Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Май 25, 2019, 14:11:24

Автор Тема: Държавата Израел  (Прочетена 269 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 206
  • Профил
Държавата Израел
« -: Май 14, 2019, 12:44:09 »
На днешния ден през 1948 година е провъзгласена Държавата Израел (מדינת ישראל, Medinat Yisrael) с резолюция на ООН. Някои историци използват термина "създаден", който считам за неточен.

Създаването на Израел има дълга предистория, чието начало е в зараждането на ционизма. Две произведения изиграват значителна роля за утвърждаването на ционистката идея - "Рим и Йерусалим" на Мозес Хес и "Еврейската държава – опит за модерно разрешение на еврейския въпрос" на Теодор Херцел.
 
Основаването на държавата Израел е част от хилядолетната история на евреите. Полулегендарното Давидово царство е първото единно държавно формирование на евреите. Според повечето историци, то е съществувало между 1020 и 930 година преди Христа и е основано, след като еврейските народи в Ерец Израел, преди това обединени в племена от т.нар. Съдии на Израил, образуват съюз.
Саул от племето на последния според книгата Битие син на Иаков Венямин става първият цар на държавата (разказано е в Библията, Първа книга на царете). Вторият (или третият, ако се брои Йевосфей) цар — Давид, определя за столица Йерусалим и укрепва царството.
Към 930 година пр. Хр. обаче то отслабва и се разпада на Израилско и Юдейско царство.
Към 720 пр. Хр. Асирия превзема Израил, а Юдея пада под вавилонска власт около 586 г. Така е поставено началото на т.нар. изселване на еврейския народ към Вавилон.
 
През 538 пр. Хр. цар Кир Велики дава свобода на всички покорени народи и така евреите се завръщат в първоначалните си територии. Впоследствие териториите на днешен Израел попадат под властта на Александър Велики, а впоследствие и на Римската империя. Създават се васални на Рим еврейски полудържави в рамките на провинция Сирия. През 66 сл. Хр. евреите организират въстание, но то е смазано от римляните, а през 70 г. император Тит нарежда Йерусалим и Храмът на Соломон да бъдат разрушени. От този момент нататък римляните започват активни гонения на евреите. Около 617 година византийският император Ираклий официално забранява еврейската религия (която вече е приемана за отделна от християнството). От 636 година сл. Хр. започва арабското нашествие, продължило до 1099 (Първи кръстоносен поход). До 13 век Израел е владян от християните-кръстоносци, но към 13 век те го напускат и мюсюлманите окончателно завладяват тези територии. До 1517 година управляват Мамелюците, а от 1517 до 1917 — Османската империя. До 19 век в Израел почти не са останали евреи — населението е предимно от арабски мюсюлмани и християни, а евреите са под 10%.
 
Векът на Просвещението довежда до даването на равни права на евреите в Европа, като по-светски настроените от тях впоследствие възприемат и идеите на рационализма, романтизма и национализма. Това явление е известно като Хаскала и довежда до появата на ционисткото движение през 1897 година, целящо създаване на "Еврейски национален дом" (държава).

В началото на 20 век се появяват няколко предложения къде да бъде основана еврейската държава. Сериозно обмислян вариант е била т.нар. Британска програма за Уганда, предложена от Британската империя на Теодор Херцл към 1903 г., според която британците са склонни да предоставят част от Източноафриканския протекторат, но тази идея не бива осъществена. Смъртта на Херцл през 1904 г. предизвиква разделение в движението, като се обособяват ционисти (с комунистически или социалистически възгледи) и ортодоксални евреи.
 
