Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Август 12, 2020, 09:36:02

Автор Тема: Китайските технологии  (Прочетена 3748 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Giuseppe

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1975
  • Профил
Китайските технологии
« -: Март 14, 2019, 16:10:17 »
MADE IN CHINA: Китайските открития, които промениха света
02.03.2019
Автор: Стоян Тошев
Знам, че повечето от нас свързват съвременните китайски стоки най-вече с думи, като „некачествено“, „евтинджос“, „грознотия“. Всичко, произведено в азиатската държава, е придобило автоматично прозвището „жълта стока“, като признавам, това до голяма степен е вярно. В старанието си да завладеят икономически света (и както виждаме, успяват), китайците се хвърлиха в сериозната битка да произвеждат всичко, масово, евтино. И успяха.
Темата за това, дали има или няма качествени китайски стоки е съвсем друга. Но дали сте знаели досега, колко много китайски изобретения ползваме до днес? Исторически, революционни открития, които са променили западната цивилизация?
Обзалагам се, че знаете някои от тях, но... не всички.
Хартията, която промени света завинаги
Толкова сме свикнали с това „нещо“, че едва ли си даваме сметка, че говорим за едно от може би най-важните изобретения на всички времена.
Първите достоверни исторически записки сочат, че хартията вече се е използвала в Китай, още през 105-а година от нашата ера. Дори може би още по-отдавна (два века преди раждането на Христос). И все пак, тогава тя е била по-скоро екстра, докато един... евнух-изобретател и политик от династията Хан, Чай Лун, прави значителни подобрения в процеса на изработването ѝ. Той улеснява начина за добив и преработка дотолкова, че тя за отрицателно време се разпространява из цял Китай. За „благодарност“, няколко години по-късно императорът издава заповед за арестуването му, но Лун предпочел да се самоубие и се отровил. Но и това е една друга история...
Технологията за изработка на хартия години по-късно достига до Европа, благодарение на „Пътят на коприната“, като изиграва огромна роля най-вече за науката и образованието. Хартиените книги били много по-лесни за изработка и изписване, вместо древните пергаменти. Така един неизвестен азиатец всъщност допринася по значителен начин за бъдещата технологична революция.
Барутът оказва взривен ефект над човечеството
Друго изключително определящо историческия ход на събитията китайско изобретение, е разбира се – барутът. По ирония на съдбата той е създаден случайно някъде в края на 10-ти век от нашата ера.
Любопитните китайски изобретатели се опитвали да създадат... еликсир за вечен живот – разбира се! Че какво друго по-интересно за средновековните алхимици? Но в резултат изобретяват субстанцията, която е отговорна за най-масовите избивания и смърт в историята.
Подобно на много други китайски изобретения, барутът също достига до Европа след доста години. Това се е случило някъде в годините на Монголската империя (1200-1300 г. от н. е.). Когато и както и да се е случило това, фактът официално е записан първо в трудовете на философа Роджър Бейкън през 13-ти век.
И докато китайците използвали барута предимно за красиви забавления – фойерверки, то европейците бързо осъзнали убийствения ефект, който черните зрънца могат да имат на бойното поле. Така до създаването на първите огнестрелни оръжия минали само броени години и те вече били факт, осигурявайки огромно предимство на армиите, които ги ползвали. Да споменавам ли конкистадорите и завладяването на Америка с шепа хора?
Арбалетът е още едно поразително опасно китайско изобретение
Истински символ на армиите и бойното поле през средновековието. Всъщност арбалети във всякакви размери и модификации са използвани в Китай още преди 2500 години!
Според официалните източници, арбалетите вече били масово използвани в тази държава 500 години пр. н. е., като дори има сведения за употребата им 200 години по-рано. Според трети, доказателства за истински арбалети има цели 2000 години преди Христос, което прави това оръжие наистина древно. А ефектът му на бойното поле е огромен – силата, с която арбалетът опъва тетивата и скоростта с която изстрелва стрелите е много над възможностите, на който и да е традиционен стрелец-здравеняк. Това ще рече, че можете да стреляте много по-надалеч, по-точно и по-разрушително. Китайците дори създали арбалети с презареждащи се автоматично стрели, както и такива с наистина огромни размери.
Коприната е тайната, пазена от китайците близо 1000 години
Създаването на платове от коприна е още едно, изключително древно китайско откритие. Според историците, фактите говорят, че азиатците са добивали коприна още преди... 6000 години! Да, наистина – толкова отдавна.
Разрязани и обработени копринени буби на възраст от 3000 до 4000 години преди новата ера са откривани нееднократно. А според някои още по-куриозни случаи и останки от древни гробници, създаването на коприна може би датира назад, чак до умопомрачаващите 8500 години преди началото на нашата нова ера.
Но без значение, кога за първи път тя е използвана, китайците са разработили технологията за отглеждане и добиване, но са я запазили изключително дълго време. Пазена буквално под стража, тайната за добив на коприна остава тяхна за хилядолетия.
Затова никак не е случайно, че за коприната са водени войни, а европейските търговци често са плащали равностойността на теглото ѝ в злато! Заради коприната е създаден и известният „Път на коприната“, появил се през 2-ри век и разклоняващ се през годините, и през различни държави за повече от 10 века.
Сметалото е било нещо, като компютър в древността
Този прост по нашите днешни стандарти уред вероятно също е изобретен от китайците, преди около 2500 години, въпреки че според някои учени то е дело на шумерския народ, отпреди 2700 години.
Сметала са споменавани в римските летописи, дори в египетските йероглифи, както и в древногръцките книги още 300 години преди Христос. Но то ще трябва да извърви дълъг път, докато бъде усъвършенствано през 14-ти век, след което е почти непроменено и до днес.
Простотата на това устройство, съчетана с неговата полезност, му е позволила да устои на тестовете на времето. Сметала се ползват дори и днес (вероятно ще ги намерите и в книжарниците) и представляват чудесен начин за предизвикване на първоначален интерес към смятането у децата.
И за алкохола можете да благодарите на китайците
Скорошни открития сочат, че човечеството трябва да е благодарно (или не?) на китайците и за алкохола. В провинция Хенан са открити глинени съдове, съдържали алкохолни напитки на възраст... 9000 години! Ако това откритие е вярно, то означава, че китайците са имали пияници цели 1000 години по-рано от арабите – досега смятани за първия народ, създал алкохолните напитки.
Извън пределите на Китай, алкохолни напитки и процесът на ферментация за пръв път е известен в земите на днешна Грузия (преди около 8000 години), древен Египет (преди 5200 години) и Вавилон (5000 години). Затова е почти сигурно, че алкохолът също е дошъл от изток към западния свят и нашата цивилизация.
Едно друго интересно откритие, направено през 1970 година в провинция Хебей, разкрива голямо количество от складирано древно вино, както и питие, направено от пшеница – на възраст около 4500 години. Това вероятно е и най-древният откриван... ликьор в нашата история.

