанието на мнозинството много удачно бе втълпена една перфидна формулировка - 'неполитически протест'. Което е смешно, ако помислят малко.
Цитираните от мен, може би с изключение на Каракачанов и Воденичаров бяха попутчики, присъединили се към недоволните комунисти за промяна.
Тия дни ще трябва пак да опитаме да определим кое определя дясното и лявото и тогава да продължим.

Неактивен Giuseppe

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2032
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #16 -: Септември 10, 2020, 09:50:58 »
Цитат
Тия дни ще трябва пак да опитаме да определим кое определя дясното и лявото и тогава да продължим.
Това из другите страни е ясно дефинирано, но в БГ е нещо, което не си заслужава загубата на времето.
Не ми се дудне дълго и ще опитам само с пример.
Аз, се самоопределям като ляво ориентиран човек, заради социалните ми разбирания и вероятно и наследствените. Ако трябва да приложа към себе си нормите на десните в Европа - ще изляза десен.
Щото - с приличен социален статус, прилично образовение, консервативни разбирания за живота, традиционалист, върл поддръжник на ценза в доста сфери, доста лошо отношение към емигранти и изобщо скрит расист, индивидуалист  и т.н.
Баджанака се определя като десен.
Фукара, дет се вика няма пари да се обръсне, недообразован, с нисък статус, вре се все да е в стадото ...а бил десен, щото левскар - демек син...
На всичко отгоре върти гъза, сега пък бил гербер!?!
Айде ся приложете и вие към себе си критериите и се определете дали сте на мястото си според теорията, опитайте се да видите и другите - изявените ни "политици" - дали някой съответства  и си е на мястото дет се вика.
Станишев ли е лявото? Нинова ли?
Не - електората им е ляв.
А дясното кои са?
Радан - десен, добре. Д-р Пепи и той, само че какви са те? Никакви!
Мутрата ли е дясна? Не, тя си е мутра.
Електората им ли е десен?
Не - ей такива като баджото.
Ако някой в мамковината си е на мястото, то това са сигурно не повече от 20-30%.
И изглежда не са виновни другите, че не са на мястото си, а опростачената среда и насипното състояние на т.н. ни "общество", забъркано със слонска доза простотия, арогантност и гьонсуратизъм на "политиците" ни, правят пространството толкова изкривено, че е почти невъзможно за плебса да се ориентира кое какво е и дали е за него.
Допълнителното присъствие на голям брой просто лумпени, но активни лумпени, съвсем праща координатната система у киреча.
Ляво или дясно...безмислен спор според мен. Еле пък като цопнете в "центъра" такива като Дуан или бачо ви Варели - уйде коньо у ряката. 

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4362
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #17 -: Септември 10, 2020, 10:24:33 »
Естественото състояние на българското общество е повсеместни шуробаджанащина и доносничество. Всеки се стреми да се издигне чрез тъпчене и клепане на другите. Всичко друго (добро или лошо) е налагано отвън. Докато българите не осъзнаем, че този манталитет ни вреди, ще копаем надолу.
Че сме на кръстопът (географски) е кофти, но голямото кофти не ни го правят сърби/гърци/турци/цигани/германци/руснаци/американци. Сами си го правим. Другите просто се възползват от пороците ни.

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1007
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #18 -: Септември 10, 2020, 10:25:54 »
Бепе, ще бъда кратък - като теб ще ползвам "западните" стандарти - "леви" са онези политически движения, които преразпределят повече (харчат натрупаното например за пенсии и други социални дейности), "десни" са онези, които намаляват преразпределителната функция на държавата (в т.ч. и данъците) сиреч харчат по-малко, или още по-кратко - те трупат . Аз съм за първото - за социална държава.

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1007
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #19 -: Септември 10, 2020, 10:30:34 »
Цитат
Тия дни ще трябва пак да опитаме да определим кое определя дясното и лявото и тогава да продължим.
Това из другите страни е ясно дефинирано, но в БГ е нещо, което не си заслужава загубата на времето......
Ляво или дясно...безмислен спор според мен. Еле пък като цопнете в "центъра" такива като Дуан или бачо ви Варели - уйде коньо у ряката.
...безсмислен би бил, ако глаголим кой политик какъв е, аз, ти, той какъв се определя - това не ме интересува, интересува ме общото, или пащ греша?

Неактивен Giuseppe

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2032
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #20 -: Септември 10, 2020, 11:39:05 »
Е добре де Ото, нали общото се определя от аз, ти, той, Дуан...не разбирам тогава за какво говорим - искаме ние ли да се изясним или политиците ни какви са?
Кое е общото?
Това, което би трябвало да бъде или това, което си Е на практика?
Ми ОК,2 аз си писах аз какъв съм, писах и за политиците ни какво мисля, нямаше и нужда да казваш по западните определения как е - в общи линии съм съгласен с тези определения и кво от това?