След края на Първата световна война е дадено началото на т.нар. Британски мандат в Палестина, според който териториите на днешните Израел, Йордания и част от днешен Ирак (дотогава провинции на Османската империя) са дадени на Британската империя. Между 1919 г. и 1923 г. в Палестина пристигат 40 000 евреи, предимно от Източна Европа. Заселниците от тази вълна са обучени на селско стопанство и са способни да развиват икономика. Въпреки емиграционната квота, установена от британските власти, към края на този период еврейското население нараства на 90 000 души. Блатата на Израелската долина и долината Хефер са пресушени и земята става годна за селскостопанска дейност. Голяма част от новодошлите хора по тези земи са ционистите-социалисти, противопоставящи се на ортодоксалното еврейство. Създават се първите колективни стопанства (кибуци). Ционистите започват да развиват профсъюзи, поемат контрола над здравеопазването, образованието и икономиката. Британският мандат е прекратен през 1948 година и на 14 май премиерът Давид Бен Гурион обявява независимостта на израелската държава.
~~~~~

​Израел е парламентарна демокрация, състояща се от законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Основните държавни институции са президентството, Кнесета (парламента), правителството (кабинета на министрите) и съдебната власт.
 
Политическата системата е базирана на принципа на разделение на властите, при който изпълнителната власт (правителството) е обект на доверието на законодателната власт (Кнесет) и независимостта на съдебната власт е гарантирана от закона. Кнесетът се състои от  120 депутати, избирани на всеки 4 години при изборна бариера 2 процента.
 
Президентът е държавен грава на Израел. Съгласно закона, приет през 1963 година, едно и също лице може да бъде избрано за президент на Израел не повече от 2 пъти поред. Президентските избори са на всеки 5 години.
~~~~~

