Не на скъпите ти уин и мак. Което значи, че писането на софтуер е по-добре да го оставите на хора, които го могат.
от това става кристално ясно, че писането на софтуер не е от нещата, с които се занимаваш професионално.
виж сега за какво иде реч, съвсем накратко: трябва да напишеш програма, която да хване едно кубче и да го върти по трите му оси, като измине и някакъв път. това е нещо, което можеш да анимираш с офис приложение, примерно powerpoint.
математиката не е проблем, знаеш всичко за коодинатите и пътя. сега идва това, за което ти говорих по-горе: трябва да напраиш това програмче така, че да върви под
всякакъв линукс. и изведнъж се оказва, че не можеш да ползваш апи-то на гном, щото кде потребителите го нямат. същото е и за апи-то на кде. остава ти да легнеш на базисни функции на х-сървера, за които обаче силно се надяваш, че не са одялкани от някой предприемчив идиот, който е решил в неговата ос да няма еди-кво си. с цел да я облекчи сигурно.
и понеже си говорим за 3д нещица, решаваш все пак да пробваш opengl с надеждата, че там работите са по-унифицирани. да, ама не. в някои дистрота има опенгл2, в други опенгл3, те се различават, и за да е купонът пълен, тези с опенгл3 нямат и не могат да имат опенгл2. въобще не си говорим за дребните номера след основната версия - 2 или 3.
накрая един програмист пише през цялото време функции, които да определят дистрото, х сървера и наличните функции, прави междинни слоеве, които да използват едни или други структури, да викат едни или други функции... и тук иде като бонус идиотщината, че някой си решил да премести динамичните библиотеки в някаква друга папка, до която само той си знае как да стигне.
да не ти разправям какъв купон е да разпечаташ един файл на произволно линукс дистро, с произволен принтер.
и накрая вместо 50к програмче имаш 1-2 мегабайта, плюс поне 8 инсталационни пакета, които да се грижат за дипендънсите. щото има дистрота без нищо, на които трябва пакетния мениджър да им инсталира шернатите библиотеки. осем, щото имаш .деб, .рпм, .пкг.тар.хз или както там се казваха на арч, и .тгз за останалите. по две архитектури - 32 и 64 бита.
една от първите ми задачи, като пипнах линукс, преди повече от 25 години, беше да го наместя за терминален сървер - сървер, клиентите се телнетват, пускаш дос емулатор и ipx/spx, за да се закачиш към новелския сървер /3.12/. след което трябва да се оправиш с клавишната комбинация shift+alt, която не се предава по поразбиране, и с lpd, за да излизат разпечатките при станциите, а не при сървера.
не ме разбирай погрешно. с линукс се занимавам от поне 25 години. преди двайсет и две-три бях локален интернет доставчик, сърверът беше на редхат 4.2, с модеми и т.н. от гледна точка на администриране на сървери линукс винаги ми е доставял удоволствие.
обаче да пишеш софтуер за линукс ist etwas ganz anderes. не бъркай двата щата.