Ежегодно в Тамбовска област в РФ почитат паметта на българския генерал Захари Симеонов Захариев
Нещо много лично:
След 9.9.1944 ген. Захариев живееше в района на Докторската градина. Наоколо живееха Поптомови, министър Митовски (дъщеря му ми беше съученичка) и други тогавашни величия. Родителите ми държаха магазин на ул."Сан Стефано", в който се отбиваха на приказки жените на "величията", а понякога и самите "величия"... От там брат ми, три и нещо години по-голям от мен, научава че семейството на ген.Захариев, командващ ВВС са се натровили от сладкиш, приготвен с пачи яйца.
По това време имаше едно Дружество въздушен спорт "Орел", със седалище на ул."Раковска" до сегашния театър на армията, където имаше кръжоци по авиомоделизъм, парашутизъм, безмоторно летене..., но там не се приемаха членове под 16 годишна възраст. Аз съм горе-долу на половината от изискващите се години, а брат ми и той не става. Та отиваме ние на "Раковска", чукаме на вратата на шефа на дружеството и брат ми обяснява, че ни изпраща ген. Захариев с препоръка да ни запишат в курс по авиомоделизъм. Онзи пита за нещо написано, на което да се позове, на което брат ми отговаря, че генерала не е бил в състояние защото... И разказва за отравянето. Така ние с брат ми станахме две от четирите "изключения" на малолетни членове на Дружество "Орел". Другите две изключения бяха сина и дъщерята на югославския посланик (тогава все още не се бяха развалили отношенията ни с тази страна).