Държавата Израел няма писана конституция, опитите да се състави и приеме такава през последните 20-30 години за сега са неуспешни, причините са основно исторически.
~~~~~

И една молба - коментирайте на воля, закачайте се, пускайте 'мотикони колкото искате, но спазвайте добрия тон, а?


Активен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2157
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #1 -: Май 14, 2019, 13:05:52 »
Цитат
Съгласно закона, приет през 1963 година, едно и също лице може да бъде избрано за президент на Израел не повече от 2 пъти поред.
Не че тука му е мястото, но отдавна ме гложди един въпрос...
Ето и те преписали някакви ограничения като нашите папагали. И не са само те, масово е така по света.
Получава се така:
Можеш да си царуваш на село, на град, на мин.съвет теоретично от 18г. та до пенсия, а сигурно не е проблем и след пенсия.
Обаче президент, дето е с никакви функции - от 40г. нагоре и макс. два мандата. Що?
САЩ и Русия дето са с президентско управление да речем че има смисъл, там вертикалата на властта е друга.
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Активен otvrat

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1089
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #2 -: Май 14, 2019, 14:20:43 »
като се обособяват ционисти (с комунистически или социалистически възгледи)

Това изобщо не е вярно! Ционизмът няма нищо общо с комунистическите  или социалистическите възгледи. Да не забравяме също, че има приета резолюция на Общото събрание на ООН, която приравнява ционизма с расизъм. Единствената връзка на държавата Израел с нещо като комунизъм или социализъм са хилядите съветски евреи, които Сталин изпраща да живеят там. Сталин е бил горещ подръжник за създаването на Израел, като е смятал, че съветските евреи ще създадат соц. държава, която ще допринесе за развитието на комунистическите идеи в региона. В помощ на тази идея хиляди евреи от европейския соц. блок също биват насърчавани да емигрират в Израел. Някои с партийни поръчения. Но те бързо забравиха за всякакви социализми и станаха по-ционисти от ционистите.

Активен Giuseppe

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 850
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #3 -: Май 14, 2019, 17:02:40 »
Имам съвсем приятелски отношения с евреи, заминали по соцвреме в Израел.
Част от тях са вече на пределна възраст, част - по млади.
Интересни хора, не са като нас. Приемат и новото, помнят и оценяват и старото. Прагматични. Не съм видял ядосан евреин. Не съм видял и прост такъв. Не, че вярвам на някакъв дар свише, но просто не съм видял такива. Ангажирани с работата си, верни на държавата си, с трезва оценка на положението си, без изхвърляния или подсмърчане за участта си. Съзнават, че без протекционизма на щатите ще бъдат издухани, но оценяват и връзките си с руснаци и/или други нации.
Не хленчат.
Само ортодоксалните от тях не мога да разбера. Много странни хора. На няколко пъти съм пътувал с такива в самолет - по една рота хора се движат заедно. Всяка свободна минута използват да се молят. Дори и младите сред тях - застават на едно място и започват да се клатят напред-назад шепнейки си нещо. Не работят, щото били изцяло отдадени на Бога си.
Самите израелци ги приемат съвсем нормално, аз не мога.
Ще завърша с това, че като говоря с израелци имам чувството че приемат непрекъснатите си войни с арабите както ние приемаме нашите цигани, даже те са по безпристрастни. Не са така наточени като българите срещу по тъмнозелените си братя.
Странен народ, странна държава.

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 206
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #4 -: Май 14, 2019, 18:18:38 »
...Странен народ, странна държава.
...и интересни - като народ, и като държава... за ортодоксалните - друг път...

Активен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3018
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #5 -: Май 14, 2019, 18:37:55 »
...Странен народ, странна държава.
...и интересни - като народ, и като държава... за ортодоксалните - друг път...
Нищо различно от другите попове, кюрета, ходжи, будиски и християнски монаси.
Има кой да ги трае и си въртят синджира.

Активен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2241
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #6 -: Май 15, 2019, 23:03:45 »
Цитат
Съгласно закона, приет през 1963 година, едно и също лице може да бъде избрано за президент на Израел не повече от 2 пъти поред.
Не че тука му е мястото, но отдавна ме гложди един въпрос...
Получава се така:
Можеш да си царуваш на село, на град, на мин.съвет теоретично от 18г. та до пенсия, а сигурно не е проблем и след пенсия.
Обаче президент, дето е с никакви функции - от 40г. нагоре и макс. два мандата. Що?
;D

Заради необходимостта от „мандатност” – нещо, което ти викаш, че са „преписали” от некъде другаде, но най–вероятно и от нас!  :aplause:

А по повод на евреите – поддържам доста близки отношения с приятелско семейство от мои двама бивши съученици, които се ожениха доста по–късно. Изключително приятни и интелигентни двама индивида, с изтънчено чувство за хумор, но най–вече – достатъчно обрани и ненатрапчиви.

ТЯ е еврейката, която първоначално доминира донякъде, докато ТОЙ е българинът, който успява да превърне  тази „доминация” в изкусни шеги, смях и закачки, докато накрая – без абсолютно никакво усилие! – успява да заеме отново водещата си позиция.  :D

И вече се замислям – дали да не ги поканя и двамата тук? Струва ми се, че имат с какво да разнообразят допълнително сий форум – стига да се съгласят!!!

Активен otvrat

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1089
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #7 -: Май 15, 2019, 23:32:47 »
Като рекохте Израел...

