И във Францата е същата работа. Лани мой близък плати на приятел да го регистрира адресно там.
Що не го питаш тоя твой приятел какво точно разбира под регистрация?
Пак ти повтарям - няма ходене до полиция или община за регистрация. У Франция. От 2013 насам. Преди имаше титре де сежур, сега за нас няма.
А за социалки може и да искат повече документи, както вече писах - ако искаш някои благинки, е по-добре да се регистрираш.
Примерно, на мен в курса ми оня ден една преподавателка каза, че ние можем да си извадим едногодишна карта за намаление на влак с 90% за региона, в който съм. И за да си извадя тая карта, ми искат хоп - атестасион д ебержемон, демек - писъмце свободен текст от хората, при които живея, ведно със съпътстващи документи.
За да си извадя безплатна карта за библиотеката - хоп, същото.
А в България е по-лесно. Отиваш един път, регистрираш се на временен адрес и после с това листче години наред караш, а може да си на другия край на града вече.
Тук - последната фактура или атестация от доставчика от последния месец.
Демек, тук няма регистрация и все пак е по-трудно да излъжеш.
Цялата система тук е така направена, че уж принудите са по-малко, ама на практика си по-редовен гражданин, щото пък морковчетата повече.
Същото е и със сивата икономика, впрочем. В България нямаш стимул да искаш всичко да ти е официално. Тук 4 месеца работиш и после имаш право на 4 месеца борса. И още много други.