А тогава мен за Дертлиев наистина ме хвана яд, тъй като трябваше да изберат него за президент (imho).
И какво те фана яд? Социалдемократите са бетер либерали от БСП. Кой знае какви щяха да ги дробят във властта.
Познавам двамата му водещи икономисти (единият, професор в Благоевград, почина). Програмата, която предложиха ("Равен старт"), беше по-добра от реализираната по-късно от Костов програма на СДС, доколкото я имаше.
Част от тази програма беше заимствана и реализирана от правителството на Виденов. Икономическата им програма беше заимствана от немските социалдемократи, друга програма нямаха.
За да не стане президент, Дертлиев сам си е виновен - неговата антикомунистическа реторика (в сий форум има съставители на първите прокламации на СДС, те биха могли да споделят, ако искат).
Депутатът в първите НС след 9.9.44 би трябвало да е по-внимателен - все пак е подписал закона за създаването на лагерите (през 90-те вестниците публикуваха факсимилие). Не ми се обсъжда какво щеше да стане.
Добре, че беше вече покойник, когато редактираха закона за досиетата, кой знае каква изненада щеше да се появи?
Личното ми мнение е, че компромисната фигура беше Виктор Вълков, нещата вървяха натам - деляха го 7-12 гласа, когато натресоха другата одиозна фигура на прехода.