Имам приятел, руски евреин. По-точно - молдовски. Израелски гражданин. Та, той ми разказва интересна случка в Израел. Един руски евреин (по майка) емигрирал в Израел. Майка му починала преди години и останал само баща му. Но бащата бил руснак. Синът, като емигрирал, изгубил съветското гражданство. След 1990 отива бащата при него и получава постоянно местожителство, защото синът е израелски гражданин. Но след няколко години бащата умрял. И тъй като синът вече изгубил руско гражданство, а и в Русия нямали живи роднини, тръгнал да го погребва в Израел. И изведнъж се оказва, че нито едно еврейско гробище не може да приеме руския труп, защото е гой и ще оскверни гробището. И почва едно разкарване с хладилна катафалка по цял Израил. Навсякъде - тесла! Никъде не щат да погребат гоя. След две седмици, и малко подкуп, един крематориум се навил да изгорят трупа. Тайно, защото иначе...С две думи, да не си гой в Израел. Има и други расистки куриози. Никой равин не може да венчае евреин/еврейка с гой. Има специални фирми, които оформят брака в Кипър, или Ливан и после го узаконяват в Израел.

Активен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2241
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #8 -: Май 16, 2019, 12:40:11 »
С две думи, да не си гой в Израел.

Като стигнахме до „гой”, трябва да кажем и две–три думи за „Талмуда”:

Цитат
Талмудът („указанията“) се смята за авторитетен запис на религиозни обсъждания на еврейски закони, етика, легенди и истории. Той е основен източник на законодателство, обичаи и морални ценности в юдаизма. В основата на Талмуда е залегнал Стария завет, но най–вече неговият първи раздел – Петокнижието (Мойсеевия закон или Тората).

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D1%83%D0%B4

И само още няколко щриха, тъй като останалото не е много за пред хора  8)

Цитат
Моралът на Талмуда

Талмудът дели човечеството на две части: евреи и неевреи, като последните нарича “гои” /езичници/. Всеки необрязан се счита за иноплеменник. „Само едните евреи са произлезли от Бога, а всички останали хора са произлезли от дявола”.

Колкото хората са по-високо от животните, толкова евреите са по-горе от останалите хора. И ако не би имало евреи, то на земята не би имало никакво благословение : ни слънчеви лъчи, ни дъжд, и хората не биха могли да съществуват.

http://der-stuermer.org/talmudmoralbg.htm
  :firefrog:

« Последна редакция: Май 16, 2019, 12:45:17 от Джиджи »

Активен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1589
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #9 -: Май 16, 2019, 12:53:54 »
Taлмудът е сатанинско учение и инструмент. Дяволско извращение на Тора, представяно като нейно тълкуване.

Активен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2241
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #10 -: Май 16, 2019, 13:16:08 »
Taлмудът е сатанинско учение и инструмент. Дяволско извращение на Тора, представяно като нейно тълкуване.
:way_to_go-1308:

Ми аз точно затуй съм писала, "че хич не е за пред хора".  :bigok:

Неактивен Banshee

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 657
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #11 -: Май 16, 2019, 15:13:25 »
Недейте така, бе хора, ударихте го БГМАМА  в земята. :))
С тези непогребани гои в Израел. Освен християните-хаджии и местни, също и всички онези араби, друзи и други? 
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Christian_cemeteries_in_Israel

Активен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2157
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #12 -: Май 16, 2019, 15:19:56 »
Цитат
ударихте го БГМАМА  в земята.
Трудна работа. Губят ни се базови теми като рецепти, домашни уреди, ВиК и електро неволи, всичко за детето, всичко за жената, всичко за мъжа.
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Активен otvrat

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1089
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #13 -: Май 16, 2019, 16:11:02 »
също и всички онези араби, друзи и други? 

Кои, кои?

Активен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2241
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #14 -: Май 16, 2019, 20:03:05 »
Цитат
ударихте го БГМАМА  в земята.
Трудна работа. Губят ни се базови теми като рецепти, домашни уреди, ВиК и електро неволи, всичко за детето, всичко за жената, всичко за мъжа.

Вече не!

Ако посетиш днешния клонинг на темата "САЩ" – "Домашен майстор", ще видиш какви ли не обяснения – заедно с ИЛЮСТРАЦИИ! – на бургия, дрелка, канго, винтоверт, свредел, къртач, секач, манго, перфоратор, маткап и какви ли не още електрически и неелектрически инструменти и уреди ...  :giggle-3307:
« Последна редакция: Май 16, 2019, 22:06:36 от Джиджи »

Активен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2157
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #15 -: Май 16, 2019, 20:12:34 »
Изпревари, Джидж. Тъкмо отивам да поощрявам че добре се развива темата :D
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Активен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2241
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #16 -: Май 16, 2019, 22:11:30 »
Така разчистихме място ...  :D
Затуй сега чекаме тук Фелдкурата с "ортодоксалните евреи" ...  :yes-1289:

Обещал е ...  :cool-1084:
« Последна редакция: Май 16, 2019, 22:15:30 от Джиджи »

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 206
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #17 -: Май 17, 2019, 18:00:48 »
G, не съм еврей, нито баща на еврей, затова ето ти нещо за самоподготовка (старите кучета знаят какво значи това), ако не си задоволена, погледни и това https://www.myjewishlearning.com/article/orthodox-judaism-today/, и това също (за ултраортодоксалните) https://www.myjewishlearning.com/article/haredim-charedim/
~~~~
Orthodox Judaism
Written By:    The Editors of Encyclopaedia Britannica

