По отношение на клиповете от телефончета – за мен изобщо цитирането и гледането им е безпредметно. Те не са надежден източник на информация (изобщо има ли такъв?) и реалното им информационно съдържание е нулево.
Ако човек не осъзнава последното и им се доверява, а това най-често и става, тези клипове всъщност се превръщат в основен инструмент за заблуда и самозаблуда, така че са вредни.
Като човек който съм проследил няколко военни конфликта съм изцяло на противоположното мнение. Клипчетата показват в почти всички случаи реални факти и след подходящ анализ може да се извлече достатъчно достоверна информация. Още повече когато за едно и също събитие постъпват няколко такива и анализа се прави колективно и безпристрастно от много хора които са компетентни във военното дело. Така, че ти препоръчвам просто да ги прескачаш като видиш такива щом не можеш да се ползваш от тях.
и аз споделям мнението на kas
да не говорим, че голяма част от фейковете, които после се ретранслират, се разпознават още на първо гледане на целия суров материал.
Засега основното е - фейка е в единствено копие, за всяко реално събитие винаги има повече от един материал, който ти позволява да разбереш какво и защо.
примерно историята в киев оня ден,
пристигна при нас първо като - руска бойна машина смачква украинска цивилна лека кола,
а накрая се оказа - нововъоръжените с автомати превъзбудени граждани виждат камион и стрела-10 растрелват войниците в камиона (два клипа от две гледни точки), бойната мащина тръгва да бяга и гази леката кола (поне четири клипа), после местните доубиват ранените (поне един клип), а след това ги оглеждат и разбират, че са убитите са украинци(поне един клип). за стрелата-10 има още клипове, но не може да се твърди, че 100% е същата, така че само ги споменавам.