...и още нещо, актуално и гнусничко - как да му вярва човек, доскоро беше коалиционен партньор на бай Хуй, преди това пък се кълнеше в нещо си.
G - обясни моля!
Какво да ти обяснявам,
Отче, след като си пуснал цитата от
www.banker, в който всичко, което е рекъл Радан, е вярно? И нито се е отрекъл от написаното, нито е пристъпил и една своя дума в този цитат …
За жалост обаче пак ми се налага да обяснявам нещо, от което вече ми писнА. След като съм го обяснявала десетки пъти в Стария форум, „оттатък”, а май веднъж – и тук.
Но ще обясня още веднъж по памет, а аз помня като слон. :loser:
За да може един политик да постигне нещо съществено, той трябва да бъде или член на парламента, или на висока позиция в изпълнителната власт. В конкретния случай става въпрос за прокарване в българския парламент на т.нар. „съдебна реформа”, която се беше превърнала в кауза на двама души:
Радан Кънев,
чиято партия ДСБ по това време беше влязла точно по тази причина в коалиция с Бойко Борисов, а самият той беше член на парламента; и
Христо Иванов, който беше
де факто авторът на тази реформа и Министър на правосъдието на Р. България. А борбата беше изключително ожесточена.
През лятото на 2015 г. – непосредствено преди началото на парламентарната ваканция – двамата постигнаха съгласие с Борисов, който им ОБЕЩА, че при по–късното гласуване на тази реформа ЩЕ ИМ ОСИГУРИ необходимото за приемането ѝ квалифицирано мнозинство.
На 9 декември 2015 г. обаче Борисов ГИ ИЗЛЪГА, като не осигури обещаното мнозинство, реформата пропадна /завинаги!/ и се случи следното:
ГЕРБ бламира съдебната реформа, Христо Иванов подаде оставка
Съпредседателят на РБ Радан Кънев мина в опозиция, от решението на РБ зависи ще има ли правителствена криза
Министърът на правосъдието Христо Иванов обяви оставката си от парламентарната трибуна, след като всички партии с изключение на част от Реформаторския блок (РБ) бламираха предложената от него съдебна реформа и гласуваха конституционни промени, утвърждаваща "върховенство на главния прокурор". Веднага след това лидерът на "Демократи за силна България" и съпредседател на РБ Радан Кънев съобщи, че минава в опозиция на правителството.
Час по-късно Христо Иванов се срещна с премиера Бойко Борисов и съобщи, че той е приел неговата оставка и тази на тримата му заместници.
Борисов нито присъства на критично важния за съдебната реформа вот в НС, нито направи някакви усилия да договори подкрепа за "историческия компромис", постигнат през юли при проведените под неговото лидерство многостранни преговори. Както се разбра по-късно от кадри на бТВ, премиерът е бил на футболното игрище.
https://www.mediapool.bg/gerb-blamira-sadebnata-reforma-hristo-ivanov-podade-ostavka-news242864.html
ДОСТОЙНО!!! Както за Радан Кънев, така и за Христо Иванов! :in_love-1101: