Силно се съмнявам дали някой не само тук въобще е наясно с проблема, за да предложи адекватни решения.
Аз, например, мисля, че съм доста наясно с проблема, а и някои от решенията, които бих предложил, ми се виждат доста по-адекватни от предлаганите и пропагандирани досега. Но ... Предстои да разберем дали е точно така, когато си напиша "анализите". Като за дисертация. Ако мине, може и в книжка да ги издам. За просвета на невежите тук. Стига, разбира се, да съм жив и здрав и да не ме домързи. 8)
Аз без да съм наясно с проблема ми се струва че трябва да се създават работни места извън София. Колкото по-далеч, толкова по-добре.
За това се иска инфраструктура (не само магистрали), данъчни преференции (поне за 5, а още по-обре за 10 г.) и ясни правила на играта.
При това положение парите и хората сами ще потекат където трябва.
Ясно е че е дилетантско, но ако чакаме от някого поредните анализи, от друг да ги одобри, трети да ги започне да ги реализира смятай отидоха още 5-10 г.
Вярно е тук възниква проблемът споменат от Буратино, че голяма част от парите са виртуални на които не им трябват работни места и реална икономика и им е през оная работа за България, София и провинцията.
Ще трябват други анализи.
То и да има читави анализи кой ще се наеме да изпълни препоръките им?
Трябва да се започва от нулата с образованието.
Така вече 30 г. преход.
30 г. след 1944 имахме промишленост по-голяма от тази на Турция и Гърция заедно.
30 г. след 1989 не ми се мисли какво ще ни покаже сравнението.
Говоря за промишленост, а не за всичко това около нея на което някои му викат икономика, а то си е въртене на едни пари. Ясно е че без него не може, но не и в този вид.
Чакаме умните книжки. Ако може по-бързо. Да не деградираме съвсем.