Чаят и китайците са буквално синоним на симбиоза
Чай и China ви звучи близо, нали? И това не е случайно. Чаят е още една заслуга на азиатския народ. Според древна китайска легенда, чаят е открит за пръв път от Шенонг, древно китайско митично божество през... точната година 2737 пр. н. е.
Чаят се превръща в нещо изключително популярно по време на династията Тан – 618 – 907 година от нашата ера. На него са се наслаждавали всички класи и всякакви хора – от императори до бедняци.
Чаеното растение е характерно за региона на Юнан, днешен Китай, а най-старата чаена плантация в света се намира в Лин Чан. Тя е наистина древна и е съществувала още преди 3200 години!
Подобно на коприната, китайците са се постарали доста време да пазят тайната на чая. През средновековието той става популярен и в Европа и дори по-късно Британската империя води войни, заради недостиг на чай, създава чаена компания, завладяла различни точки по света и определено тази индустрия е популярна и в наши дни.
 
Да благодарим на китайците и за компаса
Първите истински компаси, откривани някога, са принадлежали на династията Хан, управлявала империята от 206 година пр. н. е. до 220 година от нашата. Тези ранни компаси са били изработени от магнетит – руда, която съдържа природно намагнетизирано желязо.
Години по-късно такива компаси са използвани за навигация от династията Сонг, през 11-ти век, като магнетита постепенно е заменен от железни иглички, които са изкуствено намагнетизирани от същата магнетитова руда.
Както много други китайски изобретения, компасът по-късно е заимстван от много култури, след като те са го придобили по търговски начин. Компасите се появили и в Европа и Средния Изток, но чак през Средновековието – около 1300 година. След това той е усъвършенстван и лежи в основата на епохата на Големите географски открития, започнали век по-късно.
 
