Не, Фирмин, оказва се, че ти не разбираш (въпреки претенциите ти). Боят не е за вота на бабите и дядовците, те са общо взето константен електорат, кои вляво, кои - вдясно. Боят е за по-младите, за ония, които плащат данъци - на тях трябва постоянно да им се обяснява и доказва, че гербавите ги крадат като за световно. Крадат техните данъци, техния труд. И който има повече от два бръмбара в главата, може и да се замисли. Може и да не се, но сис трува да се опита.
Назидателя, ще те изтърпя и този път, без да ти ...
Айде да те питам, щото си разбирач, ТИ, ЛИЧНО, С ТВОЕТО ИМЕ, колко случая на корупция си разследвал? Колко сигнала до прокуратурата си изпратил за извършено престъпление, С ТВОЕТО ИМЕ, С ПОДПИСА ТИ? Колко години от живота си си отделил за тая работа, като представител на БСП? От какво си лишил, покрай нея, семейството и децата си? Какво си им причинил, пак покрай нея? Колко души, ТИ, ЛИЧНО, си обучил за превенция и противодействие на корупция?
Нищо от това, разбирача, дето си писал, не е така. В местни общности, например, в малките и средните, а дори и в големите, няма нищо скрито-покрито. Този период и мислене като теб го изживях като детска болест, в първия си мандат. Отне ми близо четири години. Да осъзная, че проблемът е не, че не знаят, те знаят, а че с безнаказаността толерантността им към корупцията расте. До степен, че се възприема като успешна житейска стратегия - лична и общностна. Защото този, де краде, е добре. А за да краде, примъква. И местните скудоумници са доволни от примъкнатото, сто пъти вече съм го обяснявал. И бръмбарите в главата им, а не дуварите, жужат "Машаллах, машаллах! Голям човек, умен човек."
И като цитираме Ботев, то
След един цял месец затвор не в магарешкия, а в божия рай кир Михалаки си дойде, но само без пари, без ум и с име, прекръстено от чорбаджи кир Михалаки на Михал.
И тръгна Михал да разказва на раята си за своя чорбаджилък и за своето вознасяние, и децата не бягат вече от него, а изскочи едно отпреде му, па го бодне с пръстче в шкембето и рече: "Какво имаш тук, Михале!" Михал каже. "Ами кога си ги изял? Когато беше чорбаджия ли?" А друго отзад плюне на пръстчето си, пък се затече и бъзикне чорбаджията. А дядо Обрешко се смее, смее, смее и дума: "Не стига на магарето крастата, ами и мухите го хапят."
За да пребориш корупцията, трябва да покажеш първо, че тя създава проблеми, а не ги решава. По ефективен и ефикасен начин трябва да покажеш, че да се краде е твърде кахърна работа, а не постоянен купон. Туй иска, като удариш, да прекършваш. От раз. Щото за втори път може да не получиш шанс. Което пък, ще рече, че трябва да си пишеш домашното, преди да удариш. Прилежно.
И да, да.
Аз знам къде да гледам. А младите, дето ги сочиш като таргет група, не знаят. Те си гледат телефоните, като на клипчето. После се хилят глупаво. После се хилят нервно. После се смълчават. После пищят. А аз гледам знаещите и можещите. И по реакцията им разбирам колко е зле или не положението. Щото те ЗНАЯТ. И аз знам.
Дано си на години да знаеш, фукльо назидателен, че хората, които говорят аз, аз, аз, освен другото, нямат навика да стоят зад гърбовете на другите, когато стане напечено. Или пък настрани, подсмихвайки се, назидателни. Гръцкият термин е промахон. Воин от първата редица. Където трещят щитовете и кокалите. Дванайсет години поред не съм мърдал оттам. Така че