Аз от вчера си мисля как ще се развият събитията. Докато се наумувам, гледам доста колеги са коментирали в този дух. Ето какво мисля аз:
Спор няма - руснаците бяха изправени до стената. Има обаче някои "тънкости": преди подобни действия "англо-сащците" винаги правят сериозна "дипломатическо-артилерийска" подготовка. Осигуряват си позитивно обществено мнение. Хората викат Ура и казват "Тия са добрите и ние сме с тях". Русия няма шанс в тази област. Та надявам се да са си написало домашното (руснаците) - т.е. да са се приготвили и военно и икономически. 2рото даже е по-важно - те армия си имат, но тя се издържа от икономиката. Друго: дано да са наясно какво искат да се случи след войната (че те ще я спечелят е ясно)?
Украйна е голяма - и като територия и като население. Дори да приемем, че 50% от населението е с "руско" самосъзнание, другите 50% не са. Партизанска война на огромна територия и в големи градове е "голям цирей". Ще трябва да държат съществена част от армията си там, за да изпълнява "полицейски" функции. Най-малкото, което им трябва е 2ра Афганистанска или 3та Чеченска. Ще заимствам от БГ минпред: много са (и все повече ще стават) мераклиите да остане "бензиностанцията без ракети", че да точат "на корем". Последно: нямам конкретна информация по въпроса, но със сигурност ще бъде от значение - как "обикновеният руснак" оценява случващото се и как вижда нещата от неговата си "капандура"?
Накрая (не ги следя тези неща): Европа продължава ли да получава газ от Русия? Ако да - би трябвало всички, като истински радетели за демокрация и човешка свобода да ударят по масата и да рекат: не ви щем "агресивния" и "терористичен" газ, дръжте си го у вас...