Подвижната печатарска преса и печатните книги
 
Едно от най-важните открития на всички времена е разбира се разработването на технологията за печатане на книги. Тя позволява за кратко време да се създават хиляди бройки, вместо бавния процес на ръкописно творчество преди това. И отново, първите такива устройства са открити в Китай – в гробници на владетели от династията Танг, близо до Сиан. Фините уреди, изработени от дърво и печатащи върху тънки листове хартия са били създавани през 650 – 670 година от нашата ера, далеч преди официалното откриване на печатарската машина от Гутенберг.
Ръчното печатарство преживява своя разцвет в Китай през 1088 г., когато Шен Куо, китайски енциклопедист описва подобрен начин за ръчен печат в своите книги, но все пак той отдава заслугата за тях на никому неизвестен майстор, наречен Би Шен.
Всичко това се случва цели 400 години, преди в Европа да се появи технологията на печатната преса, „изобретена“ от Йохан Гутенберг, която буквално трансформира баланса на силата и контрола над информацията завинаги.
 
Порцеланът е истинско изкуство в Китай
Порцеланът или стъкловидната, почти прозрачна и фина керамика с митична стойност се появява в Китай по времето на династията Тан. Или ако следваме периодите от историята на тази държава, това ще рече някъде около 7-ми век от нашата ера.
И макар лъскавата фина керамика да съществува доста преди това време, точно в този период тя вече е зряла и напреднала, а в следващите столетия – по времето на династията Сонг (960 – 1279 от нашата ера), създаването на фин порцелан достига своите върхове и майсторство. Екземплярите от този период са наистина уникални по отношение на техния детайл и деликатни форми. Китайският порцелан е високо оценяван до наши дни, а внасянето му в западната цивилизация става отново по пътя на коприната.
 
Китайците ползват чадъри от 2000 години насам

Според исторически научни факти, първите записи за сгъваеми чадъри датират в Китай от годината 21-а от нашата ера. Точно този тип чадър е бил създаден за специални церемониални случаи и за ползване в каляска. Но всъщност чадъри се ползват от този народ няколкостотин години по-рано. Според някои легенди, един китайски дърводелец – Лю Бан, измисля и създава първия чадър, след като гледа как малките му деца се опитват да се скрият от дъжда с големи листа от лотус.
По-официалните източници сочат, че истински чадъри са създавани масово през 6-ти век по време на династията Жоу. Тези чадъри са имали истински метален скелет от бронз, както и подвижно съчленени движещи се части, заключващи механизми и болтове.

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4164
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #1 -: Март 14, 2019, 22:53:00 »
Това, че са запазени следи от нещо на територията на една съвременна д-ва, не означава, че това нещо е изобретено от предците на днешното й население.

Неактивен 67

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1320
  • Профил
  • Критиканзер
Re: Китайските технологии
« Отговор #2 -: Март 15, 2019, 01:34:22 »
Това, че са запазени следи от нещо на територията на една съвременна д-ва, не означава, че това нещо е изобретено от предците на днешното й население.
Обаче пишат на същия език, и предците, и наследниците. И дневници си водят, такива ми ти работи!

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4164
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #3 -: Март 15, 2019, 02:16:57 »
Това, че са запазени следи от нещо на територията на една съвременна д-ва, не означава, че това нещо е изобретено от предците на днешното й население.
Обаче пишат на същия език, и предците, и наследниците. И дневници си водят
Някой ден нашите наследници (или може би наследниците на китайците) вероятно си мислят, че "Made in China" e бил печатът на китайския император, а текстът на Waranty - писаната забрана (на чист китайски) да се издават тайни на некитайци.

Има и по-реалистичен вариант де, ама за него по-нататък  :P
« Последна редакция: Март 15, 2019, 02:22:37 от Nor1 »

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2966
  • Профил
Цитат
Китайскии изследовател разработи нова фотографска технология, която позволява снимане на обекти с човешки ръст, отдалечени на разстояние до 45 километра, съобщи Дейли Мейл.
Технологията на Джън-Пинг Ли използва инфрачервени лазери и напреднала система с изкуствен интелект, за да формира изображението. Нов софтуер намалява шумовете, характери за предшестващите технологии за далечна фотография, като игнорира отраженията от други обекти на светлина в полезрението на камерата.
Инфрачервените лазери с дължина на вълната 1550 нанометра не само осигуряват безопасно за очите използване на технологията, но също така избавят фотографията от шумовете, причинявани от слънчевата светлина.
Технологията може да се използва за различни задачи, свързани с обезпечаване на сигурността и наблюдението. Така например, тя може да се приложи в устройства с размери на кутия за обувки, които се монтират на малки безпилотни летателни апарати.

https://technews.bg/article-116479.html

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #5 -: Май 12, 2019, 21:45:17 »
Цитат
Технологията на Джън-Пинг Ли използва инфрачервени лазери и напреднала система с изкуствен интелект
Почва да става тъжно. То бива, бива, ама се търпи до време.
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4461
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #6 -: Май 12, 2019, 21:50:38 »
аз все чакам да прочета как накой е използвал назаднала система, ама няма.

