А мен "детето" ме страхува, не защото е дете, не защото е Грета, а за модела който се лансира. Не разбирам пламенната защита на Фирмин - един от апологетите на образованието, четенето и ученето. Снощи оттатък имаше коментар сега изтрит, нещо от рода на:
"Ако Грета беше тук, до сега да е изяла два шамара по врата и в петък щеше да мисли за контролното по математика, не за глобалното затопляне"
Това ме плаши, издигането в култ на неграмотността и посредствеността.
Плаши ме как за половин век от експлоатация на детския труд в почти робски условия преминахме към богопомазване. Плашат ме фанатиците, хода на махалото ( в случая детска люлка ) от една крайност към друга. За това и не приемам конвенции тип истамбулска. От презрени, през равноправни, до цвета на цивилизацията.
Махалото все някъде ще спре да се издига ( няма значение дали ще съм жив да го видя ) и ще тръгне на обратно мислите ли,че ще спре на "равноправно" положение?
Къде видя "защита"? Аз се опитвам да изложа фактите, гледани откъм безсъзнателната им страна. Искаш рационален, "дигитален" анализ? Ами ето ти един такъв.
Грета, бихте казали вие, които не я харесвате, е отклонение, девиация. Добре, така е. Детето е аутист - в "дебелите опашки" е. И като казахме "дебели опашки", давате ли си сметка за системното битие на тази девиация? Защото Грета отдавна премина обхвата на личната си съдба и стана част от съдбата на социума (а "съдба" иде, буквално, от съдене, от Съд). Нейната девиация е флуктуация.
А какво е флуктуацията? Флуктуацията, драги мои, е спомен за бъдещето. Във флуктуациите можете да видите бъдещето на системата. Едно от възможните. Част от системата се държи така, както не след дълго ще се държи цялата система. След като премине точка или каскада от точки на бифуркация, във всяка една от тях от които и Господ не може да ви каже кой път ще поеме. Така че, горката Грета е Вестител, Месия, ако щете. На едно бъдеще, което е възможно. То не ви харесва? Е, не ме учудва. На мен също не ми е драго. То е проява на гнева, който се процежда и натрупва в следващата генерация. Гориво за бунт. Лошо няма - бунтът, по правило, е промяна. В Грета този гняв има за приложна точка хазартния начин, по който черпим ресурси от природата, преобразувайки материя и енергия. С твърде повърхностно знание за това какво и как причиняваме или си причиняваме, щото нищо не сме научили от тези преди нас, ако не сме разбрали, че цивилизацията ни е част от цялостната система на планетата ни и че всяка локална тъпня, която вършим, има своя глобален ефект. Слаб? Дали. Критерият ви за това кое е слабо и кое силно въздействие, мисля, е твърде примитивен и дълбоко погрешен.
Прав си да си уплашен, впрочем. Ограбвайки детството, отчупвайки парче след парче от него, ние отнемаме шансовете на зрелостта.
Давал съм ви пример - Аркадий Гайдар. Беше икона на нашето детство. Горди цитирахме факта, че на 14 години е приет в партията. На 16 години командва батальон, на 17 - полк. Командир от ЧОН - спецназът на Червената армия, ударният юмрук на съветското контраразузнаване срещу бандитизма. Безпощаден към враговете на Революцията.
Само че ни бе спестено, че прозвището Гайдар (Разбойник) получава заради терора, на който подлага местните - хакасци, башкири. Спестено ни беше, че след Гражданската война дълго се лекува и възстановява от това, което сега бихме определили като Виетнамски синдром, посттравматично стресово разстройство. Да сечеш басмачите си има цена. «Снились люди, убитые мною в детстве» е написал в дневника си.
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B0%D1%80,_%D0%90%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B9_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87Оказва се, любимият детски писател е писал за детството, каквото би искал да бъде, каквото му е било отнето от жестокото време.
Така че, ако Грета ви се вижда гневна, не и се подигравайте. Не я подценявайте. Грешите. Тя наистина би ви съсекла от седлото с шашката - с вяра в нейната Революция. Не се съмнявайте в това. И го уважавайте. Защото вече е било. И пак ще бъде. Да не търчите един ден като Брус Уилис в "Дванайсет маймуни". ???