Нещо ме съмнява, че ако руснак досега се е назлъндисвал да ходи на фронта, на сутринта след някакъв референдум ще хукне към военното окръжие.
Не разбирам еуфорията от обявената мобилизация. Първо, ще минат месеци, докато мобилизиарните се окомплектоват и минат опреснителна подгтовка. Второ, не е ясно само от мобилизирани ли ще комплектоват бойните части, или ще ги включват в кадрирани поделения с наборници. Трето, не е ясно каква стратегия ще приложат руските военни. Ако продължат с неадекватната тактика от СВО-то - не съм оптимист. Тази войска трябва да проведе армейска операция по учебник. Ако в руския генщаб не знаят как, да отворят някоя книга за 2СВ.
Отврате, мисля, че и ти като много други правите една логическа грешка - свързвате мобилизацията само и единствено със СВО, с Украйна.
Първо, прочетете кои са мобилизирани - дали това са запасняци, демек отслужили и вече обучени или това са набори, подлежащи на военна служба, демек новобранци.
Второ, в кой момент се прави тази частична мобилизация - всички я свързват с резултатите от СВО, смятам, че този временен застой ще се реши по друг начин.
Наборната войска няма място в СВО, безполезни са, побно на украинската териториална отбрана, Путин го заяви на третия ден - ще участват само контрактници - все пак това са "
свръхсрочнослужещи" както им викаха едно време, тренирани, обучени, мотивирани до крайна степен.
Трето, в момента по цялата дъга - от Крим до Камчатка янките подклаждат конфликти с различна интензивност, които ангажират вниманието на руската войска, вкл. разполагане на елитни и боеспособни части тук там, ако не и по цялата дъга.
За това руснаците не говорят в прав текст, но е видимо между редовете от интервютата на високопоставени руски чинове.
~~~~~
По моему затова е мобилизацията и затова е частична - наборниците, които вече служат заедно с мобилизираните запасни чинове да запълнят "дупките", които ще оставят елитните части, които ще се разположат по дъгата.
Интересен факт, останал некоментиран, е предупреждението на др. Си към китайската войска - идва време и те да покажат какво могат - нито момента, нито мястото са случайни.