Буратино все още живее с илюзиите, че т. нар Запад има нужда от източни специалисти! Надценяваш мисленето им. Да, има нужда - но от измекяри!
Тук не съм съгласен. Ще говоря само за това което знам от 1ва ръка, повече за САЩ, естествено: Има нужда от специалисти, ох каква нужда има! Аз от доста години обучавам "новобранци" в работата. Ами от година на година става по-зле. Завършили младежите инженерство, ама по тукашните стандарти т.е. с т.нар. "избираеми" дисциплини. Кандидатства и го назначават да работи с хидравлика и пневматика, а той един клас (семестър) не е имал по въпроса!!! Сега, че назначавашите са същите "уйни" е друг въпрос. Назначават онзи, който се съгласи на най-малка заплата. Един такъв го "влача" вече 5 м. Ами той не прави разлика м/у напор и налягане...та се налага да върша и неговата работа, но не ми плащат екстра. При жената - същото: от 4 месеца имат обявени 2 позиции за инженери по обрабоотка на метали (химико-термична). Кандидати НЯМА! Този процес е бавен, отнема десетилетие или повече, но ще става по-зле. На тукашните млади не им се работи в производство, все искат в продажби (sales), щото там има комисионни.
За толкова години в същата област съм работил и работя с руснаци, украинци, румънци, хървати. Ами те си знаят занаята!
Последно: тук напливът на квалифицирана работна ръка от Източна Европа практически спря, когато ЕС отвори границите...кой е луд да идва насам, когато може да е на 2 часа и на 50 Евро от родното място?