Orthodox Judaism, the religion of those Jews who adhere most strictly to traditional beliefs and practices. Jewish Orthodoxy resolutely refuses to accept the position of Reform Judaism that the Bible and other sacred Jewish writings contain not only eternally valid moral principles but also historically and culturally conditioned adaptations and interpretations of the Law that may be legitimately discarded in modern times. In Orthodox Judaism, therefore, both the Written Law (Torah, the first five books of the Old Testament) and the Oral Law (codified in the Mishna and interpreted in the Talmud) are immutably fixed and remain the sole norm of religious observance.

Orthodox Judaism has resisted modern pressures to modify its observance and has held fast to such practices as daily worship, dietary laws (kashruth), traditional prayers and ceremonies, regular and intensive study of the Torah, and separation of men and women in the synagogue. It also enjoins strict observance of the sabbath and religious festivals and does not permit instrumental music during communal services.

Despite such seeming inflexibility, Orthodox Judaism is marked by considerable variety. Neo-Orthodoxy, for example, a late 19th-century development under the leadership of Samson Raphael Hirsch, sanctioned modern dress, the use of the vernacular in sermons, and a more positive view of modern culture.

All Jewish groups—Orthodox, Conservative, and Reform—consider themselves and each other as adherents of the Jewish faith. This fact, however, has not deterred Orthodox rabbis from challenging the legitimacy of certain non-Orthodox marriages, divorces, and conversions on the grounds that they violate prescriptions of Jewish law.

In the United States many Orthodox synagogues have joined together to form the Union of Orthodox Jewish Congregations of America. Most Orthodox rabbis are affiliated with the Rabbinical Council of America, the Union of Orthodox Rabbis of the United States and Canada, or the Rabbinical Alliance of America. Yeshiva University, in New York City, composed of a rabbinical seminary and departments for secular studies, is one of the leading centres of Orthodox Judaism in the United States. In the State of Israel, Orthodoxy is the official form of Judaism and has considerable power and status exercised through the Chief Rabbinate of Israel.

    Although affected by the efforts at religious reform, the bulk of the official Jewish establishment in western and central Europe remained Orthodox (a term first used by Reform leaders to designate their traditionalist opponents). Under the leadership of…
    ” The Orthodox Jewish religious parties backed Ben-Gurion on security issues, while Ben-Gurion supported an Orthodox monopoly over the control of marriage, divorce, conversion, and other personal status issues. Part of the status quo, however, included rejecting the idea of drafting a written constitution or bill of…
 
   Orthodox Jewish responses to current medical controversies concerning death are based on biblical and Talmudic ethical imperatives. First, nothing must be done that might conceivably hasten death. Life being of infinite worth, a few seconds of it are likewise infinitely valuable. Causing accidental death is…
   
    Orthodox Jewry has always focussed upon its study and has believed it to be the absolute Halakhic authority. This belief has now become even further intensified. While rabbinic courts in Israel have jurisdiction only in the area of family life, it has become one of…
   
Jewish religious year: The situation today
    …the Sabbath is unthinkable in Orthodox circles, a matter of dispute among Conservative rabbis, and normative practice for Reform Jews. Among Orthodox Jews, who best preserve the traditional observances, contemporary discussion centres mostly on technological advances and their effect on Halakhic practice (the behaviour laid down in the written and…

Related Topics
    Shas
    Chaim Potok
    Judaism
    Religion
    Joseph Herman Hertz
    Rabbinical Council of America
    Zionism
    Reform Judaism
    Bene Israel
    Karaism


©2019 Encyclopædia Britannica, Inc.

