...намерих го, хареса ми, споделям ... сега да не почнете да плещите за печатите по дамските бедра, отрязаните панталонки, зози, франтове и модове и подобни простотии...
~~~~~~
Иван Бакалов, журналист Ivan Bakalov
Искат да напишат измислена история на соца - само Белене, лагери, убити, репресии - 45 години. А то соца не е едно и също. Има сталински период до 1957, после разобличаване на сталинизма, закриване на лагери, смекчаване на режима. После, след споразумението от Хелзинки 1975 г., падат още ограничения и забрани.
Сега викат - нямало никаква култура от Запад, слушали сме рок тайно и т. н.
Айде, да не почваме сега да си припомняме кой как е слушал рок, това беше масово по всички студентски и ученически събирания, поне от началото 70-те нататък има достатъчно хора, които помнят. И какви грамофонни плочи е имало (внесени от чужбина, по 20 лева на черно, или от магазините на "Балкантон", там имаше и вносни, 6 лв. плоча. А за 2,30 ли, за 4 лв. ли беше вече в края на комунизма, си купих на "Пинк Флойд" "Моментари лапс ъф ризън", на "Балкантон").
Или какви филми сме гледали. Нещо важно, което го нямаше по екраните, го имаше в кинокръжоците и кинолекториите в кино "Дружба" (днешното "Одеон").
Имаше и цензура, изрязани голи сцени от "Забриски пойнт". Някои филми не смееха да пускат, това е дълга приказка да се разказва. Понеже спорят кой филм бил забранен, кой го давали, ще си дам труда да извадя програми на кината от 70-те и 80-те години от стари вестници. С "Кръстникът" и др. И онези незабравими опашки за билети за западен филм пред киносалоните...
Като студент написах гневно антрефиле, как може да дават толкова пари за филм като "Междузвездни войни", а от 50 филма на Бергман са показвали само 9, от 38 на Буюел, са показвали само 10 и т. н. не помня точно. Цитирах Фелини, изказал се язвително за "Междузвездни войни" (от интервю с него, препечетано в сп. "Лик").
Занесох дописката в "Пулс", редакторката се притесни, вика - занесете я на главния редактор. Божидар Божилов седеше в кабинет с отворена врата, покани ме, прочете я, каза "Много хубаво" и я подписа. Излезе в следващия брой и не ми се вярваше. Сега е смешно. "Звездни войни" е образец на културата, къв Бунюел, къв Фелини... Оня ден гледам програмата на кината - ми то и сега няма какво да се гледа. Няма вече опашки пред кината. Можеш да гледаш филм с 3-4 души в салона.
Ако влезеш в торент сайт, може да дръпнеш всичко, ама това вече е дар от технологиите, не от падането на комунизма. И е противозаконно. И времето се промени - сега най-много се гледат сериали, онези имена от киното останаха някъде в историята. Някои промени ги приписват на комунизма - ами да, не е имало интернет тогава, ама и на Запад не е имало.