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1007
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #21 -: Септември 10, 2020, 11:43:19 »
Ми хубаво, Бепе, като ще споделяме - определям се за ляв - по мислене, по наследство, даже по социален статус и образование (постигнал съм всичко сам).
 ... мисля, че бъркаме, насочвайки се в тая посока на размишление.

Политиците ни са такива, каквито им кажат да бъдат (с малки изключения).

Най-автентичен и последователен е Доан (не го харесвам, оценявам го).

Неактивен ddantgwyn

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2578
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #22 -: Септември 10, 2020, 12:45:23 »
ляв -- човек, на когото му пука за останалите хора около него, независимо от тяхната раса, религия, пол, националност, етнос, политическа ориентация etc;

десен -- човек, на когото не му пука.

може да се добавят още характеристики към първия критерий, но мисля че и така става ясна идеята му.
There is no dark side of the moon really …

Неактивен Пешo

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1476
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #23 -: Септември 10, 2020, 16:58:25 »
Цитат
ще ползвам "западните" стандарти - "леви" са онези политически движения, които преразпределят повече (харчат натрупаното например за пенсии и други социални дейности), "десни" са онези, които намаляват преразпределителната функция на държавата (в т.ч. и данъците) сиреч харчат по-малко, или още по-кратко - те трупат .
И аз бих се облегнал на тази дефиниция, но бих прибавил към дясното ценности като умерен консерватизъм и образователен ценз, а  вляво - егалитаризъм.
Не мисля, че у нас има сериозно присъствие на дясномислещи политици, нито значим десен електорат. Както вече се каза, у нас дясното се отъждествява с антикомунизъм.
По-интересен е въпросът е доколко има ляво. Струва ми се, че у нас идеята на левия електорат  има малко по-различна форма - държавата да преразпределя, като взема от другите и дава на мен. ;)
Цитат
аз си писах аз какъв съм, писах и за политиците ни какво мисля, нямаше и нужда да казваш по западните определения как е - в общи линии съм съгласен с тези определения и кво от това?
Ами, не беше ли това идеята - да премерим нашата ситуация, нашите политици, себе си, към някакви по-обективни критерии ?
Цитат
Най-автентичен и последователен е Доан .
Доган е вероятно най-политик от цялата родна плеяда. Станишев също е политик на ниво (знам, че това ще ви подразни, но е истина).
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1007
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #24 -: Септември 10, 2020, 17:03:16 »
Цитат
ще ползвам "западните" стандарти - "леви" са онези политически движения, които преразпределят повече (харчат натрупаното например за пенсии и други социални дейности), "десни" са онези, които намаляват преразпределителната функция на държавата (в т.ч. и данъците) сиреч харчат по-малко, или още по-кратко - те трупат .
И аз бих се облегнал на тази дефиниция, но бих прибавил към дясното ценности като умерен консерватизъм и образователен ценз, а  вляво - егалитаризъм.
Не мисля, че у нас има сериозно присъствие на дясномислещи политици, нито значим десен електорат. Както вече се каза, у нас дясното се отъждествява с антикомунизъм.
По-интересен е въпросът е доколко има ляво. Струва ми се, че у нас идеята на левия електорат  има малко по-различна форма - държавата да преразпределя, като взема от другите и дава на мен. ;)
Цитат
аз си писах аз какъв съм, писах и за политиците ни какво мисля, нямаше и нужда да казваш по западните определения как е - в общи линии съм съгласен с тези определения и кво от това?
Ами, не беше ли това идеята - да премерим нашата ситуация, нашите политици, себе си, към някакви по-обективни критерии ?
Цитат
Най-автентичен и последователен е Доан .
Доган е вероятно най-политик от цялата родна плеяда. Станишев също е политик на ниво (знам, че това ще ви подразни, но е истина).
...малей, Пепи, добре ли си - толкова дълго повествование от теб не е имало отдавна ... иначе съм съгласен с по-голямата част от написаното ... ще трябва да бъдем търпеливи, тази проблематика няма да я разчоплим бързо и лесно, дори мъченицата да ни навести...

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4362
  • Профил
Re: По ръба на синята бездна
« Отговор #25 -: Септември 10, 2020, 17:24:03 »
Цитат на: Пешo
Станишев също е политик на ниво

Това вероятно е евфемизъм за "дресиран брюкселски пудел".

(да ме прощават истинските пудели, които са чудесни кучета)