Тази война я усещах че ще се случи. Още преди доста години , дори преди Втората Майдана. Още по времето на ония неприятници Юшченко и Тимошенко, следейки процесите в Украина ми ставаше ясно че тази работа няма да свърши добре. Имах и много срещи и разговори с познати, основно руснаци, вкл. много интелигентни и високопоставени , които хич не бих нарекъл "про-путинисти" , както и имам обикновени приятели във Франция ,вкл. донбасчани. Разказите им се припокриват, допълват, но ми даваха една и съща картина. Някакви дълбоки сили превръщаха постепенно през годините Украина в "АНТИРУСИЯ". Това би трябвало да бъде основният аргумент на руската пропаганда, щото нали сега ... дайте да не се лъжем ! Нацисти в Украйна има, не малко. Екстремисти - Азовци, Айдарци, Торнадовци и т.н. има ! Но не цялото население там е "нацисти" , та дори по времето на Третия Райх съвсем не всички германци са били нацисти ! В такива турболентни времена мнозинството хора винаги са някаква инертна маса и се "ослушват" накъде вървят нещата. Огромното мнозинство украинци са просто едни глупендери, провинциалисти с мания да доминират /над руснаците !/ . Ето ние в Украина сме Европа ! /ха ха/ . Ние живеем по-висок стандарт ! Ние ще идем там, където /тъпите/ руснаците - няма да ви пуснат ! Познаваме добре този провинциален манталитет , мания за величие и фабрикуване на "наша история", ей ги македонците. Обаче в Украйна мащабите се оказаха много по-големи. И докато ние /България/ не сме фактор, и Великите сили винаги ще ни извият ръцете , не така стои въпроса в Украина. Там е заложена на карта сигурността и самото съществуване на Русия ! А Русия е империя, винаги е била / и преди , и по времето на СССР , и дори днес /. Русия е цивилизационен център. Немислимо е една империя и цивилизационен център /по Хънтигтон/ да допусне почти в сърцето си една "анти-империя" , една "анти-Русия" ! Украина беше 20 години една язва в руската геополитика, въпрос на време беше да се тръгне към хирургическо решение. Колкото по-късно , толкова по-зле ! Защото растат нови увредени поколения и проблемът се задълбочава... Но "хирургията" беше неизбежна. Мен лично ме изненада леко че именно Путин започна хирургията, тъй като го намирам за доста мек и сговорчив. /плюс доволно корумпиран
/ , но щом ТОЙ започна, значи ножът опря до кокала. Военно-стратегически Русия беше доведена до ъгъла, приклещен звяр от ловци. Няма друг ход освен да се озъби и да нападне. Русия няма алтернатива в тази война освен победа, каквото и да значи тя. Каквито и договорки да са имали със САЩ /май 2021?/ ... За момента най-вероятно виждам подялба на Украина, което би било като приказката за чашата вода, пълна до средата. Но загуба за Русия е изключена и немилсима.