Ххе, пак спомени!
Абе интересно, в магазина на ъгъла срещу попа, на витрината стояха бутилки водка Столичная, 700 млл. по за 1.73.
ЛеФ и семсе и три стинки. Къде 69-70 г. А се пийваше полска "зубровка", с ена зелена сламка вътре и що - не знам, сигурно щото по на ракия го дакарваше.
Бългериъна много по късно го удари на водка. Това пък щото може би не е толкова студено у нас, че да люснеш един стакан залпом и накрая на посошок да довършите бутилката с още двама - трима приятели.
Пък и имаме си мезенце, не сме свикнали с руските адети за пиене. И с германските, тва бира с водка или ракия съм го възприемал винаги като изгъзица за по бързо натряскване.
И като казах студено и мезе пък се сетих, че се жулеше и коняк или онова което тогава се викаше коняк. Екстра - само в литрови бутилки...Плиските излязоха по късно и с кой акъл сме ги пили дори и през лятно време?
Абе може би щото млади - и карат наред...Всъщност вица за трите коня дет видели кобилките на съседната ливада май обяснява сичко.
Ех, Бепе, Бепе, връщаме се в годините, когато се окосмявахме, а? Да те поправя, водката беше 1.72 с бутилката, амбалажът можеше да бъде върнат. "Палинката" не беше популярна, купешката гроздова се появи късно, в края на 60-те, преди това по магазините продаваха супешка сливова.
Покойната ми майка (лекар) разправяше, че като млад лекар в новосъздадения ИСУЛ е предписвала на пациентите (със сърдечни или стомашно-чревни заболявания) по график по 25-50 гл (макс) алкохол - от най-качествения тогава - "Коняк Екстро", хубава картинка - в картона с ИЗ са ти предписани 25 до 50 грама алкохол, редовно, под лекарски надзор.
Какви лекари сме имали някога, не като сегашните професори - ген. Мута, депутатите КоцетоАнг, Балтов, Х. Адемов, мдаааа...