Ето нещо интересно. Има за всички по нещо, за keily вълшебната дума " магнит " както и нещо за Звездоброеца. Малко е дълго.
Може да е любопитно, но е много неинформативно. Първо, в САЩ е много лесно да се запатентова нещо -- ето кратко лирично отклонение:
В далечните младежки години докато бях аспирант, работех (за допълнителни пари) в библиотеката на университета в група, която се занимаваше с търсене в патенти (това беше много преди IBM да направи сегашната страница за патентно търсене) -- един канадец (шеф), една румънка, и аз. За да подадеш заявка, трябва да си направил търсене дали това вече не патентовано, какви са подобните патенти, и т.н.. Много беше интересна историята за патентно търсене на Velcro (когато те са го патентовали). Както и да е.
Мисълта ми е, че "патентовано" нищо не означава -- патент се дава за всичко, не е нужно да имаш прототип, да работи, и т.н. Трябват ти десетина хиляди долара и това е. Погледенете в старите патенти какви чудеса са патентовани.
Второ, някои неща написани там са направо неграмотни:
Силой тяги электромагнитных волн объясняется принцип работы двигателя EmDrive американского инженера Роджера Шойера. Электромагнитная волна (по Третьему закону Ньютона), отталкиваясь, взаимодействует с материей космоса.
Според цитирания трети закон, би трябвало космосът да се движи щом електромагнитната вълна се отблъсква от него. Може би неговият двигател е като този на космическия кораб на професора във Futurama, където корабът стои на едно място, а космосът се движи около него.
Отмечая преимущества, он акцентировал внимание лишь на том, что двигатель не потребляет, не сжигает никакого топлива и движется совсем в другую сторону, откуда в корпус двигателя подводится источник электромагнитных волн СВЧ.
Т.е. някой вълшебник (фея, и т.н.) праща в двигателя електромагнитни вълни и той се отблъсква от тях, пътувайки в противоположна посока? И т.н., и прочее, и прочее. Примерът с рибите пък е направо комичен.