0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Кристалина Георгиева: Изправени сме пред безмилостна комбинация от бавен растеж и висок дълг
Слушам медийния гуру Георги Лозанов по радиото, който ми съобщава, че в ЕС били богатите, а в БРИКС - бедните. Понеже аз съм обикновен театрал и не разбирам нищо от икономика, а и нямам доверие на Лозанов, проверявам данните на Межуднародния валутен фонд и Световната банка и виждам, че от 19-те най-богати държави в света по паритет на покупателна способност 9 са част от БРИКС и само 4 са част от ЕС... Според Световната банка за 2023г. четирите най-богати държави по същия показател са били Китай, САЩ, Индия и Русия.
Стойността на глобалните нематериални активи достига рекордните 79,4 трилиона долара...Това представлява значително увеличение от 28% спрямо 2023 г., когато глобалната нематериална стойност възлизаше на 61,9 трилиона щатски долара, достигайки сега най-високото си ниво, откакто Brand Finance започна да я проследява през 1996 г. През същия период стойността на глобалните материални нетни активи също се увеличи до 68,8 трилиона щатски долара.
След изборите в САЩ: Доларът поскъпна, петролът поевтиняБорсовите индекси отбелязаха растеж след новината за победата на Тръмп
Харесва ли или не на ЕС, това е положението с природните ресурси!...🇷🇺Русия е лидер с природни ресурси, оценени на 75 трилиона долара, състоящи се предимно от въглища, природен газ, петрол и редкоземни метали. По отношение на глобалния дял, Русия е несравнима по отношение на природния газ, като държи най-големите доказани запаси в света от 1,32 квадрилиона кубически фута към 2020 г. – почти 20% от общия глобален запас. Русия също е "златна" сила.🇺🇸САЩ са втората сила с ресурси като въглища, дървен материал, природен газ, злато, мед, на стойност 45 трилиона долара.🇸🇦Саудитска Арабия - петрол, дървен материал - 34 трилиона долара;🇨🇦Канада - нефт, уран, дървен материал, природен газ, фосфат - 33 трилиона долара;🇮🇷Иран - нефт, природен газ - 27 трилиона долара;🇨🇳Китай - въглища, редкоземни метали, дървен материал - 23 трилиона долара;🇧🇷Бразилия - злато, уран, желязо, дървен материал, нефт - 22 трилиона долара;🇦🇺Австралия- въглища, дървен материал, мед, желязна руда, злато, уран - 20 трилиона долара;🇮🇶Ирак - нефт, фосфат - 16 трилиона долара;🇻🇪Венецуела - желязо, природен газ, нефт - 14 трилиона долара.