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7908
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #7 -: Май 12, 2019, 21:52:34 »
Цитат
Технологията на Джън-Пинг Ли използва инфрачервени лазери и напреднала система с изкуствен интелект
Почва да става тъжно. То бива, бива, ама се търпи до време.
Три кюфтета с USB type C + бира с изкуствен интелект само за 3.99 лева. :yes-1289:

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #8 -: Май 12, 2019, 21:55:43 »
Бира с ИИ? Е тука резко ме заинтригува. :)
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4461
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #9 -: Май 12, 2019, 21:56:58 »
недей се заинтригува, ей ти я пицарията гугъл:
Цитат
Звъни телефон:
- Пицария "Google", добър ден, слушам ви!
- Коя, коя?
- Пицария "Google". Какво ще поръчате?
- Но... Не сте ли пицария "Дон Домат"?
- Уви, беше, Google я купи и сега обемът на нашите услуги е пълен.
- Прекрасно. Ще приемете ли поръчка?
- Естествено! Искате да повторите вашата поръчка ли?
- Откъде знаете каква ще бъде поръчката?
- Ние имаме идентификатор на потребителите и знаем, че последните 53 пъти от този номер е поръчвано пица "Куатро Стаджоне" плюс бутилка "Каменица", студена.
- Б*х мааму! Добре, пращайте.
- Извинявайте, мога ли да ви дам съвет?
- Разбира се!
- Имате ли нашето пълно меню?
- Не.
- Лошо, но мога да ви препоръчам диетична пица с извара и марули, и бутилка минерална вода, още по-добре бутилка изворна вода.
- Извара? Марули? Минерална вода? Ненавиждам тези простотии!
- Разбирам, но това е полезно за вашето здраве. Освен това, имате висок холестерол!
- Откъде знаете?
- Нашата фирма разполага с най-голямата база данни на планетата. Чрез номера на телефона знаем вашето име и по този начин имаме достъп към вашите анализи в поликлиниката.
- Плюя на вашата база данни! Не искам пица с извара и марули! Пия хапчета и затова мога да си позволя да ям всичко, разбрахте ли?
- Съжалявам, но скоро не сте пили хапчетата.
- Откъде знаете? Да не би да ме шпионирате всеки ден?
- Не, не! Просто разполагаме с базите данни на всички аптеки в града, и вие сте ходили в аптека за последен път преди 3 месеца. А в един блистер има само 30 хапчета.
- Ха, вярно е. А откъде знаете?
- От вашата кредитна карта...
- Какво?
- Да, когато плащате в аптеката с карта, имате отстъпка. А ние имаме в нашата база всички ваши разходи по кредитната карта. И за последните 3 месеца в аптеката вие нищо не сте купували, но сте купували в други магазини, което означава, че не сте загубили кредитната си карта.
- Ужас! ... Но, може би съм платил кеш в аптеката? А? Какво ще кажете сега?
- Това е невъзможно. Вие плащате кеш само на чистачката, един път 100 лева месечно, всичко останало плащате с кредитна карта.
- Гадове! Обаче откъде знаете, колко плащам на чистачката?
- Тя плаща пенсионни и здравни осигуровки и оттам изчисляваме сумата.
- Вървете по дяволите!
- Както искате. Съжалявам, обаче цялата тази информация я има на дисплея, а аз просто искам да ви помогна. Мисля, че трябва да отидете при личния си лекар и да вземете анализите, които правихте миналия месец, за да уточните дозировката на медикаментите.
- Мамицата ви!... Как всички сте ми омръзнали - и вие, и компютрите, и базите данни, и интернет, и GOOGLE, и FAСEBOOK, и TWITTER, и отсъствието на лично пространство в 21-ви век, и цялата шибана държава!...
- Моля ви, не се разстройвайте. Това не е във ваша полза!
- Млъкни! Още утре ще замина някъде много надалеч, например на островите Фиджи, или някъде другаде, където няма нито интернети, нито компютри, нито смартфони, нито хора, които да ме следят всеки ден...
- Разбирам ви...
- За последен път ще ползвам кредитната карта, за да си купя билет и да отлетя на края на света!
- Прекрасно...
- Отменям поръчката на пицата. Не я искам!
- Добре.... вече е отменена. Ако ми позволите - само още едно малко подсещане...
- КАКВО ОЩЕ!?
- Само да ви напомня, че паспортът ви е с изтекъл срок...

