Тук заприлича на селска кръчма в която всеки разбира от всичко и съди и критикува без сам да може да даде по-добро решение за конкретния случай. Погледах и аз интервюто на Стрелков, не го бях виждал от много години, общо взето откакто се поуспокоиха нещата в Донецк и Луганск. Какви са основните моменти които някои колеги не разбират съвсем или напълно.
1. Украйна в момента разполага с добре въоръжена редовна армия. В нея влизат авиация и дронове, тежка артилерия, реактивна артилерия, тактически ракетни комплекси, средства за радиоелектронна борба и т.н. и т.н. каквито непризнатите републики нямат. Та какво непреодолимо преимущество и предимства дават те в един военен конфликт? А именно - от голямо разстояние, напълно необезпокоявано и безнаказано да унищожават с голяма точност живата сила и техника на противника. За тяхната успешна работа им е необходимо единствено да получават координатите на съответните цели. Точните позции които ще бъдат поразявани могат да бъдат предавани от: украинското военно разузнаване, украински диверсанти, авиацията им, спътникови снимки на западните им покровители. Срещу подобно тежко въоръжение бунтовните републики не могат да противопоставят нищо и е единствено въпрос на време техните сили да бъдат напълно или частично унищожени, докато се стигне до момента в който няма да има кой успешно да противостои при нормално настъпление, при което участват пехотата, бронирана техника и авиация. Това всъщност каза Стрелков без да навлиза в подробности, защото то се подразбира от самосебе си. Каквито и да са специални части пратени като подкрепление не могат да противостоят, могат само евентуално за часове да спрат или задържат навлизането и то с цената на много жертви или дори пълно унищожние.
2. Каква е разликата между 2014 и 2022г която Стрелков не отчита? През последните 1-2 години се завръшиха успешно многобройни проекти в областта на въоръжението, които правят Русия световен лидер в тази област и които и дават голямо приемущество пред САЩ и васалите им. Първо - беше извършена модернизация на цялата изтребителна авиация Су27, Су30, Миг29, Миг31. Армията закупи и постъпиха на въоръжение новите модели Су35, направиха се поръчки за изтребителя от 5 поколение Су57. Бяха произведени и постъпиха на въоръжение из цялата страна не знам колко ПВО системи C400. Закупени бяха стотици модерни въртолети Ми28 и К50/52. Завършиха изпитанията на хиперзвуковите ракети Циркон и Кинжал, ПВО системата С500 и те вече се произвеждат и са приети на въоръжение. Последните нямат още аналози в армиите на евентуалните им противници. Ако трябва да се изброява какво ново се е появило в другите видове войски няма да ми стигне времето, накратко става въпрос, че цялата армия и всички видове въоръжения са модернизирани и преустроени. През 2014г Русия просто нямаше нужната техника с която да се противопостави и да воюва успешно със Запада, а в момента вече я има и макар в някои от случаите само като готови проекти, без самото въоръжение да е произведено и да е влязло в армията.
Така, че всякакви подобни обвинения срещу Путин - че бил страхливец, не знам какъв, си са най-малкото глупави и смешни. Путин е един от най-мъдрите политически ръководители на нашето време, ако не беше той не знам каква щеше да бъде съдбата на Русия в момента. Той много добре знае какво и защо прави, и това, че някой не може да го разбере, не означава, че води страната по грешен път. Самият факт, че след 2000г. възстанови от нищото руската наука и проектиране в редица ключови области, като им подсигури редовно държавно финансиране при което само за 15тина години руските учени и инженери я изведоха на водещо място в безброй категории е повече от показателен, е редно пишещите сериозно да се замислят над него.