Аз пак, търпеливо и почтително, искам да ви върна в коловоза.
След инцидента нашите услужливи на обществения повик медии ни представиха интервю с командира, началника на военното училище, който да даде коментар. Защо? Какъв обществен интерес обслужва такова интервю?
Аз, например, искам да гледам интервю с прокурори, които да ми обяснят защо този рецидивист, с влезли в сила присъди, е на свобода.
Действия по привеждане в изпълнение на присъдите и определенията
Чл. 416. (1) Препис от присъдата, с която подсъдимият е оправдан или освободен от наказателна отговорност или от изтърпяване на наказанието, както и препис от определението за прекратяване на наказателното производство, се изпраща на съответните органи за връщане на иззетите документи, ценности и други предмети, както и за снемане на полицейската регистрация. Когато е отменена мярка за обезпечаване, препис от присъдата или определението се изпраща на съответните органи.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2017 г., в сила от 05.11.2017 г.) Препис от присъдата, с която подсъдимият е осъден да изтърпи съответно наказание, се изпраща на прокурора за изпълнение. Прокурорът уведомява съда, постановил решението, с което присъдата е влязла в сила, за предприетите действия по привеждане в изпълнение на наложеното наказание.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Когато с присъдата е постановена конфискация на определени вещи или отнемане на вещи на основание чл. 53 от Наказателния кодекс, съдът изпраща препис от присъдата на Националната агенция за приходите за изпълнение. За изземването на отнетите и конфискувани вещи Националната агенция за приходите уведомява съда в седемдневен срок.
(4) Когато с присъдата е наложена глоба или са присъдени в полза на държавата обезщетения, съдебни разноски и такси, съдът издава изпълнителен лист и го изпраща на съответния орган за изпълнение.
(5) (Нова - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Изпълнението на вземания от съдебни разноски и такси по ал. 4 може да се насочи и върху внесените като гаранция пари и ценни книжа.
(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Действията по ал. 1 - 4 се извършват в седемдневен срок от влизане в сила на присъдата.
(7) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2017 г., в сила от 05.11.2017 г.) Решението, с което присъдата по ал. 2 е влязла в сила, се публикува на интернет страницата на съответния съд след получаване на уведомление от прокурора за предприети действия по привеждане в изпълнение на наложеното наказание.
Искам аз, тъй тъп и упорит, интервю с министъра на правосъдието, мамата на народа, щото
Органи, които задържат осъдения
Чл. 418. (Доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Задържането на осъдения и отвеждането му до мястото за изпълнение на наказанието се извършва от службите на Министерството на правосъдието, които могат да ползват съдействието на съответните органи на Министерството на вътрешните работи.
а и, също така, с министъра на вътрешните работи.
И искам аз да питам, към момента, колко такива, с влезли в сила присъди, се разхождат свободно и щастливо, със или без знойни ромки за компания.
Ето такива едни неща.
Ама пък колко по-хубаво е да съзерцаем пагоните на поредния командир, а?