Неактивен 66

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2286
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #10 -: Май 12, 2019, 22:20:55 »
То убаво ама 45 километра са под линията на хоризонта.

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #11 -: Май 12, 2019, 22:27:17 »
То убаво ама 45 километра са под линията на хоризонта.
Има изкуствен интелект. Не го мисли! :nuts:
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7908
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #12 -: Май 12, 2019, 22:30:43 »
То убаво ама 45 километра са под линията на хоризонта.

Могат да заснемат обекти с такава големина ( дронове например ) над земята в атмосферата, там линията на хоризонта е доста по-голяма.
Просто са преодолели атмосферните смущения.

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4164
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #13 -: Май 12, 2019, 22:33:00 »
Три кюфтета с USB type C + бира с изкуствен интелект само за 3.99 лева. :yes-1289:
За мен антивирусна и крем-карамел с ИИ.

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #14 -: Май 12, 2019, 22:35:58 »
Краставите магарета на изкуствения интелект се сдушват!
Гледам сме се събрали бандата :t0328:
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7908
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #15 -: Май 12, 2019, 22:36:21 »
Три кюфтета с USB type C + бира с изкуствен интелект само за 3.99 лева. :yes-1289:
За мен антивирусна и крем-карамел с ИИ.
Яйцата от свободни кокошки или от ограничени.
Заради качеството на ИИ питам. :yes-1289:

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4164
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #16 -: Май 12, 2019, 22:36:35 »
То убаво ама 45 километра са под линията на хоризонта.
К'ъв хоризонт - тя земята е плоска. С тия дронове вече няма да могат да ни лъжат  :beer-405:

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4164
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #17 -: Май 12, 2019, 22:38:10 »
Три кюфтета с USB type C + бира с изкуствен интелект само за 3.99 лева. :yes-1289:
За мен антивирусна и крем-карамел с ИИ.
Яйцата от свободни кокошки или от ограничени.
Заради качеството на ИИ питам. :yes-1289:
От гербаджийски експертки по европроекти  :beer-405:


Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7908
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #18 -: Май 12, 2019, 22:38:24 »
Или може да гледаш в отсрещната част на поничката.

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7908
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #19 -: Май 12, 2019, 22:39:55 »
Цитат
От гербаджийски експертки по европроекти  :beer-405:

От тях млякото, щото интелект ЦЪ!
« Последна редакция: Май 12, 2019, 22:44:27 от buratinob »

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #20 -: Май 12, 2019, 22:45:09 »
Цитат
От тях млякото.
Ама от експертки? Да'н стане некоя грешка.
Ей това ми хареса - ИИ каза да не се прибирам в къщи и да пия колкото си искам.
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2966
  • Профил
Китай създаде 3-нанометров транзистор
« Отговор #21 -: Юни 01, 2019, 18:07:34 »
Цитат
Изследователи от Института по микроелектроника на Китайската академия на науките са разработили транзистор, който може да бъде произведен по 3-нанометров технологичен процес, съобщи South China Morning Post.
Използвайки ефекта на „отрицателния капацитет”, учените са успели да намалят захранващото напрежение на транзистора наполовина, в сравнение с теоретичния минимум.

За разлика от 3-нм структура на транзистора на Samsung, който предполага преход към канали, изцяло заобиколени от гейтове (затвори), под формата на наностраници, китайският 3-нм транзистор е направен във вид на канали от вертикални FinFET „ребра”, заобиколени с гейтове само от три страни.
Друга разлика в китайския дизайн е материалът, от който е направен транзисторът. Става въпрос за фероелектрик и това е същността на изобретението. Между другото, за него вече е издаден патент, съобщи scmp.com.
Проблемът с производството на 3-нм транзистор не е в това, че неговите размери стават твърде малки (сравними например с ДНК нишка). Пречка за намаляване на размера на транзистора е т. нар. „Boltzmann Tyranny”. Това е фундаментално ограничение, което се съпровожда от намаляване на разсейваната мощност по време на работа на електронно устройство.
Просто казано, след известно намаляване на размера на транзистора, той престава да разсейва работната топлина и следователно изгаря. За да се избегне това, е необходимо да се намали захранващото напрежение, но е невъзможно то да се понижи под праговата стойност. Това противоречи на физиката на процесите в полупроводниците.
И тук на помощ идват фероелектриците. По-точно, теоретично известен и парадоксален феномен във фероелектриците като „отрицателен капацитет”. Стабилен отрицателен кондензатор беше представен физически преди по-малко от два месеца. Но това явление отдавна е било предсказано и дори възпроизведено експериментално, но със съблюдаване на строго определени условия.
Същността на явлението е, че с увеличаване на напрежението, капацитетът не се увеличава, а намалява. Това позволява намаляване на захранващото напрежение под праговата стойност. Китайските разработчици са успели да приложат ефекта на отрицателния капацитет в конструкцията на 3-нм транзистор. Твърди се, че по време на експериментите захранващото напрежение на транзисторите е намалено наполовина, в сравнение с теоретичния минимум.
На следващ етап китайските учени възнамеряват да създадат технологичен процес за комерсиално производство на 3-нм чипове. Това обаче ще отнеме няколко години. За да насърчат процеса, китайските власти са готови да освободят компаниите, които желаят да развиват технологията, от данъци за период от 5 години. Ако всичко се получи, Китай ще съкрати изоставането си в производството на полупроводници.
https://technews.bg/article-116922.html

