И как на дело си го представяте това превъзпитаване? Някой наема ли се да превъзпита нашите вече много, ама много бивши роднини от Бюрмата?
няма нужда от превъзпитаване според мен. просто трябва да се намали (ако не може да се изкорени русофобията).
дали е възможно? не знам, ще видим.
...ако искаме да бъдем исторически прецизни, трябва да отбележим, че това, че има "украинци" се дължи на първия и единствен нарком по малцинствата, човекът, създал СССР - кстати, през декември тази година се отбелязват 100 години от създаването му.
Съвсем друго нещо е т.н.
украински национализъм, аз бих го нарекъл украински комплекс за недооцененост - преди 40 години по грешка изкарах 14 дни в Киев, разгледах КУ им. Т. Шевченко, боядисан от цар Николай в червен цвят по разбираеми причини и пребоядисван всяка година в течение на 3/4 век с чувство на гордост.
В същия университет видях и кафедра "Щевченковедения" и други весели неща...бях и в Киево-Печорските лаври, където през 85Х година, монахът XYZ едновременно, но независимо от светите братя създава азбуката и т.н.
Бях там по времето, когато се подготвяха да отбележат 1500 годишнината от създаването на "най-стария славянски град" -Киiв от двамата братя и сестра им Лiбедь, та така, недооцененост, та дрънка.
Предполагам, че ако на украинците се предостави свободата да изучават и интерпретират историята си в определени, по-широки рамки, те биха се чувствали уважени, демек удовлетворени. За съжаление и в момента не забелязвам наченки на подобно мислене от страна на руските политици, говорещи глави, инфлуенсъри.
Бепе, наздраве? Или е рано!