... и стига си рекламирала РаданКъ и домашния майстор, кжоито тия дне е идвал у вас

Активен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2241
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #18 -: Май 17, 2019, 18:26:14 »
G, не съм еврей, нито баща на еврей, затова ето ти нещо за самоподготовка

Не съм рекла нищо нито за потеклото ти, нито за домочадието ти и неговия баща.

Просто ТИ беше обещал – със собствени думи и лично отношение ... :cool-1084:

...Странен народ, странна държава.
...и интересни - като народ, и като държава... за ортодоксалните - друг път...

Цитат
... и стига си рекламирала РаданКъ и домашния майстор, който тия дни е идвал у вас

Първо, не можеш да сложиш РаданКъ и домашния майстор под един знаменател  :nuts:

Второ, РаданКъ мога да си го рекламирам колкото си искам; и

Трето, за домашния майстор – аз НЕВИННА ...  :t1814:

... а куп народ го посрещна с аплодисменти ... 
« Последна редакция: Май 17, 2019, 18:37:14 от Джиджи »

Активен Giuseppe

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 850
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #19 -: Май 17, 2019, 18:36:35 »
Цитат
Първо, не можеш да сложиш РаданКъ и домашния майстор под един знаменател  :nuts:;
Ф смисъл, домашният майстор фсе от нещо отбира, нъл тъй?

Активен Giuseppe

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 850
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #20 -: Май 17, 2019, 18:38:15 »
А, разширила си!
Начи е бил нещо като "Специализзз по сичко" или "Баш майстора".

Активен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2241
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #21 -: Май 17, 2019, 18:49:17 »
Цитат
Първо, не можеш да сложиш РаданКъ и домашния майстор под един знаменател  :nuts:;
Ф смисъл, домашният майстор фсе от нещо отбира, нъл тъй?

А ти не излизай чак с такава защита на домайшния майстор, към който съ прикрепи веднага  като „коректор и консултант на свободна практика”.

Щото Фердкурата май нещо негодува срещу самия „майстор”, но неизвестно защо се опълчва срещу мен …

Най–добре двамата се разберете помежду си. Може и тук …

Активен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2241
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #22 -: Май 17, 2019, 18:52:15 »
А, разширила си!
Начи е бил нещо като "Специализзз по сичко" или "Баш майстора".

За туй одговаря НОЙ.
Аз не съм чак толкоз възторжена от тая тема ...

Активен otvrat

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1089
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #23 -: Май 17, 2019, 18:58:32 »
Резолюция 3379 на Общото събрание на ООН от 1975


Elimination of all forms of racial discrimination

The General Assembly,

Recalling its resolution 1904 (XVIII) of 20 November 1963, proclaiming the United Nations Declaration on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination, and in particular its affirmation that "any doctrine of racial differentiation or superiority is scientifically false, morally condemnable, socially unjust and dangerous" and its expression of alarm at "the manifestations of racial discrimination still in evidence in some areas in the world, some of which are imposed by certain Governments by means of legislative, administrative or other measures",

Recalling also that, in its resolution 3151 G (XXVIII) of 14 December 1973, the General Assembly condemned, inter alia, the unholy alliance between South African racism and zionism,

Taking note of the Declaration of Mexico on the Equality of Women and Their Contribution to Development and Peace 1975, proclaimed by the World Conference of the International Women's Year, held at Mexico City from 19 June to 2 July 1975, which promulgated the principle that "international co-operation and peace require the achievement of national liberation and independence, the elimination of colonialism and neo-colonialism, foreign occupation, zionism, apartheid and racial discrimination in all its forms, as well as the recognition of the dignity of peoples and their right to self-determination",

