...Освен това СИУФТ не е телекомуникационна система, а БАНКОВА ОБЩНОСТ/ОБЩЕСТВО на английски - SOCIETY! Та това общество ползва телекомуникационна система за банкови комуникации! Става въпрос да бъде изключена Русия (нейните банки) от това общество. Примерно както миналия век изключиха СССР от Обществото на Народите.
Голяма каша е в мисленето ти по въпроса - твърдеше, че СУИФТ е система за плащане, сега заявяваш, че е банково общество, а аз просто попитах от къде Булгаргаз да купува рублите за да плаща с тях газовите доставки както ти заяви - ти пък ми говориш за Обществото на народите. Нейсе.
Попитах те дали мога да ти преведа 50 000 евро
само чрез системата СУИФТ, по зиповски не ми отговаряш (улесних те, заявих, че не може).
Ако продължим - твърдеше, че СУИФТ е платежна система (твърдение, взето от Уикипедия), дал си и определение за такава система, да питам нещо още по-просто - ако това действително е така, може ли чрез СУИФТ две банки да установят кореспондентски отношения, да открият ностро/востро сметки, да разменят спесимени, защото това е същността на международната система за разплащания?
Моля за кратък отговор - "да" или "не", след това ще продължим.
Запомни от мен – рублата е практически във валутен борд без фиксиран курс, като курсът и плува в сравнително тесни граници в зависимост от доларовите котировки на въглеводородите на борсите.
Аз хубаво ще го запомня, но отново каша в главата ти - в никакъв валутен борд не е рублата. Точка.
Няма нито един документ, обвързващ количеството рубли в обръщение с чуждестранна валута, хеле пък с котировките на вътлеводородите, защото основната мантра на паричния (валутен) съвет е да лимитира (регулира) количество парични знаци в обръщение до наличието на валутни резерви, изчислени по фиксиран курс.
"Курсът на рублата" - вероятно имаш предвид обменния курс спрямо други валути - също не се определя и не зависи от цените на въглеводородите. Точка.
Смесваш начина за определяне цената на природния газ в зависимост от котировките (цените) на нефта, определяна в долари на борсите с белезите на паричния съвет.
Засега толкоз.