Що е "DMV"?
КАТ (по-скоро само тази част от КАТ която се занимава с две неща - регистрация на превозното средство, и шофьорски книжки). Опашките и некомпетентността на калифорнийското DMV са теми на много народни песни, фолклор, и легенди. И аз и жената за първи път взехме книжки в Калифорния...
Бъди рахат, не е само в Калифорния!
Аз имам опит от Уисконсин и Илиной. Разлика няма, ама хич. А снимката, дето я е постнал Вейдъра все едно е направена пред нашия офис - и сградата е подобна и опашката. Даже и по големи тълпи съм виждал по Ковида. За компетентността, следният пример: През 21ва трябваше да си подновя ДЛ. Отивам, стигам най-сетне до гишето. Нося официалното писмо, издадено от тяхната служба. Подробност: по това време вече бях живял на същия адрес 15+ години и това ми беше 3то подновяване. Кокошката зад щанда, гледа, сумтя и накрая дума "Трябва ми доказателство за адрес". За онези, които не са тук ще поясня: приемат се сметки за вода, ток, телефон или банкови извлечения. Трябва да има твоето име и адрес и да са последователни от поне от 2-3 мес. назад. Моляяя! Посинях вътрешно. Ами нали затова са компютрите, бе? Адреса на старата книжка е същия, писмото и то. Оная извика "консултантка" от по-вътрешния офис. Шушнаха си нещо, дзвериха се като индианки пред пишеща машина и обявиха присъдата: Не, трябва ни "доказателство". Излязох навън. Изпуших 2 гигари една след друга, а през това време изрекох и повторих всичките псувни, които някога съм чул. Не са малко, повярвайте ми.
Близо съм до офиса (10на мин.). Върнах се вкъщи, грабнах класьора в който си държа сметките (3" е дебел) и обратно. Стигам пак до гишето. Там един по-възрастен мъж. Бял!!! Подадох му книжката и писмото. Класьора стискам под мишница. Щракна той тук-там. Провери ми очите (тук това става на място) и дума: Идете ей там да платите таксата и да ви снимат и сте готов?! Аз се правя на хахо и невинно питам: "А доказателство за адрес"? Той ме погледна учудено и отговори: "За вас не е нужно, вие сте на този адрес от 15 г". Е, в тоя момент избеснях. Несвойствено за мен. Ударих с класьора по гишето и изревах: "Къде са тук 2те дами, които ме накараха да ходя обратно за документи". Нямаше ги. Аз единствено съжалявам, че човекът, който свърши работата го отнесе незаслужено. ...Бях близо да си направя проблем, щото охраната дойде наблизо и се заслуша.
И други примери имам, ама ще досадя...
Последно: Поне в тукашния офис, освен по-горе споменатия бял друг не можеш да мернеш. Ред черен, ред индиец. А те си имат специфична особеност: Много обичат да са "началници", макар и на ниско ниво. Та такава служба е много сладка: Във даден момент могат да ти вгорчат живота. Допулнение: В Уисконсин не беше така. Там спазваха "приличие", ама тук в Чикаго....