Taking note also of resolution 77 (XII) adopted by the Assembly of Heads of State and Government of the Organization of African Unity at its twelfth ordinary session, held at Kampala from 28 July to 1 August 1975, which considered "that the racist regime in occupied Palestine and the racist regime in Zimbabwe and South Africa have a common imperialist origin, forming a whole and having the same racist structure and being organically linked in their policy aimed at repression of the dignity and integrity of the human being",

Taking note also of the Political Declaration and Strategy to Strengthen International Peace and Security and to Intensify Solidarity and Mutual Assistance among Non-Aligned Countries, adopted at the Conference of Ministers for Foreign Affairs of Non-Aligned Countries held at Lima from 25 to 30 August 1975, which most severely condemned zionism as a threat to world peace and security and called upon all countries to oppose this racist and imperialist ideology,

Determines that Zionism is a form of racism and racial discrimination.

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 206
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #24 -: Май 17, 2019, 19:32:27 »
Отврате, темата за ционизма, която си зачекнал е интересна, даже много.

Аз бих правил (задължително) разлика между "юдаизъм" и "ционизъм" - докато второто е политическа доктрина, юдаизмът (независимо от начина на изписване) е първата монотеистична религия, от която следват останалите - християнство и ислям, като последният (ислямът) приема "най-пригресивните" неща от първите две.

И двете горни неща (ционизъм и юдаизъм) са необхватни, струва си обаче, внимателно, без залитания.

Мисля че резолюцията на ОС досежно ционизма на един по-късен етап беше отменена, не ми се тръси, нека G за домашно да проучи и докладва, а?