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7908
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #22 -: Юни 01, 2019, 18:10:55 »
Китайците дали ще разрешат на САЩ да ползват патента? :too_happy-1067:

Активен Maximus II

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1411
 • Fuck the EU
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #23 -: Юни 01, 2019, 19:30:53 »
"Изследователи от Института по микроелектроника на Китайската академия на науките са разработили транзистор, който може да бъде произведен по 3-нанометров технологичен процес."

А Интел не могат да се оправят още с 10 нанометровия процес.

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #24 -: Юни 01, 2019, 19:39:21 »
По-скоро блъфират.
Видите ли, ние с квантовата физика нямаме проблем.
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1704
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #25 -: Юни 01, 2019, 20:03:09 »
Southwest China Puts on Dazzling Drone Show
https://www.youtube.com/watch?v=VvemT96Rozc&feature=share

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #26 -: Юни 01, 2019, 20:05:28 »
Southwest China Puts on Dazzling Drone Show
https://www.youtube.com/watch?v=VvemT96Rozc&feature=share
Заради такива дивотии, а и не само руснаците натиснаха РЕБ.
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2966
  • Профил
Цитат
Технологии на изкуствения интелект ще бъдат използвани от китайската автоматична междупланетна станция "Чанъе-5" за избора на място за кацане на Луната и за вземане на образци от грунта, предаде ТАСС. Стартът на мисията е планиран за края на тази година, заяви на пресконференция научният ръководител на китайската програма за изследване на Луната Оуян Цзиюан.

"С помощта на изкуствения интелект модулът ще извърши меко кацане на близката страна на Луната, ще вземе образци от грунта и след това ще се върне на Земята - каза той пред в. "Глоубъл таймс". - Мястото на кацане на "Чанъе-5" ще е на повече от 1000 км от това на "Аполо".

Мекото кацане ще бъде осигурено посредством самостоятелни решения на изкуствения интелект. Сондата в действителност е "умен" апарат. Той ще прави преценки и изчисления, докато не бъде открита плоска повърхност за безопасно кацане." По думите му, след кацането модулът ще задейста манипулатор за събиране на грунт и бормашина за получаване на скални образци. След това ще излети, ще се скачи с орбиталния модул и ще се отправи към Земята, където ще кацне в автономния район Вътрешна Монголия в Северен Китай.
https://www.investor.bg/novini/346/a/izkustven-intelekt-shte-pomaga-na-kitaiska-sonda-za-kacaneto-na-lunata-285376/

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2966
  • Профил
Huawei представи своята „застраховка живот“ – Harmony OS
« Отговор #28 -: Август 10, 2019, 20:28:43 »
Цитат
Huawei би имал възможност и сега да замени Android в своите смартфони със свой собствен софтуер. Китайският телекомуникационен концерн, който бе заплашен, че няма да има достъп до операционната система Android на Google заради американските санкции, представи своята нова операционна система Harmony OS, която може да се ползва не само в смартфони, но и в таблети, компютри и други устройства, предаде DPA.
Представянето в рамките на конференцията за разработчици на Huawei показва ясно деликатната ситуация, в която се намира китайската група. Тя има дългосрочна визия да разработи операционна система за свързания свят (IoT). В краткосрочен план обаче тя остава зависима от партньори като Google и Harmony OS се явява своеобразна „застраховка живот“.
По време на презентация на най-голямата в света технологична конференция в Дунгуан Huawei заяви, че нейната операционна система Hongmeng (Harmony OS) ще използва микрокернел (минимален размер на софтуера, нужен за една ОС), което означава, че всички файлове и системи ще бъдат заключени, тъй като няма "главен ключ" за цялостната система, каквито имат Android, Linux и Unix.
Китайският концерн счита, че неговата операционна система може да получи най-високо качествено одобрение от съответните регулаторни органи. Всички приложения за HTML, Linux и Android ще могат да работят в Harmony OS, твърди Huawei.  От технологичния концерн поясняват също така, че планират да създадат „споделена екосистема“, така че разработчиците да не трябва да адаптират техните приложения към различни устройства, а в замяна това ще става автоматично.
Най-голямото предизвикателство е именно изграждането на екосистема от приложения и медийно съдържание: Извън Китай няма алтернативи на Google, Facebook и Amazon. Затова Huawei иска да инвестира 1 млрд. долара в подкрепа на разработчиците.
Компанията представи и „компилатор“, който поддържал всички програмни езици и повишавал производителността с 60%. Освен това Huawei поясни, че миграцията между операционните системи Android и Harmony OS може да стане за около два дни.

