Демократите дан са въвели некви зелени изгъзици в цената?
Първо, аз лично отдавна не гледам никакви новини ни тукашни, ни Български. Писнало ми е от зъбати усмивки на лъскави изкуствени ченета, които говорят много, а не казват нищо. За мен информацията идва от тоова което виждам около себе си и от форумите в които участвам (имам предвид коментарите). Приемете го за комплимент. Ако търсите някаква така "по-високостояща" информация, обърнете се към колегата Бъч. Той обича да се рови из разни хи-клас списания и уеб сайтове
Та на въпроса: точно на детското парти което споменах по-горе, младжите оживено разискваха, че тука по Чикаго в най-скоро време ще въвеждат нов данък (такса) върху горивата в размер на около 10% и точно свързан с екологията! Възможно е, това голямо увеличение да се дължи на него. В Уисконсин цената на бензина е все още $2.90. Тук има приказка - кога дойде до данъци и такси Чикаго е лидер за цяла Америка. Ние българите тук казваме - за Щатите слънцето изгрява в Чикаго
Други примери от последните 2 месеца:
- Пазрувам хранителни стоки веднъж седмично в един и същи магазин. Цени на артикулите не гледам (купувам това, което ми трябва и което ми харсва). Та плащах по около $80-$90, сега отива към $110-$120, за същите продукти.
- Вдигнаха ми застраховката на къщата с 20%. Обадих се - казаха, че има голямо поскъпване на строителните материали и "липса на работна ръка". Звъннах и на друга компания - да си сверя часовника. Получих идентичен отговор и идентична оферта.
- Миналия месец въведха нова такса на телефона - 10%
- Последната сметка за вода е с 25% отгоре. Септември беше дъждовен и не съм поливал изобщо, в сравнение с август,когато поливах през ден.
- От Работата:
а) От края на месеца всички производители на елдвигатели вдигат цените с 10%.
б) За изделията които продаваме купуваме редуктори. Главният ни доставчик е фирма, клон на немска компания. Стандартни изделия, срокът на доставка беше 1-2 седмици. От миналия месец е 8! седмици.
в) Вчера получих съобщение, че О пръстените които използваме вече имат срок на доставка 6-8 седмици!!! Преди бяха за 3-4 дни. Доставчикът е във Виетнам!!!
г) Имаме една линия от изделия, за които получаваме заговките от чужбина. Тези са най-бързо изпълнимите, ние ги пращахме за 3-4 дни след поръчката. Да ама сега отиват на 5-6 седмици. Доставчикът е от Китай.
д) Жена ми мърмори от 2-3 месеца имат недостиг на персонал. Фирмата в която работи е производствена, металообработване. Имат пуснати няколко обяви, но кандидати НЯМА!
Глобална Инкономика, не ли?
Сега, понеже някой ще рече: ти що ревеш, нали сам си отишъл в Америката. Не, не рева. Просто се мъча да сметна 2+2. Обменям инфо с Б-я, гледам тука и си мисля - голяма мътилка се бърка в днешно време. Ако някой може да обобщи - ще съм благодарен. Казах - не съм по гео-анализите.
И ако г-жа №67 (Ной) реши да ме секвестира за офтопик, нека първо сподели как е по Канадските ливаге :crying_with_laughter-3302: