1. То в днешни времена успокояването е къде къде по-търсено от възбуждането, еле па на нашата възраст.
2. Проверих веднага наличното мляко и пише, че е стерилизирано. Във Франция 95% от млеката били стерилизирани.
3. А по повод последния ти пост, киселото мляко стои без да се разваля с месеци в хладилника, обаче аз си купих мултикукър преди време (силно препоръчвам Инстант пот, цяла Америка е залята с него), та има програма за кисело мляко, купихме прясно мляко от ферверския пазар, кисело мляко специално от български магазин за закваска.
Аз вече няколко пъти обещах да не досаждам, ама все излизат разни теми, от които ме засърбява езика. А може и да е от жегата (тук от няколко дни е над 30 С на сянка), не се излиза навън. Обещавам да е за последно, хеле в тази Сряда дни изчезвам за 10на дни ... ще развозвам най-големия внук напред-назад доста надалеч.
1. Съгласявам се със съжаление
. Ама както викат братушките "Так приятно вспоминать"
2. Това е т.нар "ъпгрейд" на пастьоризацията. Прави се при 130-140С, докато пастьоризацията (заваряването по нашему) е при 72-75 С. Още му думат UHT (Ultra High Temperature). За съжаление нямам данни, как се отразва на "здравословността". Имам чувството, че е мода (местни традиции), защото е най-разпространено около тебе: Франция, Белгия, Португалия, Испания (до към 95%). В същото време в Скандинавските държави и в ЮК е под 10%. Най-паче има връзка с географското разположение - колко енергия е нужда да хабиш за охлаждането на един ТИР или склад с мляко в Испания или Португалия и колко в Щвеция или Норвегия...пак се връщаме към "шелф лайф" нали. Мойта начална приказка беше обаче за хомогенизацията. Ей тука едно кратко опредленийце на ENG (повечето форумци го чаткат, та не виждам проблем):
"Homogenization is part of the process specifically for milk. Homogenization is a mechanical treatment which results in a reduction of the size, and an increase in the number and total surface area, of fat globules in the milk. This reduces milk's tendency to form cream at the surface, and on contact with containers enhances its stability and makes
it more palatable for consumers". "Гяволийката" е в болднатото: не всичко, което е вкусно е полезно. ...Ние на времето се тепахме със сестра ми, кой да гепи каймака, та баба ни го разделяше предварително. Повечето от днешните не знаят какво е това (нямак как, щото не са го виждали), а ако случайно го срещнат викат юк (yuck)
Не зная дали при вас млякото е хомогенизирано, надали и го пише (тук е на 100% такова), но когато отвориш опаковката и вътре няма следи от каймак ....
3. Писах вече, че кога внуците и внучките беха съвсем малки ходех тука до едни ферми и купувах мляко "на ръка" от фермерите. Час напред, час назад. То Илинойс, изключая Чикаго и още 2-3 града си е една голяма ферма. После квасехме по "бабина" рецепта: Заваряване докато кипне. Чакаш да се охлади. Миеш си старателно ръката
топваш кутрето вътре. Да ти пари, ама да можеш и да "държиш". После закваската, бъркаш яко, едно старо одеяло отдолу и отгоре и ...чакаш. Към края на този период мойта г-жа "инвестира" в един "термометър сонда", че й се напуквала кожата
....Отминаха тези времена. Най-трудно беше със закваската - тук някога нямаше истинско БГ кисело мляко (местните не стават за целта). Та "изписвахме" такава от БГ, идваше на прах в аптекарски шишенца. Обаче детайл: след като забъркаш "порцията" (винаги идва в повече), остатъкът работи до макс 1 седмица. След това се получава нек'ва смес подобна на айрян, ама не съвсем същата. Явно не му понася тук климата на нашенския бацил. В днешно време: големият дингил вече взе да тича след госпожиците и си прави устата да ми бил опитал бирата, а аз ще му квася мляко, ха!
Последно: когато някога преди +/-25 г разбрах, че ще се занимавам много с млека и млечни произведения се сдобих с една луксозна стара книга издадена от Алфа Лавал. Те и до днес са най-авторитетната фирма, когато става дума за "млекарско" оборудване. Прекарах доста време над нея (книгата де)
. Там пише всичко (със схеми, снимки и пр.) - откакто се издои кравата докато се бутилра или пакетира и транспортира.
Та вътре черно на бяло е казно, че киселото мляко иде от България (с обяснения и години)!!!. Направил съм си снимка на тази страница, пазя си я на телефона и всеки път кога некой тукашен всезнайко вземе да спори му навирам в носа: "Чети и се образовай млади момко"...че те тук "Чобаните" и "Йоплейтите" съвсем ви взеха акъла. Още един лично установен факт: "истинският" американец (разбирай 2 поколения) не знае за какво служи "чистото" кисело мляко. Пример: даваш му буркана и лъжица и казваш "Опитай", а той или се мръщи или се съмнява. Демек това яде ли се? Тук ако киселото мляко не е със некакви плодове и ядки или поне с ванилия не чини, ама хич. Понякога даже е труднна да намериш "чисто" (Plain) в магазина. Ами що да го зареждат, като се купува слабо.
Желая всичко добро на всички. Ще се чуем пак, кога се върна от земите (щатите) тилилейски