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 206
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #25 -: Май 17, 2019, 19:39:09 »
...ето това имах предвид
~~~
После крушения восточного блока, по требованию США и Израиля, резолюция была отменена 16 декабря 1991 года (через неделю после официальной ликвидации СССР) резолюцией 4686 Генеральной Ассамблеи ООН. За принятие резолюции проголосовало 111 государств (в том числе почти 30 из числа голосовавших за оригинальную резолюцию, включая СССР), против — 25, воздержалось — 13. Израиль также обуславливал свое согласие на участие в Мадридской мирной конференции 1991 года отменой резолюции 3379.

...резолюция была отменена без всяких объяснений со стороны Генеральной Ассамблеи ООН, что связано с изменившимися международными условиями и «яростным» давлением США являющегося, по мнению Барышева, центром мирового сионизма и империализма. Мнение о давлении США подтверждает и Йоханан Манор, со ссылкой на «Jerusalem Post» сообщающий о том, что послам США в других странах были даны инстукции: предупредить, что отказ голосовать за отмену резолюции 3379 может сказаться на отношениях этих стран с США.

Активен otvrat

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1089
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #26 -: Май 17, 2019, 19:43:13 »
Мисля че резолюцията на ОС досежно ционизма на един по-късен етап беше отменена, не ми се тръси,

Да, под натиска на САЩ.

После крушения восточного блока, по требованию США и Израиля, резолюция была отменена 16 декабря 1991 года резолюцией 46/86 Генеральной Ассамблеи ООН. За принятие резолюции проголосовало 111 государств (в том числе почти 30 из числа голосовавших за оригинальную резолюцию, включая СССР), против — 25, воздержалось — 13[22]. Израиль также обуславливал своё согласие на участие в Мадридской мирной конференции 1991 года отменой резолюции 3379.

По мнению чрезвычайного и полномочного посла, доктора исторических наук и профессора Дипломатической Академии МИД РФ Александра Барышева, резолюция была отменена без всяких объяснений со стороны Генеральной Ассамблеи ООН, что связано с изменившимися международными условиями и «яростным» давлением США, являющихся, по мнению Барышева, центром мирового сионизма и империализма[12]. Мнение о давлении США подтверждает и Йоханан Манор, со ссылкой на «Jerusalem Post» сообщающий о том, что послам США в других странах были даны инструкции: предупредить, что отказ голосовать за отмену резолюции 3379 может сказаться на отношениях этих стран с США[15].

Активен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3018
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #27 -: Май 17, 2019, 19:43:33 »
Цитат
Ехнатон е първият монотеистичен владетел.
Цитат
Зороастризъм
Основан на учението на иранския пророк Заратустра,[3] той почита божество на мъдростта, Ахура Мазда (буквално „Мъдър Господ“), като свой върховен бог.[4] Основни концепции на зороастризма, като месианство, рай и ад и свободна воля оказват влияние върху по-късни религиозни системи, сред които юдаизма на Втория храм, гностицизма, християнството и исляма.[5]


и други.

Активен otvrat

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1089
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #28 -: Май 17, 2019, 19:43:55 »
Нали не ти се търсеше?

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 206
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #29 -: Май 17, 2019, 19:51:39 »
Нали не ти се търсеше?
...днес съм добър, пък и Тя е заета с тях...

Активен otvrat

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1089
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #30 -: Май 17, 2019, 19:53:28 »
Аз бих правил (задължително) разлика между "юдаизъм" и "ционизъм" - докато второто е политическа доктрина, юдаизмът (независимо от начина на изписване) е първата монотеистична религия,

Аз пък не бих направил. Защото самата религия юдаизъм отхвърля всичко чуждо като "мръсно", или каквото е там, и лежи в основата на ционизма. Те са абсолютно преплетени и взаимно се обслужват.

Активен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2241
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #31 -: Май 17, 2019, 20:09:38 »
Отврате, темата за ционизма, която си зачекнал е интересна, даже много.

Мисля че резолюцията на ОС досежно ционизма на един по-късен етап беше отменена, не ми се тръси, нека G за домашно да проучи и докладва, а?

Аааа ... НЕ!  :t2626:

Джи само туй не е пра'ила в сий форум. :D  А и темата си е твоя.  :cool-1084:
« Последна редакция: Май 17, 2019, 20:12:03 от Джиджи »

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 206
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #32 -: Май 17, 2019, 20:43:34 »
...
Аз пък не бих направил. Защото самата религия юдаизъм отхвърля всичко чуждо като "мръсно", или каквото е там, и лежи в основата на ционизма. Те са абсолютно преплетени и взаимно се обслужват.
...не съм съгласен - между двете има по моему следните различие - първо, едни 2-3000 години между появяването им, второ, юдаизмът не е политическа доктрина, трето . ционизмът от появяването си в Австро-унгарската империя "работи" за създаване на отделна държава на евреите (модифициран след това след II СВ за защитата им) - тук интересен е въпросът за мандата на преговарящите, за резолюциите и скандалите по време на различните им конгреси, за модерния (и особено задокеанския "ционизъм") - часам G да се занимае и с тази работа, тя може, пък е и freelancer сиреч айляк  :raspberry:

И христоянството отхвърля инакомислещиге (чуждото), за гяурите да не говорим - като исторически мателиалист схващам защо е така...

Активен otvrat

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1089
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #33 -: Май 17, 2019, 21:10:17 »
второ, юдаизмът не е политическа доктрина, трето . ционизмът от появяването си в Австро-унгарската империя "работи" за създаване на отделна държава на евреите

Юдаизмът е своеобразна политическа доктрина. Цялата история на евреите е обвързана с него. Ционистката дейност за еврейска държава се гради на основите на юдаизма. А юдаизмът си е своеобразен расизъм. Христос кого е разгонил пред храма? Чейнджаджиите. Които са обменяли парите от всички краища на римската империя, защото чуждите пари ще омърсят храма. При юдаизма всичко чуждо е мръсно.