https://www.investor.bg/softuer/458/a/huawei-predstavi-svoiata-zastrahovka-jivot--harmony-os-287345/

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2966
  • Профил
Цитат
Притежаваната от милиардера Ли Шуфу китайска автомобилна компания Zhejiang Geely Holding Group се е съгласила да инвестира 55 млн. долара (50 млн. евро) в разработчика на летящи автомобили Volocopter GmbH, съобщава Bloomberg.
Този ход от страна на Geely подчертава усилията на компанията, която преди това придоби Volvo Cars и има дял в Daimler AG, да се фокусира върху технологичния аспект на транспортната индустрия.
Китайският концерн стои в основата на кръг на финансиране, от който стартъпът е успял да набере 50 млн. евро, които ще бъдат използвани за пускане на услуга за летящи таксите през следващите три години, посочват от компанията в изявление от понеделник.
Volocopter, която е дъщерно дружество на Volvo, е в процес на преговори за набиране на допълнителни средства до края на годината.
Geely инвестира 3,25 млрд. евро (3,7 млрд. долара) във Volvo в края на 2017 г., превръщайки се в най-големия акционер в дружеството.
Ли Шуфу цели да разшири своята империя отвъд автомобилите чрез навлизане в сфери като разработването на сателити в ниска орбита и микрочипове. Неговата компания обяви през 2017 г., че възнамерява да купи американската Terrafugia Inc., която се опитва да изведе на пазара летящите коли.
Книжата на китайската компания, които се търгуват на борсата в Хонконг, поскъпнаха с 4,55% в края на днешната сесия.

https://www.investor.bg/novini/444/a/kitaiskata-geely-investira-55-mln-dolara-v-startyp-za-letiashti-avtomobili-288969/

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7908
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #30 -: Септември 09, 2019, 18:00:19 »
И за ужасТ на някой "инвеститори" от силиконовото село ще го направи за 55 милиона. За тях това са при за семки, такова инвестират и такива тикви раждат.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2966
  • Профил
Китайските технологии
« Отговор #31 -: Октомври 02, 2019, 04:08:39 »
Цитат
Основата на технологичния бум е огромният напредък, постигнат в областта на научните изследвания. Първата клонирана маймуна видя дневна светлина в Китай. Първата машина, способна да чете, бе разработена от Alibaba. А с огромния си технологичен парк за изкуствен интелект в Пекин Китай подчертава претенцията си да бъде ключова сила в тази ключова технология в бъдеще.
Напразно ще търсите хора в склада на китайския гигант за електронна търговия JD.com, близо до Шанхай. На площ от 40 000 квадратни метра, където някога между 400 до 500 души щяха да сканират и сортират пакети, сега се виждат само роботи. Монтажните линии приличат на сложната схема на мостове в американски метрополис. Но пакетите никога не попадат в задръстване, а се сортират плавно един след друг.
Камерите улавят размерите на кутиите и възможните дефекти на опаковката. Всичко тук е свързано с интелигентна система, която изчислява кои стоки трябва да отидат до колата за доставка, за да стигнат до правилния регион възможно най-бързо. Ако чрез поведението на потребителите на JD.com се демонстрира нарастващо търсене в една област, отделът знае как да увеличи тези продукти и да намали броя на непопулярните артикули в инвентара.
Компании като JD.com, Alibaba или Tencent инвестират милиарди в изследвания за изкуствен интелект. През 2017 г. Пекин публикува своя „План за развитие на изкуствения интелект от ново поколение". До 2030 г. Китай иска да бъде лидер на световния пазар в областта на изкуствения интелект.
И въобще финансирането на научните изследвания е централна грижа за стратезите на КП. В рамките на десет години държавата увеличи разходите си за изследователска дейност осем пъти - до цели 445 млрд. долара. По този начин Китай почти достига нивото на САЩ с разходи в размер на 484 млрд. долара.
Маркус Таубе, професор по източноазиатска икономика в университета в Дуисбург-Есен, смята, че това е правилната стратегия. „Това е напълно нова базова технология, която ще бъде внедрена в продължение на десетилетия. Държавата може да направи доста сигурен залог за това“.
Поднебесната империя постигна огромни успехи и в образованието, а междувременно, според скорошно проучване на McKinsey Global Institute, 57 процента от завършилите естествени науки, технологии, инженерни науки и математика по света, сега са от Китай. През 2016 г. става дума за 4,7 милиона души.
Друг рекорд: 1,4 милиона патента са регистрирани от изследователи в Китай през 2017 г. Това са около 44 процента от всички патенти, регистрирани в световен мащаб, според проучването на McKinsey.
Всички тези благоприятни условия правят от Китай нация на основатели на компании. Около 28 процента от всички глобални еднорози, стартиращи фирми с прогнозна пазарна стойност от над 1 милиард долара, са от Китай, поясняват експертите от McKinsey.

