Чели сме там за едни „Фау„
Здравей Алиса!
Като цяло си нахвърлила нещата, но "фау" са немските ракети. Фау-1 е първообраз на крилата ракета, с правопоточен двигател - много проста джаджа. Прави се даже и от самолето-моделисти, любители. Фау-2 е истинска ръкета с гориво и окислител, носела е някакъв взрив. Опити е имало и с няколко степенни ракети. Бяха намерили в Сахара преди години една степен...
В Германия тогава е имало две групи работещи над атомното оръжие. Едната с уран, другата с плутонии. Правени са два успешни опита (имаше америк. документален филм - гледал съм го). Единият опит е в Силезия, другият на о. Рюген. Тежка вода - от Норвегия, а обогатен материал в завод до Берлин - технологията е проста, особена и е загубена. Имали са 6 бр. тежки трансконтинентални бомбардировача. Имали са три готови А-бомби някъде март/април 45-та. Амитата не успяват да направят портативна "запалка" и опита в Аризона е на станок. След м.май специална спец-група намира 3-те. Виждал съм снимка, на която личи знака сс на тази военна част с лоша слава. Тези неща съм чел от различни източници, част съвпадащи - и в руски. Ако не са намерили онези трите, не би могло да ги хвърлят м. август. Първата е над Нагазаки, но не избухва - за другите две - вече знаем. От руски източник бях чел за някакъв документ, как японците предават тази първата, на руснаците, за отмъщение да си върнат на амитата за двете други.
Звучи не правдоподобно, даже и продължението - как и до сега търсят къде са предполагаемите още няколко броя скрити в подземни хранилища... Но е факт, че в задлоквието не са имали готовност за м.август - именно заради запалката - заради размера и теглото на тяхната, невъзможността да вдигнат чудовищата в самолетите - както това от опита в Аризона.
Също е известна историята за предалата се немска подводница носеща уран за Япония с двама яп. офицери. Отделни са слухове за Яп. А-опит в морето при тях...
Като цяло "Хартията е търпелива", няма директно представени документи за по екзотичните твърдения, така, че всичко по-горе, освен неоспоримите факти, може да се таксува като художествени измислици. Или най-много, заради съпоставени отделно различни факти, да може да се заключи за едно или друго нещо, дали е верно или не.