Направо да сумоседиш
Ъпсолютно вярно!
Да не почвам за останалите плачове йеремиеви: ах, електронното обучение не дава възможност на някои деца да разгърнат пълния с потенциал, затова да го спрем за всички! Ай сиктир, къде по-лесно е да гепиш чавето от кревата му в 6:30 сутринта, да го лангъркаш в училищния автобус по заледените пътища къмто час и нещо доде го стовариш полузаспало в училище, ни яло, ни пило, после да го върнеш в три следобед по същия начин! Инак може да се плати на местния кмет/майка/баба доброволка да наглеждат десетината чавета от селото в залата на местната църква/кметство и всяко да си общува с он-лайн класа си! Ама в такива места учителският синдикат не пуска неговите хора, много било пътуването! За дяцата - няма проблеми, но един възрастен - това е голям проблем.
Ах, дайте на всички деца достъп до програмиране! Ми заповядайте, онлайн курсове за безплатно - една камара, платени от най-елитните университети също могат да бъдат договорени. Е, ама те са онлайн! Е, ама те са за програмиране, не за копане на траншеи, съответно са свързани някак с компютрите, нали така?! Не, нашите учители ще се обучат, пък те ще ги преподават! Ама засега не сме ги обучили, ще преквалифицираме физкултурника и биоложката за момента, кво като не знаят откъде се включва компът!
Ах, ние нищо не знаем за индианците! Ми заповядайте, индианците са буквално насреща през реката и мост има! Дайте да питаме техния съвет на мъдрите старци, те ще пратят някой с медена уста, да разказва! Не, йок, хаир, това са неквалифицирани хора, ние ще обучим нашите учители за традициите на индианците, като ги пратим през девет гори в десета, при някакви други индианци, та после да разкажем на децата. Ама засега не сме ги пратили и онези индианци нещо не се натискат, затова децата отиват да учат за Коста Рика! И там има индианци, нали така, пък тези отвъд реката, ми, кво толкова!
И когато за капак на всичко това идва Гретето и почва да дава акъл... Направо ми пропада майчинският инстинкт.
Впрочем, Лили, в еврейската традиция бат-мицва, което е празнуването на деня, в който момиченцето придобива дамски статус, е на 12 (дванайстия) му рожден ден на това детенце. За момченцата заветната цифра е 13, оттогава се смятало, че могат да носят оръжие.