https://www.investor.bg/aziia/336/a/paradoksyt-na-pekin-neveroiatniiat-uspeh-na-dyrjavniia-kapitalizym--290332/?page=4

Неактивен AnonimusBG

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2633
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #32 -: Ноември 16, 2019, 19:34:25 »
Китайските презервативи са много малки - оплака се здравният министър на Зимбабве

https://www.lentata.com/page_16205.html

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2966
  • Профил
Цитат
Най-големият китайски строител на жилища, Country Garden, обяви планове за масово производство на строителни роботи през следващата година. С тяхното внедряване компанията ще намали разходите и ще увеличи ефективността, предаде Ройтерс.
Строителните роботи са автономни устройства, използвани за ремонт и изграждане на строителни конструкции. С тяхна помощ компаниите от бранша се надяват да намалят разходите за строителство и да повишат безопасността на работа.
Country Garden инвестира в изследвания и разработки в робототехниката от 2018 година. Компанията обяви, че планира да използва поне един робот на всяка от строителните си площадки в цялата страна.
Решението на ръководството да ускори внедряването на строителни роботи се дължи отчасти на опасенията за безопасността след редица аварии на строителните площадки напоследък.

https://technews.bg/article-122139.html


Неактивен AnonimusBG

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2633
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #35 -: Юли 31, 2020, 23:00:27 »
Идва време да сменям телефона и май ще се разделям със Самсунг.
Поглеждам към Китай за 150-200 евра.
Засега съм се спрял на Xiaomi Redmi Note 8T 128GB 4GB RAM.
Ще бъда благодарен за някакви съвети.
За мен е важно да има 2 сим-карти, нфс, жпс, глонасс.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4461
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #36 -: Юли 31, 2020, 23:33:45 »
аз пък съм точно наобратно - тотално самсунг.

преди 6 години си взех първия смартфон - лг някакво, дребно. заради гугъл мапс и гпс датчика, да не се чудя по кьошетата из дойчланд накъде да завивам. в мамковината не ми трябваше смартфон, там имах телефон с копчета, щото много говорех.

после имах едно леново вибе нещо си. скапа му се батерията и го потроших. сега съм на самсунг а7 нещо си.

преди 4 години на голямата ѝ взех таблет на самсунг - още не е мръднал, бачка като змей. на жената взех един друг следващата година, вече се скапа. голямата има а5, мисля. самсунг, ама тя си го е купувала и не съм 100% сигурен.

малката имаше самсунг а5. жена ми караше с някакъв хонор. на хонора му се скапа батерията след една година. сменихме я, новата и тя се скапа след година. миналата година взех за жена ми самсунг м30, някакъв немски едишън. тя се разкандардиса и го дадохме на малката. бачка като змей, старият тел отиде в мама, и той бачка.

та така, аз съм вече зарибен за самсунг от личен опит. телефоните съм ги вземал за по 200-250 евра.

Неактивен AnonimusBG

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2633
  • Профил
Re: Китайските технологии
« Отговор #37 -: Юли 31, 2020, 23:46:55 »
Аз отпреди десетина години съм на Самсунг(за 120-200 евра), но синът преди време мина на Китай и честно казано за такива пари Самсунг и Епъл просто духат супата.