Чужда фирма превежда доларите в сметка в руска банка - руската банка ги обръща в рубли (на борсата, т.е. всеки може да ги купи) и плаща на Газпром в рубли - Газпром изнася газа. След това Газпром спокойно може да отиде пак на борсата и да си купи долари.
В тази схемичка ми се губи нещо.
Първо - кой определя курс купува и продава.
Второ - нали знаеш, че и при двете операции има курс за говеда, за плебс, за наши хора и за по наши хора.
Всъщност, поредицата наши - по наши и т.н. не е толкова къса. В цялата тази работа, нали разбираш, че няма и дума за ени хиени, които си играеха с курсовете както те сметнат за добре?
ОК, готов съм да мина и на друг пример извън финансите - за други, но пак хиени - разни съдилища в Хага, Брюксел и т.н. нали разбираш, че са дадени на късо?
Е и с разните му агенции, агенти, посредници, западни банки, политически влияния...и те са дадени на късо, няма ги, изчезват, всички станахме излишни, разни инструменти и услуги /суифт - мифт, щото това е само услуга за улеснение/ стават да си ги ползват на местно ниво или да си ги заврът, особено като инструмента за натиск на отнова място дето слънце не огрявало и като донадиш и това, че вече и арабеските нещо клатят продажбата на нефт само в долари - работата на краварите става еднаааа - остават си със зелената шума - онли тяхна форевър.
Не ми се напъва да се ровя из нета за повече.
Става ли?